Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Kamera do auta - rejestrator trasy

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie Kamera do auta - rejestrator trasy

Zamierzam wyposażyć auto w taką kamerkę i szukam coś co się sprawdza najlepiej.
    Co do ceny to myślę się zmieścić w 800 zł.
    A na czym mi zależy? Trudno w tej chwili mi powiedzieć bo nigdy takiej nie używałem.
    Ale...., chciałbym przede wszystkim dobry obraz w dzień i w nocy. Podgląd jak najbardziej wskazany, może być realizowany przez PDA. Gps jak najbardziej. Dobre zasilanie oraz autostart nagrywania. No i myślę o łatwym montażu / demontażu bo chyba zostawić auto na parkingu z kamerką to prosić się o kłopoty .
    Proszę, podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

gps w takiej kamerze odpusć.. rejestruje tez prędkość a to moze byc czasem niepotrzebne .. ja mam taką za 2 stówy z allegro i jestem średnio zadowolony z jakości.. więcej niż pal, mniej niz fullhd ale numer odczytasz z 2m..
    przy lusterku mam na stałe, demontowanie to bez sensu jest, raczej nie kradną ale jak ze wszystkim, można miec pecha.. ale do celów typu - gosc wjechał z boku a ja miałem zielone, albo ze pieszy na czerwonym sie wpakował to super sprawa..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie Odp: Kamera do auta - rejestrator trasy

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    do celów typu - gosc wjechał z boku a ja miałem zielone, albo ze pieszy na czerwonym sie wpakował to super sprawa..
    O to właśnie mi chodzi po ostatnim zdarzeniu. Przechodzień wchodząc na jezdnię nadział się na bok mojego auta. Świadków brak. Przechodzień narobił alarmu jak bym to ja na niego najechał. Skończyło tak że jak zadzwoniłem po policję to przechodzień wziął nogi za pas a ja zostałem z urwanym lusterkim. Policja spisała zdarzenie i na tym się skończyło.
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    gps w takiej kamerze odpusć.. rejestruje tez prędkość a to moze byc czasem niepotrzebne .. ja mam taką za 2 stówy z allegro i jestem średnio zadowolony z jakości..
    No to faktycznie lepiej odpuścić sobie GPS ;-). Na Allegro jest tego multum i nie mam żadnego pojęcia co wybrać abym był zadowolony.
    Proszę o podpowiedzi jakie modele brać pod uwagę, a jakich unikać, jakie funkcje są ważne a co można sobie odpuścić.

Dopiero zaczyna Awatar subbar
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Proszę o podpowiedzi jakie modele brać pod uwagę, a jakich unikać, jakie funkcje są ważne a co można sobie odpuścić.
    Modeli Ci nie doradzę ale jak chodzi o aspekty techniczne:
    większość to chińska jakość - na kilka sprawdzonych tańszych co chwilę w którymś coś nie działało, baterie wystarczały na 1h nagrania czyli licz się ze stałym podpięciem do prądu.
    Kamery mają funkcję rozpoznawania ruchu które jednak nie działają za dobrze bo reagują po 1-2 sekundach od rozpoznania ruchu co doprowadza do tego że jeśli auto stoi na skrzyżowaniu i nagle coś uderzy co nie było w ruchu w środku kadru to kamera zarejestruje skutek a nie zdarzenie.

Moim zdaniem istotnym jest kąt pod jakim kamera rejestruje obraz lecz czym większy kąt tym mniejsza skuteczność w rozpoznaniu tablic rejestracyjnych.

Nie da się pogodzić w jednym urządzeniu wszystkich cech - przynajmniej ja nie znalazłem takiego urządzenia - zdecydowałem się na tańsze rozwiązanie ale z szerokim kątem (150st) bo bardziej istotne dla mnie jest określenie winy poprzez rejestrację większego obszaru - niż znalezienie potencjalnego sprawcy po odczytaniu tablic rejestracyjnych. Urządzenia rejestrujące obraz 120 stopni i mniej nie rejestrowały świateł przy samym wjeździe na skrzyżowanie tylko 2-3m przed co w korku lub ruszając jako pierwszy nie było dla mnie za dobrym rozwiązaniem.

Oczywiście bez sensem jest chowanie urządzenia po użyciu - po kilku pierwszych razach szarpania - urządzenie na stałe pozostało na szybie a przy polisie AC wykupiłem ubezpieczenie szyb i szkodę drobną która nie powoduje zwyżki ubezpieczenia i za dodatkowe 120zł nie muszę przez rok się szarpać.
    Ostatnio edytowane przez subbar ; 14-12-2012 o 10:32
    "Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę."
    A. Greenspan

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

W większości rosyjskich filmików używają niejakiej "F500L", która jest dokładnie taka sama jak u nas można kupić "Prestigio Roadrunner 500".

Kupiłem w RTV Euro AGD za 399zł. Ma FullHD, w dzień jakość jest naprawdę zadowalająca, da się odczytać tablice i inne rzeczy. W nocy kiepsko, duże szumy i rozmycie obrazu, ale w mieście jak jest jaśniej zmniejsza trochę czułość i jest trochę lepiej. Często jeżdżę sam więc jako świadek super sprawa.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

ja mam taką z rejestrowanym dzwiękiem.. jak chcę numer zapisac to powtarzam dwa razy i na filmie potem słychać..
    zasilanie z zapalniczki, jak zapłon się włącza to nagrywanie sie odpala.. i nagrywa się w kółko.. karta mikro sd wiec w każdym laptopie sie odtworzy..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 14-12-2012 o 20:22
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Widzę że problemem będzie nagrywanie w nocy. Nie wiem czy wszystkie źle nagrywają
    w nocy czy też są jakieś które radzą sobie, chociaż względnie, z tym.
    Oglądałem filmiki nagrywane nocą i niektóre dość dobrze zapisują obraz. Kwestia tylko wiarygodności w takie filmiki reklamujące.

Bywalec Awatar pemstudio
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Widzę że problemem będzie nagrywanie w nocy. Nie wiem czy wszystkie źle nagrywają
    w nocy czy też są jakieś które radzą sobie, chociaż względnie, z tym.
    Oglądałem filmiki nagrywane nocą i niektóre dość dobrze zapisują obraz. Kwestia tylko wiarygodności w takie filmiki reklamujące.
    W filmy reklamowe nie ma co wierzyć. Jest ja z kamerami do sportu, cześć z nich jest kręcona porządnym sprzętem.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Myślałem że więcej osób dołączy się do dyskusji, czyżby tak mało było użytkowników takich kamerek?
    Po oglądnięciu filmiku na You Tube, pokazującego co spotyka kierowców na drodze to teraz uważam kamerkę jako nieodzowne wyposażenie auta, ważniejsze jak koło zapasowe
    Jeszcze nie zdecydowałem się na konkretny model, ale przybliżyliście mi trochę temat. Dużo pooglądałem też różnych filmików.
    Myślę że kupię kamerkę tanią, za 2, max 4 stówki. Lepszej jakości można dopiero oczekiwać w kamerkach powyżej 1000 zł.
    Drugim powodem co mnie skłania właśnie do taniej jest żeby nie demontować jej, tylko tak jak radzicie: zamontować ją i niech sobie kręci .
    "Prestigio Roadrunner 500" jest dość ciekawa i ładne robi filmiki w dzień. Natomiast w nocy źle sobie radzi.
    Filmiki nocne z "Prestigio Roadrunner 300" wyglądają chyba lepiej. Tylko teraz kwestia czy to tylko takie moje odczucia? A może to jest kwestia ustawień "Prestigio Roadrunner 500"?
    I tutaj dodatkowo jeszcze kąt widzenia 120 stopni. Faktycznie racja co do widoczności świateł na skrzyżowaniu. Na niektórych skrzyżowaniach nie zarejestruje świateł jak jesteśmy pierwsi w kolejce na skrzyżowanie.
    I zawsze jest coś nie tak
    Możecie napisać jakich kamerek używacie, oraz jakie widzicie ich wady i zalety. Myślę że nikt tego nie poczyta za reklamę
    P.S. Kto nie widział to polecam: http://www.youtube.com/watch?v=AXz4P6EpX3s
    Ostatnio edytowane przez mistasz ; 18-12-2012 o 19:36

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Ja bym radził Ci się zastanowić jeszcze nad Mio 358, jest co prawda nieznacznie droższa od RR500, ale wygląda na ciekawszą propozycję. Na YT jest sporo przykładowych filmików, kamera obok daty zostawia swój podpis, także będziesz mieć pewność, że to właśnie z niej oglądasz filmik. Sam rozważam jej zakup, ale to najprawdopodobniej dopiero po Świętach.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów