Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Kupno używanych lamp studyjnych

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Kupno używanych lamp studyjnych

Witam.
    Chce kupić lampę studyjną i mam okazje kupić używkę z przebiegiem około 100 zdjęć (podobno). Lampa ma 1-2 lata.
    Czy da się jakoś to sprawdzić? Ewentualnie ile ukręci taki quantum dual power r600? Przebieg wydaje się trochę mało wiargodny ale...
    Z góry dziękuje za pomoc

PS. Czy poza palnikiem coś się zużywa? kondensatory?

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Kupno używanych lamp studyjnych

Raczej tylko palnik no i ogniwa "paliwowe" ; )! Weź ją na przetestowanie, sam posiadam taką lampkę tylko, że zgubiłem zasilacz od ładowania i używam jej jako normalnej lampy studyjnej z tego co z własnych obserwacji mogę powiedzieć jedynie, żebyś patrzył na palnik czy nie jest lekko "przydymiony", nie wiem od czego się to robi ale w serwisie mi powiedzieli, że jest to normalne, robi się na palniku taki czarny nalot... Ja zrobiłem na niej jakieś 6-7 tysięcy błysków jak nie więcej i śmiga nadal bardzo dobrze ; ) Również sprawdź czy synchronizuje Ci razem z Twoimi wyzwalaczami itp, ogólnie jeśli to ktoś znajomy weź ją na 2-3 dni na "spróbowanie" ; ) Tylko nie rozwal! ; )

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    PS. Czy poza palnikiem coś się zużywa? kondensatory?
    Też.
    Nie wiem jak Quantuum, ale 100 tys to powinien być taki przebieg, gdzie coś się ma prawo stać. Z tego wynika, że lampy studyjne to zużywają sie tak jak migawka w body i też nigdy nie wiadomo ile wytrzymają.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Sęk w tym, że nie jest to nikt znajomy. Marcin po jakim mniej więcej przebiegu zauważyłeś zadymienie? Może po tym określę czy sprzedawca jest słowny
    Mam pewne obawy bo sprzęt po gwarancji, ale z drugiej strony jak zużywa się tylko palnik ( koszt wymainy około 300zł ) to i tak mi się opłaca
    Co do ogniw zdaje sobie sprawę, że mogą być słabe, ale czytałem juz o przeróbce na akumulator żelowy poprzez gniazdko zapalniczki

Pełne uzależnienie

... z przebiegiem około 100 zdjęć (podobno). Lampa ma 1-2 lata.
    Przebieg wydaje się trochę mało wiargodny ale...
    Sam mam taka lampa, ktora ma ponad 2 lata i blysnela moze 200 razy :grin:
    Popytaj goscia o przyczyne sprzedazy, czego teraz uzywa i dlaczego nie uzywal tej. Jezeli uzywa podobnych lamp to raczej przebieg niewiarygodny, jezeli uzywa sprzetu wyzszej klasy, lub zupelnie innego, to moze byc prawda.
    Ja na przyklad kupilem 5 speedlite'ow i lampa poszla w odstawke jako malo mobilna.

Uzależniony

...ale czytałem juz o przeróbce na akumulator żelowy poprzez gniazdko zapalniczki
    dokładnie rzecz biorąc : poprzez przeróbkę przewodu łączącego BP z gniazdem zapalniczki polegającej na usunięciu
    wtyczki przeznaczonej do wpinaniu w gniazdo zapalniczki i następnie podłączeniu przewodów do zewnętrznego akumulatora

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Jutro do niego zadzwonię i wybadam sprawę Dzięki za odpowiedzi.
    Ps. Moze ktoś dać znać po jakim przebiegu pojawia się zadymienie? czy jest to niezależne od błysków?

Ja kupiłem Dual Power tylko 300Ws i miała palnik przydymiony. Ale błyska do tej pory i ma się dobrze. Teraz tylko jak przeczytałem o tym to zastanawiam się nad dokupieniem jednego zapasowego .

.Ps. Moze ktoś dać znać po jakim przebiegu pojawia się zadymienie? czy jest to niezależne od błysków?
    Ciężko powiedzieć. Zadymienie jest widoczne, ale nie jest niebezpieczne. Zadymienie stopniowo rośnie, mam lampy w których takie zadymienie się zaczęło pojawiać z 5 lat temu, teraz jest mocne, lampy mają chyba z 200 tys błysków i działają (ELFO).
    Popatrz na elektrody palnika. Jak już się mocno stopią to świadczy, że były eksploatowane. Na elektrodzie pojawią sie kuleczki, a ona sama coraz bardziej robi sie też kulą.
    Na bliską awarię palnika wskazuje co innego. Popatrz przez szkło powiększające na palnik (szkło) w pobliżu elektrod. Jesli pojawi się siateczka mikropęknięć to jest to powód do niepokoju.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ciężko powiedzieć. Zadymienie jest widoczne, ale nie jest niebezpieczne. Zadymienie stopniowo rośnie, mam lampy w których takie zadymienie się zaczęło pojawiać z 5 lat temu, teraz jest mocne, lampy mają chyba z 200 tys błysków i działają (ELFO).
    Popatrz na elektrody palnika. Jak już się mocno stopią to świadczy, że były eksploatowane. Na elektrodzie pojawią sie kuleczki, a ona sama coraz bardziej robi sie też kulą.
    Na bliską awarię palnika wskazuje co innego. Popatrz przez szkło powiększające na palnik (szkło) w pobliżu elektrod. Jesli pojawi się siateczka mikropęknięć to jest to powód do niepokoju.
    Dzięki za przydatne informacje!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów