Modeli Ci nie doradzę ale jak chodzi o aspekty techniczne:
większość to chińska jakość - na kilka sprawdzonych tańszych co chwilę w którymś coś nie działało, baterie wystarczały na 1h nagrania czyli licz się ze stałym podpięciem do prądu.
Kamery mają funkcję rozpoznawania ruchu które jednak nie działają za dobrze bo reagują po 1-2 sekundach od rozpoznania ruchu co doprowadza do tego że jeśli auto stoi na skrzyżowaniu i nagle coś uderzy co nie było w ruchu w środku kadru to kamera zarejestruje skutek a nie zdarzenie.
Moim zdaniem istotnym jest kąt pod jakim kamera rejestruje obraz lecz czym większy kąt tym mniejsza skuteczność w rozpoznaniu tablic rejestracyjnych.
Nie da się pogodzić w jednym urządzeniu wszystkich cech - przynajmniej ja nie znalazłem takiego urządzenia - zdecydowałem się na tańsze rozwiązanie ale z szerokim kątem (150st) bo bardziej istotne dla mnie jest określenie winy poprzez rejestrację większego obszaru - niż znalezienie potencjalnego sprawcy po odczytaniu tablic rejestracyjnych. Urządzenia rejestrujące obraz 120 stopni i mniej nie rejestrowały świateł przy samym wjeździe na skrzyżowanie tylko 2-3m przed co w korku lub ruszając jako pierwszy nie było dla mnie za dobrym rozwiązaniem.
Oczywiście bez sensem jest chowanie urządzenia po użyciu - po kilku pierwszych razach szarpania - urządzenie na stałe pozostało na szybie a przy polisie AC wykupiłem ubezpieczenie szyb i szkodę drobną która nie powoduje zwyżki ubezpieczenia i za dodatkowe 120zł nie muszę przez rok się szarpać.