Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Lampa błyskowa na początek.

Widok wątkowy

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Lampa błyskowa na początek.

Witam. Śledzę forum od jakiegoś czasu, poszukując stosownej odpowiedzi dotyczącej kupna lampy. Więc o co mi chodzi. Nie ukrywam, że tematy dotyczące lampy są jeszcze dla mnie małą magią. Jestem osobą która preferuje metodę prób i błędów i w taki też sposób się uczę, ale teoretyczna strona również mnie interesuje, bo jednak wolę wiedzieć skąd wzięło się to i tamto W każdym razie mam odłożone jakieś tam pieniądze, które chcę przeznaczyć na kupno lampy. Potrzebowałabym jej głównie do portretów, imprez okolicznościowych takich jak urodziny, sylwester który zbliża się wielkimi krokami, z czasem śluby jak los i umiejętności pozwolą Chciałabym się zdecydować na dedykowaną lampę Canona, aczkolwiek nie jest to warunek! Posiadam puszkę C 40D + Tamrona 17-50 f/2,8 i C f/1,8. Na tę chwilę jestem w stanie przeznaczyć na lampę jakieś 500-600zł. W rachubę wchodzi lampa używana a raczej tylko taka jeśli chodziłoby o lampy dedykowane. Na rynku mamy dostępne 430EX i II, które domyślam się, że na początek byłyby idealne, ale mam małe opory przed tym aby teraz kupić np. 430EX. Zastanawiam się czy nie lepiej zagryźć zęby i cierpliwie dozbierać do 580. Zawsze to lepsza lampa a i mam nadzieję, że z postępem będzie to widoczne i w moich fotografiach.
    Więc drodzy forumowicze co według was wybrać czy 430EX i na niej uczyć się techniki fotografii z zewnętrznym flashem czy zainwestować w lepszą lampę i iść na "małą" łatwiznę a z drugiej strony mieć coś lepszego na później.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez shizma ; 11-12-2012 o 12:20

Uprawnienia umieszczania postów