specyfikacje specyfikacjami, a np. 1Dmk3 łapał ostrość w dużo większej ciemności, niż 5Dmk3, który jak jest lekko ciemnawo już nie daje rady złapać AF-u. A np. 1Dx, który teoretycznie marketingowo ma ten sam AF co 5Dmk3, w praktyce łapie AF w takiej samej ciemności jak 1Dmk3 bez problemów, które ma 5Dmk3.... i bądź tu mądry i wybieraj sprzęt na podstawie specyfikacji... nie wiem jak 6D z tym -3EV, ale też jakoś mi się wierzyć nie chce... generalnie przed zakupem/decyzją poza specyfikacjami radzę przeprowadzić tzw. Proof of Concept na żywym organiźmie
Pozdrawiam!
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Z tego co mówił kiedyś chyba Chuck Westfall to jedyne podobieństwo w tych AF jest liczbowe. Więc obawiam się że proste założenie że to to samo jest błędne. Canon zawsze zostawiał sobie coś w zanadrzu do jedynek.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Hmm, jak ostatnio zaglądałem to 1dsMKIII chodził po 9000 PLN więc nie wiem czy podobne. Już blilżej do 5DMKIII.
Powoli rozważam zakup pełnej klatki i 1DsMkIII też chodzi mi po głowie. W sumie to nawet 5D I biorę pod uwagę, ale obecnie wychodzi mi, że chyba 5D Mk II wygrywa.
Znalazłem takie ciekawe porównanie 1DsmkIII vs 5DMkII
Canon 1Ds Mark III v.s 5D Mark II: is there is any difference in image quality? In-studio test run. ŤPhotigy: Online Studio Photography Lessons
wychodzi na to, że IQ obrazka porównywalne a "piątka" ma znacznie wyższe używalne ISO. Oczywiście AF i jakość "jedynki" ciągle kuszą, ale dla moich potrzeb rozum mówi 5DmkII :-)
W przypadku 6D myślę, że należy odpowiedzieć sobie na podobne pytania -czego oczekuję od aparatu, w jakich warunkach najczęściej fotografuję, jakiego ISO potrzeba itd itp. Być może IQ 6D jest pewnie lepsza, ale sądzę, że to w sumie w odbiorze nie jest zauważalne.
Ostatnio edytowane przez Demonos ; 27-11-2013 o 14:30
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
ja z kolei zauważyłem (porównująć 1d mkIII z 5d mkII) że zewnetrznie najwolniej zużywa się jednak jedynka..... na razie nikt nie opisał swoich wrażeń zewnętrznych.... no więc.... jedynka z jakiegoś powodu starzeje się najwolniej i najmniej na niej widać upływ czasu i przebiegu![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Takie wątki porównawcze nie mają sensu gdy nie ma określonego przeznaczenia dla danego sprzętu, takie trochę dywagacje nad wyższością "A" nad "B"Mam okazję pstrykać (głównie portrety i lifestyle) 1Dx, 1Dc, 5D Mark III, II i I i szczerze powiedziawszy jest mi kompletnie obojętne która to puszka, z 6D i 1Ds III będzie tak samo, jeśli wiesz do czego Ci sprzęt potrzebny i co masz z nim zrobić to dobierasz go do swoich potrzeb, a nie na zasadzie "bo ten jest lepszy niż tamten".
ale 1 to + 10 do lansu na dzielni
a 6 to ff dla ubogich i tak sie to kreci
I tak i nie....![]()
Czasem trzeba wybierać (lub mieć kilka puszek :-)).
Najstarsza piątka po serii 10 rawów zapycha się na dobrą minutę.
Drugiej piątki nie zabrałbym na pustynię
Jedynki nie zabrałbym na rower lub trekking
I tak to leci....
no widzisz..... to ja w takim razie te 20 klatek robię bardzo szybko![]()