Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre...

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre...

szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre... co polecacie co uzywacie co dobre .....
    pozdrawiam
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Znaczy do cropa, tak? Hehe, sam się nad tym zastanawiam i szukam informacji. Są:
    - Tokina 12-24 4.0
    - Sigma 10-20 4.0 - 5.6
    - Canon 10-22 3.5 - 4.5

I bądź tu mądry. Tokina najtansza, solidna, ale ma duże CA, które co prawda da się programowo likwidować ale... Sigma z opinii i testów niby ok, ale droższa i ciemna. Canon znowu drogi i nie do wszystkiego podłączysz (10D itp).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jak masz kase to Canon
    jak nie masz to Tokina

gwoli scislosci to jest jeszcze Tamron 11-18. waski zakres, ciemne jak w d.. swiatlo, biedna jakosc, a cena i tak wyzsza niz Tokina i Sigma. bo w USA uwielbiaja Tamrona...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

co do tej sigmy to z tego co mi wiadomo ona tez pasuje tylko do cropa. Prosze mnie poprawic jesli cos bredze hehe tyle testów naczytałem ze moze mi sie cos walic ja tez miałem podobny dylemat i powiem ci ze wybrałem canona. Coprawda jeszcze go nie mam ale oczekuje

Bywalec

Domyślnie

Ja mam tego canona, używam, jestem zadowolony, nie podejmuję się porównywać go z innymi obiektywami. Faktem, że do FF go nie przykręcisz, faktem też jest, że ogniskowa 10 mm na FF to jednak zupełnie inna bajka i zakres zastosowań niż przy cropie. Więc pomyslałem sobie, że jeśli nawet kiedyś sprawię sobie jakiegoś FF, to będę potrzebował do tych samych zastosowań całkiem inny obiektyw.
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem Canona 10-22 i zwracam uwagę tylko na jedną rzecz. Od dupki strony ma on taki gumowy, jasno szary pierścień, mniej więcej pomiędzy metalowym bagnetem a soczewką. Nie wiem, czy to jakaś uszczelka, czy co...
    Jak kupisz Canona to uważaj w każdym razie na to badziewie. Pękło to mi w poprzek nawet nie wiem kiedy. Spece powiedzieli mi, że podobno od zakładania na puszkę
    Poza tym do 10-22 w sumie nie można się doczepić. Gabaryty takie jak 16-35 tylko lżejszy. Jak zwykle szkoda, że nie ma osłony w komplecie (też takiej jak dla 16-35 i 17-40), w przeciwieństwie do produktów konkurencji.
    Optycznie centrum kadru OK, a boki... cóż, w końcu to ultra szeroko :smile:

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

VENIO Ciesz się i dziękuj z pokłonami......
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

Sigma 10-20 4.0 - 5.6 ktos uzywa ????
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mój znajomy tego używa, tyle że na Nikonie. Generalnie jest zadowolny - narzekał tylko, że jest mu ciemno. Z tego co widziałem, to na brzegach jest ostro, ale nie przyglądałem się za bardzo.
    Po obejrzeniu zdjęć z tego obiektywu zaklepałem go sobie na liście rzeczy do zakupienia .
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Uprawnienia umieszczania postów