Niemożliwe, przecież to byłby strzał w stopę producenta, nie udostępnienie podstawowej funkcji rejestratora. Z tego co się orientowałem to pliki są automatycznie nadpisywane (wiadomo, począwszy od najstarszego), ponadto jest możliwość zabezpieczenia nagrania przed nadpisaniem za pomocą jednego przycisku, a także istnieje funkcja 'emergency', czyli w przypadku gdy urządzenie wykryje wstrząs automatycznie zachowuje to nagranie, bez ingerencji użytkownika.
Być może jutro zakupię to urządzenie, wtedy będę w stanie powiedzieć więcej na podstawie własnych obserwacji.
Ostatnio edytowane przez AdaMMus ; 19-12-2012 o 16:19
No tak mi odpowiedziano na pytanie o nadpisywanie plików. Pozostałe opcje się zgadzają. A ogólnie to bardzo fajny sprzęcik
Chciałem gdzieś dorwać instrukcję, ale nie ma szansy na to.
To czekam niecierpliwie na Twoją ocenę tego parametru.
Zgodnie z planem zakupiłem w/w rejestrator, co najważniejsze - sprawdzone empirycznie dziś byłem większość dnia w trasie i TAK - automatycznie nadpisuje pliki.W opisie urządzenia zalecają kartę minimum 6 klasy i chyba faktycznie taką muszę sobie sprawić, mam wrażenie, że minimalnie (ale naprawdę minimalnie, może to wręcz siła autosugestii) przycina na karcie 4 klasy. Poza tym bardzo fajny sprzęt, obsługa jest prosta i intuicyjna, posiada wszystkie niezbędne funkcje, nie występują żadne przerwy między nagraniami (można ustawić długość pliku video na 3 lub 5 minut), nie jest pominięta ani jedna klatka co chyba nie we wszystkich rejestratorach jest normą.
w dobie smartfonów polecam telefon z androidem i odpowiednia aplikacja. dwa w jednym![]()
Regulamin pkt 8.
Testowałem to na Galaxy Note. Owszem nagrywa, obraz OK ale sposób korzystania z tego nie odpowiada mi.
Za każdym razem telefon do uchwytu, koniec jazdy z uchwytu i tak w kółko. Nie, to nie do stałego używania. Raz kiedyś pobawić się to tak.
A poza tym Note w czasie jazdy często robi za nawigację.
No i dzięki za taką informacjęTo chyba będzie to co potrzebuję.
Jeżeli można, poprosił bym Cię o jeszcze jedną informację:
Kamerka ogarnia kąt 120 stopni. Czy to jest wystarczające?
Szczególnie tutaj mam na myśli skrzyżowania, przejścia dla pieszych, sygnalizacja świetlna.
Witam,
Pozwolę sobie włączyć się do dyskusjiTestowałem dziś tanią (100 zł) kamerkę samochodową OMEGA 68. Oto moje spostrzeżenia:
- zalety: cena, cena .., odchylany ekranik na przegubie - no i jednak mimo wszystko coś nagrywa
- mała natywna rozdzielczość (VGA - 640x480) i kiepskie kodeki, co daje ogólnie kiepską jakość obrazu - samochody widać, ale tablic rejestracyjnych nie da się odczytać (no chyba, że prawie wjedziemy w tył auta przed nami)
- zwiększenie "rozdzielczości" w menu niewiele daje, bo obraz jest prawdopodobnie przeskalowywany z natywnej (VGA) - no i kodeki nienadzwyczajne...
- kiepska jakość nagrywanego dźwięku - coś niby słychać, ale dźwięk jest "poszarpany" i niewyraźny (kiepski kodek ?? lub mikrofon)
- w dzień (jak jest jasno) to jak na kamerkę za 100 zł może być - w razie czego widać kto w nas wjechał lub czy było zielone światło na sygnalizatorze
- w nocy obraz jest ciemny i mocno zaszumiony - praktycznie widać tylko światła samochodów i niewiele poza tym
- obiektyw nie ma powłok antyrefleksyjnych, więc światła nadjeżdżających z przeciwka samochodów powodują powstawanie "gwiazdek" i "plam światła" na obrazie - również kontrast drastycznie spada - jak w kiepskich obiektywach pod światło...
Podsumowanie: jeśli szukamy taniej kamerki do rejestrowania trasy w dzień, to może być (spełni swą rolę), natomiast kiepska rozdzielczość (raczej) uniemożliwia odczytanie tablic rejestracyjnych no i w nocy widać głównie ciemność i światła samochodów.
Przy okazji mam pytanie do AdaMMus: jak Mio 358 sprawuje się w nocy i czy powłoki na obiektywie są lepsze niż w Omedze? (dla porównania jednocześnie kręciłem filmik kompaktem zamocowanym przyssawką na szybie i było znacznie lepiej - bez tych "gwiazdek" i plam w nocy... - lepsze powłoki).
Pozdrawiam, Alex
Poza brakiem wygody z korzystania o czym pisał już mistasz dochodzi do tego kwestia obawy o trwałość baterii i w sumie całego telefonu. Nagrywałem kiedyś tak testowo w fullHD, to po kilkunastu minutach zacząłem się obawiać, czy mój telefon się nie stopi, taki gorący się zrobił. :razz:
W większości przypadków ten kąt jest wystarczający (zresztą on jest chyba standardem w tego typu sprzęcie), zatrzymanie się równo z linią zatrzymania na skrzyżowaniu powoduje widoczność sygnalizatora na nagraniu. Aczkolwiek sporadycznie zdarzają się skrzyżowania na których kamerka może nie objąć świateł.
Powiem tak - w nocy szału nie ma, pojawiają się plamy przy źródłach światła. Odczytanie tablic rejestracyjnych samochodu jadącego z przeciwnej strony jest niemalże niewykonalne, ale z drugiej strony trzeba też pamiętać jaki to jest miniaturowy sprzęt, oraz, że nawet oko ludzkie ma problemy w takich warunkach. Do Omegi niestety nie mogę porównać, nie widziałem po prostu filmu z tego sprzętu. Może później uda mi się wrzucić jakiś fragment nocny, podglądowy na YT.
Witam,
Tak - i tak (w tej cenie) nie ma za bardzo wyboru. Poza miastem często może być za szeroko i trzeba trochę "zoomować" lub pochylić kamerkę - jeśli obejmuje za dużo jasnego nieba, to obraz drogi i samochodów jest przyciemniony (za mały DR, kamerka wtedy przyciemnia obraz).Kamerka ogarnia kąt 120 stopni. Czy to jest wystarczające?
Kilka klatek z moich filmików z trasy (dla pokazania efektu "gwiazdek" przy silnych światłach).
Pozdrawiam, Alex
Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 23-12-2012 o 16:51