Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
Używam wyłącznie analoga. Miałem Canona, mam Nikona. Właśnie z powodu możliwości podłączenia praktycznie wszystkiego. Do F3 podepniesz każde szkło od 1960 roku bodajże do dnia dzisiejszego. A przez 50 lat Nikon obiektywów natłukł sporo.
Otóż to. Właśnie to mnie skłania do przesiadki.

Jest moim zdaniem jednak jedno 'ale'. Używanie tych samych szkieł do analoga i cyfry jest w systemie Nikona oczywiście możliwe, ale ja nie jestem fanem tego rozwiązania. Osobiście nie lubię manualnego ostrzenia z obiektywami z autofocusem.
Ale to nie w tę stronę Nie planuję kupowania drogich nowoczesnych obiektywów "do cyfrówki" a potem ich podpinania do starego analoga, tylko odwrotnie - stare, manualne szkła

A z drugiej strony, używanie manualnych szkieł z cyfrą również będzie bez szału, bo bez wymiany matówki to tam dużo nie zobaczysz.
Tak, mam świadomość tego, że będzie mnie czekać taka operacja.

Nie mam oczywiście pojęcia, do czego Ci ten aparat (te aparaty), ale sprzęt analogowy dziś nie jest drogi. Rozważyłbym więc zakup cyfrówki w oderwaniu od analoga i starał się jak najlepiej trafić z tym zakupem. A dopiero potem kombinował z analogiem, do którego obiektywy kupisz za grosze.
Chodzi mi o to, by nie musieć targać dwóch zestawów oddzielnych (apart + obiektywy). Chciałbym móc wziąć ze sobą "na wyjazd" bądź "w plener" dwie puszki (cyfra + analog z filmem b&w) + dwa obiektywy (20mm + 50mm). To bardzo duża oszczędność miejsca i wagi. Na plecach każde pół kilo jest odczuwalne po paru(nastu) kilometrach.

Ewentualnie możesz zdecydować się na pełną klatkę Canona, do tego jakieś dobre szkła i dokupić jakiegoś wczesnego EOSa. Co prawda nie mają tego oldschoolowego stylu Nikona F3 czy innych tego typu sprzętów, ale szkła podepniesz na bank i będą działać, do tego będziesz miał autofocus i nowe obiektywy.
Ja wiem, że sprawa nie jest prosta. Bo, można zrobić jak mówisz, ale wtedy trzeba (?) kupować*droższe szkła. Bo do EOSa chyba nie kupię 20mm za 400zł, czy kupię?
Z drugiej strony, z tego co pobieżnie sprawdzałem, 5d MKII albo nawet MKI jest tańszy od Nikona d700. Więc trochę*to równoważy te obiektywy.