Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: ETTL zawiesza aparat 60D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Exclamation ETTL zawiesza aparat 60D

Witam,
    Mam problem z Canon 60D pracującym z zewnętrzną lampą w trybie ETTL II (Yongnuo 568). Mianowicie sytuacja wygląda następująco: lampa naładowana, tryb ETTL, robie zdjęcie. Lampa błyska, zdjęcie jak najbardziej udane. Następnie robie kolejne zdjęcie i jeżeli lampa nie naładuje się to przymyka się przysłona i zawiesza się aparat. Musze go wyłączyć i włączyć.
    Sprawdziłem tą samą lampę wielokrotnie na Canon 550D i nic podobnego się nie dzieje. Jak lampa na 550D nie jest naładowana to najzwyczajniej zrobi się zdjęcie bez błysku.
    W trybie manualnym (i inne) 60D działa bez problemu, czyli jak lampa nie jest naładowana to zdjęcie jest bez błysku. Tak więc ewidentnie wina leży po stronie Canon 60D, przynajmniej tak mi się wydaje.

Co do tej pory zrobiłem (i niestety nie rozwiązało problemu):
    1. Aktualizacja firmware do 1.1.1.
    2. Przetarcie styków od lampy i aparatu.
    3. Dociskanie lampy do aparatu.
    4. Zmiana baterii w aparacie.
    5. Zmiana obiektywów.
    6. Zdjęcia w LiveView.
    7. Desperackie naciskanie wszystkich przycisków/pokręteł aparatu
    8. Zmiana funkcji lampy zew. takich jak: tryb synchro 1/2/HSS, pomiar ettl wieloseg./uśredniony, funkcja bezpieczeństwa on/off i kilka innych.

Czy mógłby ktoś mi doradzić w tej sprawie, czy już tylko żytnia?
    Pasek z doczepionym aparatem.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: ETTL zawiesza aparat 60D

Jedna rada, zanim wyślesz na Żytnią to sprawdź działanie aparatu z jakąś lampą canona. Jeżeli będzie działał bezproblemowa, to CSI nic na to nie poradzi, że twoje body "gryzie" się z lampa innego producenta. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Dzięki, taki też mam plan. Znajomy ma Canon 60D jak ja i lampę Canon 430 II. Będę miał możliwość sprawdzić swoje body z 430 i body znajomego z moją 568. W tym momencie jestem uziemiony w domu przez kontuzję nogi, więc testy przeprowadzę pod koniec tygodnia lub w przyszłym tygodniu. O ile okoliczności pozwolą to w weekend odwiedzi mnie inny znajomy z całym zestawem lamp systemowych i niesystemowych. Oczywiście bezzwłocznie napisze co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Witam,

Jest źle i dobrze. Spotkałem się ze znajomym zaś wynik testów ma się następująco:
    1. Podpiąłem moje 60D do jego 430II. Tryb ETTL działa prawidłowo i nie ma mowy o jakimkolwiek problemie.
    2. Podłączyliśmy moją Yongnuo 568 do 60D znajomego. Aparat zawiesza się i trzeba go wyłączyć i włączyć dokładnie tak jak u mnie.

Tak więc, moje body jest OK tylko lampa nie pracuje prawidłowo z 60D. Co mogę teraz zrobić? Zwrócić już nie mogę bo poodklejałem wszystkie folie itp z tej lampy i mogę mieć trudności. Co prawda lampa wygląda fajnie, błyska mocno, szybko się ładuje itp. Chyba jeszcze spróbuję downgrade'u firmware'u body do 1.0.9. Czy ktoś może dysponuje informacją gdzie znajdę stare oprogramowanie do aparatu?

folia folią a gwarancja gwarancją. Folia Ci jest potrzebna jesli zamierzałbyś odstąpić od zakupu. w tym przypadku jest to nieprawidłowa praca lampy. W ramach gwarancji odsyłasz do serwisu lub do sklepu. Przecież przez okres gwarancji nie używasz lampy z folią na ekranie.
    Albo Ci naprawią albo dostaniesz nową albo kasę. Jaką masz gwarancję, że po downgradzie firmware' coś to poprawi.

Czy masz listę kompatybilnosci lampy a body?

na stronie jednego ze sklepów oferujacych tą lampę nie znalazłem informacji o kompatybilności i numerach firmware.

Drugie body jaki miało firmware?
    Jak bedziesz wysyłał to zaznacz, że nie współpracuje z konkretnym modelem (60D) i że sprawdziłęś na 2 egzemplarzach, bo podepną pod inny model i powiedzą że wg nich jest ok.

Poszukaj na stronie producenta listy kompatybilnosci. Zresztą, jak nie było tego na stronie sklepu to chyba i tak możesz zwrócić bez folii

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Popieram w pełni propozycję espire, w końcu to lampa powinna działać z body, a nie body z lampą.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Myślę, że macie rację. Trzeba odesłać jak lampa nie działa na 2. body z listy aparatów kompatybilnych czyli: Canon 1Ds series,1D series, 5D, 5DII, 7D, 20D, 30D, 40D, 50D, 60D,350D, 400D/XTi,450D/XSi, 500D/T1i, 550D/T2i, 600D/T3i, 1000D, 1100D. Spróbuje jeszcze z tym firmware'em i jak nie zadziała to wysyłam bez jakiegokolwiek kombinowania.

ps. 60D znajomego ma oprogramowanie takie jak ja czyli 1.1.1.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Zrobiłem downgrade body 60D do 1.0.9 (firmware) i nic to nie dało. Uznaje, że lampa jest uszkodzona. Odsyłam do sklepu.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Witaj
    Ja mam YN565EX oraz 60D i moja lampa współpracuje bez problemu z tym aparatem. Moim zdaniem to wina lampy, a nie body. Napisz jak sprawa została załatwiona. Dobrze byłoby sprawdzić inną lampę YN568 z tym aparatem.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Witam,

Jestem po wymianie lampy na nową, z nowej dostawy (styczeń). Niestety problem nie zniknął. Na Canon 550D działa idealnie, na Canon 60D zawiesza dokładnie jak to wcześniej opisałem. Znalazłem informacje na zagranicznym forum o identycznym problemie pewnego użytkownika. Widać więc, że ta lampa nie musi działać poprawnie w trybie ETTL z 60D. Dodam tylko, że w międzyczasie robiłem reset lampy i ustawień aparatu. Nic to nie pomogło. Zadzwoniłem więc do sklepu i zaproponowano mi zwrot pieniędzy lub wysłanie zapytania do producenta. Poprosiłem więc o skontaktowanie się z producentem. Póki co, jak będę chciał użyć ETTL to przełączę lampę na 550D.
    Jeszcze jedno. Czytałem, że można rozwiązać ten problem przez podłączenie lampy poprzez wyzwalacz np. yongnuo 622. Nie mam dostępu do takowego więc nie mogę tego sprawdzić. Niestety jeden trigger to ok. 200zł.
    Jak będę coś więcej wiedział to napisze.
    Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów