Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 - czy istnieje alternatywa w tej cenie?

Domyślnie Odp: Sigma 30mm f/1.4 - czy istnieje alternatywa w tej cenie?

Na cropa nie ma lepszej alternatywy. Z tym trafianiem dobrej sztuki to bzdury są (to tak jakby z wszyskich wyprodukowanych tylko kilka było dobrych). Ktoś tam coś napisze a inni podchwycą i leci lawina. Na tysiące sztuk na pewno mogą trafić się jakieś trefne ale tak jest z każdym produktem. Przerobiłem wiele Sigm i Tamronów i nigdy nie miałem żadnych problemów z trafianiem AF i z czymkolwiek. Obecnie użytkuję to szkło i krótko mówąć jest genialne. Wiadomo, że przy f 1.4 będziesz miał niesamowicie płytką GO ale tam gdzie ostrzysz tam będzie ostro. Nie wybieram szkieł ze względu na markę ale z uwagi na to czego potrzebuję. Kiedyś też wiele czytałem i miałem jakieś obawy przed zakupem. Ale tak na prawdę o każdym produkcie można znaleźć jakies złe i dobre opinie. Gorzej jak są same złe. A w przypadku tego szkła tak nie jest. Więc bez obaw.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Może dlatego że nie potrafię robić zdjęć wystarcza mi 35/2 canona.
    Możliwe.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Cytat Zamieszczone przez danielde77 Zobacz posta
    ... Z tym trafianiem dobrej sztuki to bzdury są (to tak jakby z wszyskich wyprodukowanych tylko kilka było dobrych). Ktoś tam coś napisze a inni podchwycą i leci lawina. Na tysiące sztuk na pewno mogą trafić się jakieś trefne ale tak jest z każdym produktem...
    Może i tak, ale nawet w Sigma Center powiedzieli mi, że to jedyny obiektyw z ich oferty, z którym naprawdę często zdarzają się problemy. Trzeba więc być czujnym i moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić nówkę z gwarancją i możliwością ewentualnej darmowej kalibracji. Sam też pewnie w końcu zdecyduję się na to szkło, gdyż jego konkurent, którym wg mnie jest C24/1.4 jest absurdalnie drogi, nawet używany ...
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Może i tak, ale nawet w Sigma Center powiedzieli mi, że to jedyny obiektyw z ich oferty, z którym naprawdę często zdarzają się problemy. Trzeba więc być czujnym i moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić nówkę z gwarancją i możliwością ewentualnej darmowej kalibracji. Sam też pewnie w końcu zdecyduję się na to szkło, gdyż jego konkurent, którym wg mnie jest C24/1.4 jest absurdalnie drogi, nawet używany ...
    yyyy jaki konkurnet? 24L pod szkło pod FF a Sigma to odpowiednik standardu na cropie. Dwie inne bajki. Miałem S30, polecam. Sprzedałem koledze na forum, kótry również poleca.

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

To co, że pod FF ? Do cropa przecież też się nadaje. Bajki są te same: szeroko i jasno, ewentualnie księgarnia inna. Jak tylko uruchomią ksero do banknotów, pierwszy po niego polecę.

Tymczasem ksera nie ma i Sigma jest bezkonkurencyjna patrząc na to co i za ile daje.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

lukaszkucharski
    Guest

Witam,

Podobnie do Ciebie - korzystałem z 50mm i szukałem nieco szerszego obiektywu. Postawiłem na SIGMĘ 30mm f/1.4 - nie żałuję, obiektyw spisuje się świetnie!

Kupiłem nowy egzemplarz - od samego początku ostrzy bardzo szybko, AF jest celny. Nie mam z nim żadnych problemów. Co do ostrości - jeżeli mam potrzebę rozmycia tła ustawiam f/1.8 - 2.2, obiekt jest ostry, nie ma "mydła" a tło pięknie rozmyte. Testowałem go również w klubie z zewnętrzną lampą - jestem zadowolony.

Myślę, że spełni Twoje oczekiwania - jeżeli chcesz mogę Ci wysłać sample w RAW lub JPG - w razie czego pisz śmiało PW.

Pozdrawiam

Łukasz

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Jak ktoś ma 50mm, to alternatywą dla S30/1.4 HSM jest kupno starego 5D i podpięcie do niego posiadanej 50-tki
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Dopiero zaczyna

Witam. Podepnę się trochę pod temat, żeby nie zakładać nowego i nie śmiecić niepotrzebnie.
    Otóż mam możliwość kupienia używanej Sigmy 30mm za niecałe 1000zł, jednak obiektyw jest z 2009 roku i ma wewnątrz siebie dwa małe paproszki. Chciałbym się dowiedzieć czy jest sens pakowania się w ten konkretny egzemplarz. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

To jest względne... Ja nie brałbym bez sprawdzenia z własną puszką. Podpiąć, popstrykać, obejrzeć zdjęcia, obejrzeć obiektyw - i wtedy podjąć decyzję. Bałbym się natomiast kupować, bo ktoś na forum, nie znając stanu obiektywu napisze "Bierz go!"
    Powodzenia

Dopiero zaczyna

sigma Photo album by 101_DM
    Tak wygląda to szkło. Mogę podesłać też linki do zdjęć które otrzymałem od sprzedającego

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów