Ok, no to na zdrowy rozum wszystko zależy od konkretnej sceny, zakładając oczywiście, że na pojedynczej wersji 0EV są w ogóle zarejestrowane szczegóły w cieniach. Trzeba spróbować i zobaczyć samemu czy jest sensowna różnica na korzyść którejś z metod. Co jest lepsze w teorii - nie wiem.
Ja pod tym kątem po prostu nie mam doświadczenia z HDR, ponieważ zawsze staram się dążyć do optymalnego naświetlenia takich klatek (statyw), właśnie z powodu rujnującego wpływu szumu w przypadku wyższych ISO. Dla mnie HDR = statyw + ISO 50-100 + precyzyjny dobór parametrów eksp. klatki 0EV.
5D3 podniósł trochę poprzeczkę, daje większą tolerancję na ISO i kusi - faktycznie zdarzało mi się z tą puszką zapuszczać do ISO250

. Gdybym nie miał absolutnie innego wyjścia i musiał zrobić HDR'a 5D3 z ręki przy słabym świetle, to dziś ..użyłbym trybu HDR z opcją zapisania sekwencji RAW. Gdybym następnie stwierdził, że można ustawić korzystniejsze parametry niż zaproponował automat, to strzeliłbym drugiego po swojemu i potem próbował wybrać mniejsze zło. Tak bym zrobił gdybym musiał. Doświadczenia w tym nie mam z powodu
drastycznej różnicy w jakości finalnych HDR'ów zrobionych na wyższym ISO i takich zrobionych na ISO 50-100.