Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem ze skalibrowaniem monitora

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Problem ze skalibrowaniem monitora

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Podłączę się pod temat. Ostatnio zauważyłem problem z czerwieniami w moim Dellu 2209WA. Wg. wskazań Lightroomowego soft-proofa, mocno nasycona czerwień bardzo często mieści się jeszcze w gamucie sRGB, a niestety wypada już poza gamutem monitora. Jest to dla mnie o tyle dziwne, że, z tego co czytałem, ten Dell powinien obejmować całe sRGB.

Monitor był kalibrowany i oprofilowany przy pomocy i1Display2: jasność 120cd/m2, 6500K (przez RGB controls), kontrast na 100%, reszta to factory defaults. Jakieś sugestie, czy po prostu ten typ tak już ma?
    Praktycznie żaden monitor normalnogamutowy podświetlany CCFL nie pokrywa całego sRGB (zwykle pokrywa ok. dziwięćdziesiąt kilka %). Nie ma sensu jednak zbytnio zawracać sobie głowy - ani 97 ani 100% czerwieni sRGB nie jest w stanie zreprodukować drukarka, o labie nie wspominając.

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nie ma sensu jednak zbytnio zawracać sobie głowy - ani 97 ani 100% czerwieni sRGB nie jest w stanie zreprodukować drukarka, o labie nie wspominając.
    Lab z czerwieni oczywiście robi tragedię, ale mając w oczach bryłę profilu Pixmy sprawdziłem jak to wygląda ze 100% czerwienią bezpośrednio przez soft-proof. Na Ilfordzie Smooth Pearl sRGB jest przenoszona w pełni i to jest raczej kres drukarki. Plik w AdobeRGB przekonwertowany do profilu drukarki wyglądał jak sRGB. Tym bardziej Twoje EXy muszą sobie z czerwieniami poradzić
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Lab z czerwieni oczywiście robi tragedię, ale mając w oczach bryłę profilu Pixmy sprawdziłem jak to wygląda ze 100% czerwienią bezpośrednio przez soft-proof. Na Ilfordzie Smooth Pearl sRGB jest przenoszona w pełni i to jest raczej kres drukarki. Plik w AdobeRGB przekonwertowany do profilu drukarki wyglądał jak sRGB. Tym bardziej Twoje EXy muszą sobie z czerwieniami poradzić
    PIXMA Pro-1 też jest na Lucy EX i ma dodatkowy CO, więc w kwestii gamutu w czerwieniach może być tylko lepsza od mojej iPF8300, ale jak widać nie daje rady - po konwersji do profilu nowego Ilforda Prestige Smooth Gloss z sRGB 255,0,0 zostaje 253,3,40 - więc jednak nadal nieco brakuje (choć inna sprawa że profil chyba jest trochę "nieteges").
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 19-12-2012 o 15:29

Uprawnienia umieszczania postów