Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Hehe
Azja musi swoje odleżeć, przywiozłam 4k zdjęć, nie ma lekko
A portrety są gotowe, wrzucone na cfk, więc tylko linki poprzeklejać
A swoją drogą stwierdzam, że zestaw 5d + 100L baaaardzo ułatwia proces twórczyMoże nawet polubię robienie tych portretów
![]()
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Najbardzej odpowiada mi 2 - troche mniej cienia na lewej polowie twarzy i byloby jeszcze lepiej, bookeh "znany i lubiany"..........
Ad 7. Ania 2
Na lewo od noska pełny profil z cienia.Podobnie ostry cień pod włosami z prawej. Świeci się czoło i w dół do kości policzkowej.Przerysowana góra głowy.Dziwne cięcie i prostokątny kadr IMHO bez uzasadnienia..Obcięte włosy i naszyjnik.Lepiej inaczej je upiąć a wisiorek zdjać niz tak ciąć.Ustawiasz jasne ramię [futerko rozmyte]najbliżej obiektywu w fotce gdzie tematem jest przycięta twarz.Ramię konkuruje a może i wygrywa z twarzą.
IMHO za blisko podeszłaś[przerysowania.].
Używasz jednego żródła światła?
Ujmujesz lekko z góry ..no dobrze, tyle ze dziewczyny zerkają do góry na Ciebie..mocno niepewne minki..można w ich ładnych oczach pokazać coś jeszcze poza śledzeniem aparatu.
W ogóle ich nie widzę...są nijakie,niepewne.A w realu pewnie dziewczyny z charakterem ,mocne, jak to kobiety :-).Pokazałabyś to.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-12-2012 o 23:02
Dodam tylko, że są to zdjęcia (Ania, Ania 2 i Patrycja) z naszego ostatniego pleneru, sporo osób w studio, 2 stanowiska, co najmniej 5ciu fotografów i parę osób "towarzyszących" -- nie było czasu ani atmosfery na cyzelowanie
Foty bez ringa to była lampa światła dziennego + blenda oparta o coś i poprawiana od czasu do czasu, bo nikomu nie chciało się jej trzymać, w niektórych ustawieniach nie grała jak powinna.
No cóż ja poradzę, że nie jestem perfekcjonistką, no
Aha, i mam parę ich fot "wyzywających", ale zdecydowanie bardziej podobają mi się te "niepewne" zdjęcia![]()
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
"Wyzywające"....jeśli masz na myśli rozebrane z odzieży to się nie rozumiemy.
Zatytułowałaś wątek "Człowiek/Portret.[Tytuł to rzecz odpowiedzialna,ważna.]
Więc chciałbym zobaczyć człowieka,chciałbym zobaczyć portret.Nie przypadkowe foty zrobione:
"nie było czasu ani atmosfery na cyzelowanie.." "blenda oparta o coś i poprawiana od czasu do czasu, bo nikomu nie chciało się jej trzymać"
Ceniąc Twoje inne fotki do tych też podszedłem poważnie.Może zbyt poważnie.Ale dla mnie publikowana fotografia to sprawa poważna.A jak padają słowa Człowiek /Portret to ja tego "głuptas " oczekuję :-)
Portret to nie fotka pstryknięta ,to pokazanie człowieka który może być niepewny w danej chwili,wyzywający w danej pozie ale to nieważne ..
portret ma pokazać KTO jest niepewny KTO jest w tej chwili wyzywający KIM jest sportretowana osoba.
Jest różnica gdy mówię sportretowałem kobietę a zrobiłem zdjęcie kobiety.
Wynoszę się więc z żalem z wątku ...portret,człowiek. Nie psuję zabawy więcej,obiecuję :-)
Nie, bynajmniej.
Mam na myśli inne spojrzenie, inny wyraz twarzy itp itd.
A co do reszty to się z Tobą zgadzam... tylko... nie wiem, może za szybko żyję, może za dużo rzeczy robię na raz, może nie powinnam robić zdjęć zanim naprawdę nie znajdę na nie czasu...
Ale tak jak się różnie spotyka ludzi, jednych znamy od dziecka, drugich mijamy w przelocie. Czasem ci spotkani przez chwilę wydają się bliżsi niż ci, których znamy przez całe życie.
Dlatego nie uważam, że zdjęcie zrobione w przelocie nie może oddawać człowieka. Bo może.
Zresztą właśnie to było dla mnie ważne, a nie to, czy gdzieś jakiś kosmyk włosów wystaje.
Oczywiście ze tak.Genialny portret moze powstac przez nieumyślne przypadkowe naciśnięcie spustu migawki przez kompletnego dyletanta.Dlatego nie uważam, że zdjęcie zrobione w przelocie nie może oddawać człowieka. Bo może.
Moze..tylko rzadko sie to zdarza,a powtarzalnosc zdarzenia jest nieskonczenie mała.
Wszystko jest ok w Twoim rozumowaniu za wyjatkiem IMHO jednego:
Jeśli piszesz "zdjęcie "to prawdę piszesz.
Uściślając, podając kategorię "portret"budzisz mój protest.
Nie można napisać noweli i zatytułowac powieść.Bo to nieprawda.
Moze to być świetna nowela ale nie jest powieścią .
Dla Ciebie to może jest portret ,znasz tę osobę i "dośpiewujesz" sobie to czego nie pokazuje fotka.Ale ja,my,pan ,pani tej wiedzy nie mamy..
Więc jeśli czytam "portret" to biedny ja ,naiwny ,szukam portretu,jeśli nie znajduję, jestem zawiedziony.
Widzisz kazdy sfotografuje twarz człowieka.Ale w portrecie trzeba pokazać jego myśli,duszę ,osobowość..może przyszłość jub przeszłość..
Uparcie więc domagam się aby pod napisem "portret" był portret.
I to jest przedmiotem mej wypowiedzi czy jak by to nazwać wypisowiedzi?
Zaś tam..wymyśliłaś.:-) Rób fotki ,rób, ja o poprawne nazewnictwo walczę :-) pozdrawiam i zmykam.nie wiem, może za szybko żyję, może za dużo rzeczy robię na raz, może nie powinnam robić zdjęć zanim naprawdę nie znajdę na nie czasu
Ostatnio edytowane przez janmar ; 05-01-2013 o 12:06
No to może mi zmień wątek na "Zdjęcia ludzi" i będą wszyscy szczęśliwi
Bo oczywiście przyznaję Ci rację itp. Tylko może mniej przywiązuję do tego wagę![]()
Nie każdy zielony nickname wiosnę czyni i rację ma... Zdjęcia wstawiaj i się nie przejmuj...![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!