Nie miałem okazji bawić się YN, rozważam w przysżłości dokupienie jako rozbudowę zestawu. Ale... wspomniałaś wśród celów także o ślubach. Wiesz, że to jedna z fotografii, gdzie nie ma miejsca na przypadkowość, nie ma miejsca na awarie czy zacięcia sprzętu. Prawda, że nie ma reguły co do awaryjności markowych i niezależnych, ale w fotografii "przemysłowej" lub inaczej - profesjonalnej (600-3000 fotek jednego dnia zaleznie od zaawansowania fotografa) z pewnością będzie miało wpływ na pracę lampy. Lampy niezależne mają konkurować ceną i tak jest. W przypadku lamp canona sądzę, że cena wynika nie tylko z napisu na lampie. Jeśli planujesz w przyszłosci fotografować sluby rozważ to juz teraz. Przy fotografowaniu np urodzin nikt nie będzie miał specjalnych pretensji jeśli zdjęć nie będzie lub będą kiepskiej jakosci. W przypadku ślubu jeśli jako główny fotograf zepsujesz zdjęcia - robiąc to nawet po znajomosci i za darmo np przyjaciółce - zasłużysz sobie na mnóstwo żali, pretensji i moze dozgonne kreowanie opinii. Zresztą - patrząc od strony panny młodej - co byś pomyślała, gdyby po ślubie przygotowywanym conajmniej pól roku w oczekiwaniu na zdjećia pojawiła się niewinna mina fotografa i stwierdzenie - przepraszam - lampa mi nie wiem czemu nagle przestała błyskać (tu także ukłon w kierunku rezerwowego body i lampy na czas uroczystosci). Nie twierdzę, że akurat canonowskie są bezawaryjne ale chodzi mi o rozważenie decyzji dla planowanych przez Ciebie celów, a szczególnie tego jednego jakim są śluby.
Na ślubach potrafiły zawodzić mnie i korpusy i lampy.
Z tego powodu przy pełnym szacunku do YN (pewnie w końcu kupię) zaczałbym od 430 II i to nowej. Jak nie masz wystarczajaco kasy, poczekaj, dozbieraj. Jak mozna mmieć za ok 850 to warto się szarpnąć.
Róznica w zasiegu błysku miedzy 580 a 430 to ok 34%. Niecała 1 działka przysłony: dla 10 m 580 pozwala na zamknięcie do 5,6 (ISO100), natomiast 430 do 4,0 lub 4,5. Moce mocami a matematyka matematyką. Nie ma wiele sytuacji, że jedna Ci wystarczy a druga juz nie. W większosci albo wystarczą obie albo obie będą za słabe
--- Kolejny post ---
tu wątek akurat mniej pozytywny co nie jest regułą ale świadczy o tym że takie rzeczy się zdarzają choć nie są nagminne
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/ettl-zawiesza-aparat-60d-87760/