Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pytanie do elektroników: Bezpiecznik 0,5A a 3A.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Pytanie do elektroników: Bezpiecznik 0,5A a 3A.

Witam, mam szybkie pytanie do elektroników/elektryków/serwisantów. Otóż czy mogę zamienić szybki bezpiecznik topikowy 0,5A na 3 amperowy? Wczoraj poszedł mi w nawilżaczu powietrza (Climatic za ok. 200pln, więc warto raczej naprawić). Nie posiadam aktualnie innego niż 3A a nawilżacz przydałby się dzisiaj, córka średnio znosi suche powietrze w sezonie grzewczym. Elektronik ze mnie żaden, na logikę biorąc ten 3A przepali się przy większym prądzie, ale lepszy chyba taki niż drutować ustrojstwo
    Będę wdzięczny za opinię!
    5D, stałki, zoomy

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie Odp: Pytanie do elektroników: Bezpiecznik 0,5A a 3A.

Zamienić możesz tyle że różnica między tymi bezpiecznikami jest spora i jak będzie jakieś zwarcie/przepiecie itp to maszyna może później nadawać się tylko do kosza. Ja czasem wrzucałem większy bezpiecznik w urządzenia tyle że wymieniałem go poźniej na taki jak być powinien (max 1-2 dni). Decyzje należy do Ciebie ;]
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Tylko, że zanim spali się 3A to może spalić się już cos ważniejszego, co było zabezpieczone właśnie tym 0,5A. Ja bym nie ryzykował, tym bardziej, że bezpieczniki nie palą się same z siebie więc może już masz zwarcie.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Początki nałogu

Jeśli masz miernik uniwersalny to możesz wykonać prowizoryczny bezpiecznik sam, nieprawdaż? Wystarczy stary bezpiecznik, dolutować odkopany z cewki starego zegarka lub najprościej z kawałka kabla - jeden drucik. Uciąć określoną długość, podłączyć odbiornik na wyjściu i sprawdzić ile "wytrzyma", mierząc Amperki

p.s. http://multisort.pl/u/5/4/9/54903b5c..._20MM-0.5A.jpg taki bezpiecznik
    Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 16-12-2012 o 17:42

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Pytanie do elektroników: Bezpiecznik 0,5A a 3A.

Czyli można go tam umieścić ale nie na zawsze
    Dzięki za porady. Zaraz zrobię z tym porządek a jutro i tak się przejdę do elektrycznego po właściwy towar.
    Raz jeszcze dzięki!

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
    5D, stałki, zoomy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom/powiat

kosdkp
    Nie doradzaj nikomu watowania bezpieczników. Pomiar prądu bezpiecznika jest trochę bardziej skomplikowany niż podany przez Ciebie za pomocą miernika. Na wyłączenie (przepalenia) bezpiecznika przy określonym prądzie jest określony czas i takich pomiarów nie da się zrobić domowym sprzętem.
    Osobiście zaryzykowałbym predzej ten 3A, niż watowany.
    :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Początki nałogu

O nawet nie wiedziałem jak się to zwie. Mnie zawsze wystarczał taki prymitywny sposób zastępowania bezpiecznika do czasu zakupu właściwego, co zwykle nie trwało dłużej niż weekend.
    Dzięki za uświadomienie.

Uprawnienia umieszczania postów