Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Trudny wybór METZ 48 AF-1->Yongnuo YN468->Yongnuo YN-565

Question Trudny wybór METZ 48 AF-1->Yongnuo YN468->Yongnuo YN-565

Witam,
    Wielkimi krokami zbliżają się święta czas zrobić sobie praktyczny prezent... :wink:
    Liczę na pomoc Szanownych Kolegów, chciałbym porobić trochę zdjęć w świętą i sylwka zastanawiam się nad kupnem lampy...
    i tu ma niezły dylemat co kupić ?
    mam trzech faworytów mam nadzieje, że dzięki radą i poradą dokonam trafnego wyboru.
    Budżet to ok. 700zł aparat Canon 600D

1. METZ 48 AF-1 digital ok. 577zł
    Kod html:
    http://www.saturn.pl/metz-lampa-blyskowa-metz-48-af-1-digital-canon-,id-55571
    2. Yongnuo YN468-II
    Kod html:
    http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/yplon-speedlite-yn-468ii.bhtml?from=skapiec
    3. Yongnuo YN-565EX ok.680zł
    Kod html:
    http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/yongnuo-speedlite-yn-565ex.bhtml?from=ceneo&p=675.00&cr=0
    myślałem jeszcze o

METZ 58 AF-1 digital ok. 897zł ( nie znalazłem do canona ale cena pewnie podobna ) jest lekko po za budżetem ale jeżeli warto to może do skrobie...
    Kod html:
    http://www.saturn.pl/lampa-blyskowa-metz-58-af-1-digital-sony-alpha-konica-minolta-,id-56523
    Pozdrawiam...

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Trudny wybór METZ 48 AF-1->Yongnuo YN468->Yongnuo YN-565

Za 700zł spokojnie kupisz używaną 430EX. A jeśli musi być nowe to spoza Canona tylko METZ. Jongówna sobie daruj.
    600D | X-M1

Powiem szczerze wolę nową z używany bywa różnie...

Pozdrawiam

Coś już napisał

Pytanie do czego potrzebujesz lampę...
    Jeżeli wystarczy mocy w yn-468 to będzie najlepsze rozwiązanie a różnice w kasie przeznacz na zasilanie...
    Jeżeli chcesz więcej mocy to yn-565 daje zdecydowanie najwięcej możliwości i jest najlepsza lampa z zestawienia
    Metze sa jednak drozsze - pytanei czy warto inwestowac jeszcze wiecej w wyzszy model... metz 48 jest wedlug mnie za drogi jak na swoje mozliwosci...
    lampa uzywana to zawsze ryzyko albo bardzo duze ryzyko o czym sie glosno nie mowi... sie spierniczy po miesiacu i zostajesz z reka w nocniku...
    pozdro

Lampa potrzebna do fotek na rodzinnych imprezach przeważnie pokój średnio 25m :wink:
    sporadycznie jakaś większa impreza typu sylwek w lokalu lub raz na 2 lata jakiś ślub...
    Nie będę robił zdjęć "zawodowo" czyli raczej standardowe zasilanie mi wystarczy (tak mi się przynajmniej zdaje)...

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Za 700zł spokojnie kupisz używaną 430EX. A jeśli musi być nowe to spoza Canona tylko METZ. Jongówna sobie daruj.
    Uzywales lampy YN?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Po pierwsze lampa używana to wcale nie znaczy lampa bez gwarancji. Ja swojego Metza 50af-1 kupiłem za 500zł z niemal roczną gwarancją w zapasie. Zakup używanej, sprawdzonej lampy na gwarancji to najlepsza opcja - nie płacisz podatku od nowości, nie zaskoczy cię przeoczenie kontroli jakości (wadliwy palnik) i nie musisz się martwić "że za miesiąc się popsuje". Metze poza tym mają wejście USB do wgrania nowego firmware. Poza tym nie zmusza do kupowania zajechanej używanej lampy. W przypadku 600D ważne żeby lampa nie była za duża - to malutki aparat i topowe mocne, duże lampy spowodują że za chwilę będzie potrzebny dodatkowy grip żeby wyważyć chwyt aparatu.

Po drugie - po to mamy testy żeby używać tylko tego czego się chce lub co według testów spełnia wymagania.
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 13-12-2012 o 10:30
    600D | X-M1

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Przed świętami mocno przyglądałbym się ofertom w sklepach. Kiedy kupowałem swoją lampę też udało mi się tak upolować Metza 50 - w jednym ze sklepów zrobili obniżkę na ostatnie 3 szt., które mieli na stanie. (Jestem bardzo zadowolony z zakupu) - nie zawsze to co np. na skąpcu jest jako najlepsza oferta jest informacją właściwą - warto czasami zajrzeć do innych sklepów które znajdują się trochę dalej na liście. (czasami mają akurat promocję)
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Witam,
    Wybór nie był łatwy ale padło na Yongnuo 565ex
    mam ją już na aparacie i widzę, że długa droga przede mną...
    Jedyne co mogę o niej narazie powiedzieć to to, że jak na chińszczyznę jest naprawdę świetnie wykonana.

Pozdrawiam.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez leevin Zobacz posta
    Witam,
    Wybór nie był łatwy ale padło na Yongnuo 565ex
    mam ją już na aparacie i widzę, że długa droga przede mną...
    Jedyne co mogę o niej narazie powiedzieć to to, że jak na chińszczyznę jest naprawdę świetnie wykonana.

Pozdrawiam.
    Mam Metz'a 58AF2, oraz manualną YN560 i muszę powiedzieć, że pod względem wykonania i mechaniki Metz wymięka przy Yongnuo. W użytkowaniu z żadną nie miałem problemów, ale mechanicznie j.w.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów