Cytat Zamieszczone przez sumo Zobacz posta
Witam
Chciałbym przesiąść się z 450D na coś bardziej półprofesjonalnego. W związku z tym mam kilka pytań o 60D.
1. Czy ten aparat dobrze współpracuje z obiektywami Tamrona 17-50/2,8 VC i 70-300VC oraz Canona 50/1,8 i ewentualnie 24-105/4?
Z 70-300VC bardzo dobrze,
z 24-105/4 wręcz idealnie,
z 50/1,8 też jest ok, ale niezbyt szybko i głośno. Używam go jednak tylko czasami więc się nie przejmuję (i tak kupię w końcu jakiś szerszy i z USM/HSM...).
2. Czy można nim wyzwolić błysk lampy Metz 50 i czy dobrze z nią współpracuje (lampa zamontowana np. na stawtywie a nie na sankach aparatu)
Podobno tak, przynajmniej tyle wyczytałem, jak kupowałem tą lampkę, ale sam nie próbowałem. Teraz jestem w delegacji więc mógłbym Ci to sprawdzić dopiero w łikęd.
3. Jak ten 60D radzi sobie z kontrastowymi scenami duzy zakres tonalny np. fotografowanie w słoneczny dzień gdzie mamy np. obiekt w cieniu i na słońcu, śnieg, zdjecie na tle okna itp..
Nie mam porównania do 450'tki, ale w porównaniu z Olkiem E-520, którego używałem wcześniej, jest rewelacja.
4. Jak sobie radzi z zakresem tonalnym w zdjęciach nocnych i przy słabym swietle oraz długich czasach naświetlania (np. tematyka zdjeć ujęta w książce "Fotografia nocna i przy słabym świetle" wyd. Galaktyka).
To samo, co wyżej.
5. Jak wyglada sprawa szumów przy wyższych wartościach szumów.
Mam ustawiony max. 3200, tak dla zasady, aby nie "kusić" losu i jest ok. W Olku taki szum pojawiał się już przy 800.
6. Czy dobrze działa pomiar światła i automatyczny balans bieli?
Nie mam zastrzeżeń, ale ja się tylko bawię, nie jestem specem.
7. Czy pliki sRAW sa porównywalnej jakosci do "starych" RAW-ów?
Nie mam porównania, ale są lepsze od starych Olkowych i dosyć łatwo się je obrabia w seryjnym programie.
Zastanawiam sie jeszcze nad zakupem 50D ale niestety tylko używki wchodzą w rachubę. Proszę o informację, który aparat 50D czy 60D byłby lepszy w tych sytuacjach. Fotografuję głównie krajobrazy w tym zwierzątka, troche architektury w tym wnętrza, "u cioci na imieninach" oraz przy słabym świetle fotografia nocna i ciekwie oświetlone miejsca, widoki itp.
50'tka ma dobrą opinię, ale nowy sprzet to nowy. Poza tym kręci fajne filmiki, jak ci się zachce i ma uchylany ekranik, co się niekiedy przydaje. Tyle od amatora, życze trafnej decyzji.