Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
6D i 1Ds MK3 ? Nie ma za bardzo czego porównywać. Aparaty przygotowane są na zupełnie inne rynki. Jeden miał zadowolić amatorów, drugi profesjonalistów pracujących w trudnych warunkach. Dla mnie osobiście jeśli chodzi o jakość obrazu to 6D w wysokich ISO jest na prawdę spoko. Jeśli to jest priorytetem w Twojej fotografii, czyli fotografia w miejscach słabo oświetlonych nawet się nie zastanawiaj. Jeśli jednak poszukujesz aparatu który wykona fotografie o najwyższym współczynniku jakości i odwzorowania detali na zdjęciu bez straty na jakości w niskich ISO to 1Ds MK3 jest dla mnie jak na razie niekwestionowanym liderem a 6D to może mu jedynie "wypolerować buty". Nie wiem jednakże, czy takiej odpowiedzi oczekiwałeś i czy to Cię w ogóle do czegoś przybliża.

Zastanawia mnie czym różni się zaspokajanie "amatorów" od zaspokajania "profesjonalistów", tj w czym lepsze są modele z najwyższej pułki, za co się dopłaca, co sprawia, że stara konstrukcja z wyższej pułki ma cenę porównywalną z nowoczesnym aparatem z pułki niżej.

Zastanawiam się też nad tym czy różnica w pracy autofokusów instalowanych w droższych i tańszych modelach jest wyraźna i odczuwalna.
Z tego co piszesz zrozumiałem, że 1Ds MK3 na niskich czułościach powinien dawać obraz ostrzejszy niż 6d... dobrze kumam? Jakie parametry określasz hasłem "współczynnik jakości:"?

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
Dla mnie osobiście jeśli chodzi o jakość obrazu to 6D w wysokich ISO jest na prawdę spoko. Jeśli to jest priorytetem w Twojej fotografii, czyli fotografia w miejscach słabo oświetlonych nawet się nie zastanawiaj.

Przy fotografowaniu w ciemnościach przydaje się nie tylko dobre wysokie ISO. Są chwile gdy AF mojego aparatu zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Ciekaw jestem czy w wyższych modelach problem ten pojawia się później (gdy jest jeszcze ciemniej) i czy to faktycznie może być znacząca różnica.