szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre... co polecacie co uzywacie co dobre .....
pozdrawiam
szeroki zakres zoom czyli od 10-17 w góre... co polecacie co uzywacie co dobre .....
pozdrawiam
Znaczy do cropa, tak? Hehe, sam się nad tym zastanawiam i szukam informacji. Są:
- Tokina 12-24 4.0
- Sigma 10-20 4.0 - 5.6
- Canon 10-22 3.5 - 4.5
I bądź tu mądry. Tokina najtansza, solidna, ale ma duże CA, które co prawda da się programowo likwidować ale... Sigma z opinii i testów niby ok, ale droższa i ciemna. Canon znowu drogi i nie do wszystkiego podłączysz (10D itp).
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
co do tej sigmy to z tego co mi wiadomo ona tez pasuje tylko do cropa. Prosze mnie poprawic jesli cos bredzehehe tyle testów naczytałem ze moze mi sie cos walic
ja tez miałem podobny dylemat i powiem ci ze wybrałem canona. Coprawda jeszcze go nie mam ale oczekuje
![]()
Ja mam tego canona, używam, jestem zadowolony, nie podejmuję się porównywać go z innymi obiektywami. Faktem, że do FF go nie przykręcisz, faktem też jest, że ogniskowa 10 mm na FF to jednak zupełnie inna bajka i zakres zastosowań niż przy cropie. Więc pomyslałem sobie, że jeśli nawet kiedyś sprawię sobie jakiegoś FF, to będę potrzebował do tych samych zastosowań całkiem inny obiektyw.
--
pozdrawiam,
Rafał
Miałem Canona 10-22 i zwracam uwagę tylko na jedną rzecz. Od dupki strony ma on taki gumowy, jasno szary pierścień, mniej więcej pomiędzy metalowym bagnetem a soczewką. Nie wiem, czy to jakaś uszczelka, czy co...
Jak kupisz Canona to uważaj w każdym razie na to badziewie. Pękło to mi w poprzek nawet nie wiem kiedy. Spece powiedzieli mi, że podobno od zakładania na puszkę![]()
Poza tym do 10-22 w sumie nie można się doczepić. Gabaryty takie jak 16-35 tylko lżejszy. Jak zwykle szkoda, że nie ma osłony w komplecie (też takiej jak dla 16-35 i 17-40), w przeciwieństwie do produktów konkurencji.
Optycznie centrum kadru OK, a boki... cóż, w końcu to ultra szeroko :smile:
VENIO Ciesz się i dziękuj z pokłonami......
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580
Sigma 10-20 4.0 - 5.6 ktos uzywa ????
Mój znajomy tego używa, tyle że na Nikonie. Generalnie jest zadowolny - narzekał tylko, że jest mu ciemno. Z tego co widziałem, to na brzegach jest ostro, ale nie przyglądałem się za bardzo.
Po obejrzeniu zdjęć z tego obiektywu zaklepałem go sobie na liście rzeczy do zakupienia.
Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...