moje pytanie jest inne - jak ta folia wpływa na jakość zdjęcia i np działanie AF ?
bo skoro UV może wpływać negatywnie to folia chyba też prawda ? a może się mylę i folia zabezpieczająca nie ma wpływu ?
moje pytanie jest inne - jak ta folia wpływa na jakość zdjęcia i np działanie AF ?
bo skoro UV może wpływać negatywnie to folia chyba też prawda ? a może się mylę i folia zabezpieczająca nie ma wpływu ?
Nie wiem czy folia ma wpływ na jakość zdjęć. Canon podobno wydał pozytywną opinię o tym sposobie
Filtr Dust Shield do Canona 5D/5DMkII (2851113632) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
Wpływ na jakość ma każda soczewka,szybka,folia umieszczona w torze optycznym.To bezdyskusyjne.bo skoro UV może wpływać negatywnie to folia chyba też prawda ? a może się mylę i folia zabezpieczająca nie ma wpływu ?
Jaki ? Pewnie różnie.Od mało zauważalnego do istotnego.
Zależy jaka to "folia",czy jest zabezpieczona przed odblaskami,czy ma zabarwienie,jak na nią działa czas i światło ,jaki rodzaj fotografii i na jakim poziomie robionej.
Jedno pewne .Nie zabezpieczy to użytkownika przed czyszczeniem matrycy.Może wyłapać brudki z bagnetu obiektywu ale tych powstających wewnątrz,plamek oleju ,okruchów tłumika itd. itp. nie wychwyci.
Nie rozumiem co ona ma dać za korzyśc fotografującemu poza ewent.kłopotami.
Cóż....wystarczy spytać w autoryzowanym serwisie czy wykonają na gwarancji naprawę usterki wynikłej z założenia "foli" :smile:Canon podobno wydał pozytywną opinię o tym sposobie,,]
Janmar obejrzyj sobie filmik jak zakłada się tą folię.
Praktycznie nie ma możliwości by dopasowana folia uszkodziła body
Inaczej firma zbankrutował by w tydzień
A jest to duża i renomowana firma produkująca nie tylko ta folie.
Z wypowiedzią w sprawie wpływu na zdjęcie raczej masz rację
Choć z drugiej strony bardzo dobra folijka przy końcu obiektywu nie musi mieć zauważalnego wpływu
Takie zabezpieczenie na pewno się przydaje tam gdzie szybko i często zmienia się szkła w ciężkich warunkach np reporterzy wojwnni
Każdy może sam zadecydować czy założyć taką folię czy nie.
Ja się tylko pytałem jaka jest różnica w budowie body w tym miejscu gdzie folia się przykleja i czy można ewentualnie dociąć tą od 5D
2x dSLR (Canon)
Tylko jak pozniej wyczyscic matryce? Folie wywalamay, czyscimy i zakladamy nowa? Jak dla mnie to troche zbedny gadzet, bo nie wierze ze jest "optycznie neutralna".
Co do przycinania do innych body, to bym nie ryzykowal, firma przetestowala to na 5tkach i tam dziala. Pewnie w 90% na innym body tez bedzie dzialalo, tylko po co byc beta-testerem, skoro i tak firma ma wypuscic folie do innych modeli.
Patrząc na komorę lutra w 5D2 i 7D wnioskuję, ze można tę folię przykleić w 7D bez żadnych przeróbek i docinania (średnica bagnetu jest przecież taka sama). Warunek jest tylko jeden, że nie będziesz używał obiektywów EF-S z powodu faktu wyżej przeze mnie opisywanego. Taki obiektyw może Ci wepchnąć folię zamontowaną w tym miejscu do wnętrza komory.
Teoretycznie jest taka możliwość docięcia tej folii, aby ją umieścić głębiej, w środku tego wewnętrznego pierścienia (na którym są styki). Wtedy możliwe jest, że tak umieszczona folia będzie już po za obszarem kolizji z optyką EF-S. Tylko czy jesteś w stanie tak precyzyjnie i zachowaniem czystości dociąć tę folię, żeby to miało sens? (było szczelne i nie zabrudzone).
Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.
2x dSLR (Canon)
Nawet jak się częściowo odklei i zaczepi o lustro? Lustro porusza się z wielką prędkością i ma stosunkowo dużą powierzchnię.Janmar obejrzyj sobie filmik jak zakłada się tą folię.
Praktycznie nie ma możliwości by dopasowana folia uszkodziła body
To daje całkiem niezły dmuch.Klej w tej folii ma swoja trwałość zapewne..
No ale ,ok to tylko teorie. Ja się "odfoliowywuję " z tego tematu. :smile:
Nie znam szczegółów budowy folii,jak np: czy przycięcie zmniejszy powierzchnię klejoną a tym samym pewność klejenia itp.Ja się tylko pytałem jaka jest różnica w budowie body w tym miejscu gdzie folia się przykleja i czy można ewentualnie dociąć tą od 5D