Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem ze skalibrowaniem monitora

Bywalec

Domyślnie Problem ze skalibrowaniem monitora

Witam,
    po wykonaniu kolejnej, jak zawsze w ten sam sposób kalibracji (Eizo CG 223, i1, colornavigator) monitor świeci z bardzo mocną zieloną dominantą. Poprzednio, pomiędzy kolejnymi kalibracjami żadnych zmian nie było, monitor bardzo dobrze trzyma parametry, nie rozjeżdża się, tym razem mimo kilkukrotnie powtórzonego procesu świeci tak samo zielono. Jaki może być tego powód ?
    I jeszcze jedna sprawa, na drugim dysku zainstalowałem na próbę windowsa 8 ponieważ pod xp nie działa LR 4. Wyniki kalibracji pod jednym i drugim systeme są identyczne, z tym że pod xp mogę wrócić do poprzedniego profilu natomiast pod 8-ką ni cholery...Wyrzuciłem z windowsa 8 nowo utworzone profile icc, bez zmian. Do kalibracji użyłem dwóch i1, wyniki takie same.
    Pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Problem ze skalibrowaniem monitora

Sensor to i1Display 2? Pewnie dokonał swego żywota.

Bywalec

użyłem dwóch egzemplarzy, jeden ma na pewno ponad dziesięć lat, drugi, konkretnie eye-one display Lt i ma około czterech...A w praktyce to ile czasu powinien pracować prawidłowo ?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Trudno przewidzieć ile wytrzymają, nawet nowe były mocno loteryjne. Po dziesięciu latach to zwykle przycisk do papieru.

Uzależniony

Mój eye-one display 2 (zapłaciłem 800zł) padł po 3,5 roku. Słyszałem od dwóch innych osób ten sam kalibrator - jeden padł po 2 latach, drugi po 3. Producent robi klientów w balona nie pisząc, że to zabawa na 2-3 lata, o ich krótkiej żywotności wiedzą też sprzedawcy ale ukrywają ten fakt przed klientami.

Bywalec

to co trwalszego kupić ?

Pełne uzależnienie

Najtańszy sensowny kalibrator to ColorMunki Display (z oprogramowaniem firmowym lub z dispcalGUI). Kolejna nieco droższa opcja to i1 Display Pro (z i1 Profilerem lub z dispcalGUI). Kolejne "bezpieczne" modele są już sporo droższe.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Podłączę się pod temat. Ostatnio zauważyłem problem z czerwieniami w moim Dellu 2209WA. Wg. wskazań Lightroomowego soft-proofa, mocno nasycona czerwień bardzo często mieści się jeszcze w gamucie sRGB, a niestety wypada już poza gamutem monitora. Jest to dla mnie o tyle dziwne, że, z tego co czytałem, ten Dell powinien obejmować całe sRGB.

Monitor był kalibrowany i oprofilowany przy pomocy i1Display2: jasność 120cd/m2, 6500K (przez RGB controls), kontrast na 100%, reszta to factory defaults. Jakieś sugestie, czy po prostu ten typ tak już ma?
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie

Monitor normalnogamutowy lub z ustawionym trybem sRGB może - ale nie musi - dawać dokładnie taki gamut, jaki przewidziany został dla tej przestrzeni barwnej.

Co do samej kalibracji: problem może (ponownie - ale nie musi) dawać wadliwie działający czujnik - chociaż z mojego doświadczenia i1 Display 2 miał tendencję do ocieplania barwy bieli. Warto jednak zweryfikować ustawienia kalibracyjne, przede wszystkim kontrast. Spróbowałbym przeprowadzić kalibrację dla tego parametru ustawionego do wartości domyślnej. Najprościej zresetować monitor do ustawień fabrycznych ("factory defaults"), następnie przeprowadzić kalibrację z pominięciem polecenia z oprogramowania i1 Match, wymagającego zwiększenia kontrastu do maksimum. Suwaki RGB w monitorze ustawiasz tak, aby uzyskać docelowy punkt bieli i jednocześnie tak, aby przynajmniej jeden z kanałów osiągał wartość maksymalną (może to być np. RGB=89/94/100). Warto przeskakiwać do przodu i do tyłu między kolejnymi krokami w i1 Match, tak aby zweryfikować czy luminancja po zmianie ustawień RGB była na odpowiednim poziomie (jak ustawiasz 120 nitów, to wartość luminancji odczytanej z monitora nie powinna przekroczyć wartości zdefiniowanej, tak aby uniknąć ewentualnego jej przycięcia z poziomu krzywych korekcyjnych, zapisywanych w profilu ICC). Daj znać czy to coś pomogło :-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez af-p Zobacz posta
    to co trwalszego kupić ?
    Zdecydowanie X-Rite i1Display Pro - współpracuje z Eizo ColorNavigatorem, ma wysokiej jakości, dobrze zahermetyzowane filtry i powinien być b. trwały. Dodatkowo jest precyzyjnie kalibrowany sztuka w sztukę, można go rekalibrować i ogólnie to kawał solidnego sensora.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów