Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Eos 1 czy warto ???

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie Eos 1 czy warto ???

Cytat Zamieszczone przez spiderman18
    Mam kika pytań odnosnie eosa 1. Wiem ze to górna półka ale jestem ciekaw jak wypada jego zaawansowanie technologiczne na tle nowszych aparatów (jeśli bylby go w stanie ktoś porónać z eosem 30/33 byłbym wdzięczny).
    Moim zdaniem nie warto.
    Jeśli masz 30/33 to rób tym zdjęcia jak długo się da, jesli natomiast nie masz analoga - to kup właśnie 30/33 (najlepiej "V")
    Dlaczego? --> poczytaj tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8835
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8840
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    no kurcze. Ja jestem jak niewierny Tomasz, ale nie wierzę w 1n które było w rękach amatorów. Chyba, że amatorów fotografii przyrodniczej w dżungli, którzy i tak zajechali te aparaty. To może tak.
    bywaja, bywaja tacy
    od jednego kupilem swoja jedyNkę, a drugiego znam osobiscie.
    Moja jedyNka przelezala na szafie rok bo byla za ciezka do targania po gorach. Teraz ja ja targam ))
    Drugi amator - caly rok pracuje aby znikac na 1-2 miesiace w roznych zakatkach swiata. Najczesciej bierze swoja Minolte 7 (czy jak jej tam) wlasnie do dzungli. Zuzywa kikadziesiat rolek ze soba, a przez reszte miesiecy aparat drzemie w szafie. Nie jest to wielkie obciazenie dla dobrego korpusu. Jesli ktos go kiedys kupi od niego, nie pozaluje.

Marek
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie o tym pisałem./ Bierze aparat do dżungli na 2 miesiące.
    To jednak jest obciążenie.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

może mi ktoś powiedzieć czy jest jakaś różnica w ilości wyswietlanych w wizjerze informacji w eos1 i eos1N? Nie moge na googlach znalźć. Co prócz czasu i przesłony widzimy tam? I jeszcze jedno pytanie, proszę o argumenty przemawiające za zakupem 1N zamiast 1? Mówię od razu, czytałem wszystkie tematy na forum o nich (wcale nie ma dużo) i kategorycznie nie namówi mnie nikt na żadnego 33, wiem czego chce.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek
    Drugi amator - caly rok pracuje aby znikac na 1-2 miesiace w roznych zakatkach swiata. Najczesciej bierze swoja Minolte 7 (czy jak jej tam) wlasnie do dzungli. Zuzywa kikadziesiat rolek ze soba, a przez reszte miesiecy aparat drzemie w szafie. Nie jest to wielkie obciazenie dla dobrego korpusu. Jesli ktos go kiedys kupi od niego, nie pozaluje.

Marek

Bo ja wiem Marek...

mialem w lapach dwie 600tki, swoja ktora niejedna rolke widziala, i mojej znajomej ktora tez przelezala w szafie niejeden miesiac, na oko migawka w tej nieruszanej o niebo lepsza, obie oczywiscie poszly do serwisu na standardowa wyimane smarow, tylko ze moja plula jak jej sie zachcialo, lecz pomimo plucia dzielnie pracowala olewajac naswietlanie co piatej klatki, ta druga 600tka ktora lezala nieuzywana po 3 rolkach i niezlym przestrzeleniu znalazla w sobie tony smaru ktory tak gesto oblepil migawke ze ta nawet sie nie otwierala a jesli juz raczyla to tylko na jeden listek i tak pieknie caly film byl naswietlony to miejsca w ktorym konczy sie pierwszy listek migawki wiec dla mnie lepszy ten aparat ktory jest w ruchu (bez przesady nie zajezdzony jak taksowka ale tez nie chowany pod kocami w garazu i jeezdzony podczas wielkanocy i pasterki jak lada mojego dziadka ) po wymianie smarow oba aparaty maja sie dobrze, i to jedyne na co mozna w canonach narzekac, na to ze "plyny ustrojowe" migawki nie sa tak trwale jak reszta

pozdrawiam
    krzysiek

EDIT:
    Jdw tutaj masz info na temat informacji w wizjerze...

http://web.archive.org/web/200110170...anontabela.htm
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 27-03-2006 o 23:56
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu

Domyślnie

Jedynki nie pluja po migawce. Jesli cena dobra to bierz te jedynke. W koncu to nie majateik w dzisiejszych czasach. Byle kompakcik cyfrowy kosztuje wiecej.
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Domyślnie

wlasnie kupilem 1v na ebayu. 99 filmow, stan perfekt. da sie. cza poszukac

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używana jedynka niewiadomego pochodzenia raczej napewno będzie zajeżdżona, więc raczej ją odpuść.

Dopiero zaczyna Awatar Canonman
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Siemka!

Ja posiadam oba modele EOS 33 i 1N + PB-E1. Powiem tak;
    Zaden bajer typu E-TTL nie zastąpi komfortu pracy profi aparatem. Ogromny i jasny celownik, 100% kadru, SPOT, podstawowy czas synchro 1-250 i czuły AF robią swoje. Teraz EOSa 33 używam tylko doraźnie, choć nie powiem żebym nie był z niego zadowolony. To również porządna maszynka. Kupiłem jedynkę właśnie od amatora i nie jest wyekploatowany, EOSy mają to do siebie że po czasie korpusy stają się takie "wyświecone-błyszczące". Rok produkcji mojego to 1996, a jest jak nowy, matowy. Dostałem też papiery zakupu. Jeżeli miałbym Ci polecić któryś z tych dwóch to zdecydowanie jedynkę. Jeżeli natomiast chcesz połączyć nowoczesność z zaletami jedynki to śmiało kup EOSa3. Ten model w zupełności wystarczy a jest tylko ciutkę droższy od używanej jedynki. Pozdrawiam.
    Canon EOS 1D MkII-N, Canon EOS 5D, EF 20/2.8 USM, EF 28/1.8 USM, EF 50/1.8 MkI, EF 100/2.8 L IS USM MACRO, EF 70-200/4 L USM ,Speedlite 550EX, Manfrotto 055 XPROB

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jdw
    może mi ktoś powiedzieć czy jest jakaś różnica w ilości wyswietlanych w wizjerze informacji w eos1 i eos1N? Nie moge na googlach znalźć. Co prócz czasu i przesłony widzimy tam? I jeszcze jedno pytanie, proszę o argumenty przemawiające za zakupem 1N zamiast 1? Mówię od razu, czytałem wszystkie tematy na forum o nich (wcale nie ma dużo) i kategorycznie nie namówi mnie nikt na żadnego 33, wiem czego chce.
    powiem tak ...jesli chodzi o pomiar i AF

EOS-1 to odpowiednik EOSa 100+spot+pakiet PROFI(uszczelnienia, niezawodnosc)
    EOS-1n to odpowiednik EOS 5 minus Eye control + pakiet PROFI
    EOS -1v to odpowiednik EOS 3 minus Eye contyrol - czesc usczelnien.
    Wszystkie aparaty serii 1 chodza w pzrzedziale 1000-1500 PLN - polecam 1v albo 3. Sam posiadam 3 i robienie zdjec tym aparatem to po prostu POEZJA.
    Zapinasz stalke, L-ke i odlatujesz ...a najpiekniejsze jest to ze gdy odepniesz obiektyw i włozysz go do foliowego worka to po wyjeciu - w kazdych warunkach zachowuje sie jak KAŁACH w przypadku broni ... wyciagasz zapinasz szklo (czytaj - magazynek) i focisz (czytaj - strzelasz) i wszystko bez wzgledu na warunki, wilgotnosc, piach itp jest dobrze naswietlone i ostre ..
    chcialbym miec cyfre o takich parametrach ...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów