Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Tryb Av + lampa = poruszone zdjęcia

Domyślnie Odp: Tryb Av + lampa = poruszone zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ktoś mi powie do czego te czasy rzędu 1/200?
    Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że to wynika tylko z mechaniki migawki. Po prostu powyżej około 1/250 (zależnie od body) lampa się nie zsynchronizuje. Widać to dobrze gdy foci się z jakimiś bardzo starymi lampami typu różnego rodzaju "młotki" - czas synchronizacji nie zależy od lampy.
    Aparat w żaden sposób nie ustala magicznej liczby typu 1/250 (może poza tym ustawieniem o którym mówiliśmy). Fotografujący musi wiedzieć/przeczytać w manualu jaki jest czas synchro.
    Zatem czas 1/200 jest po nic - po prostu jest blisko granicy synchronizacji. W przypadku Av może to mieć jeszcze znaczenie w doświetleniu ale tu już nie będę "ojca uczył jak dzieci robić". Nie wydaje mi się by ktoś projektował specjalnie body pod szybszą synchronizację, szczególnie gdy mamy HSS a na słońce i 1/500 nie pomoże.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez bwiklak Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ktoś mi powie do czego te czasy rzędu 1/200?
    Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że to wynika tylko z mechaniki migawki. Po prostu powyżej około 1/250 (zależnie od body) lampa się nie zsynchronizuje. Widać to dobrze gdy foci się z jakimiś bardzo starymi lampami typu różnego rodzaju "młotki" - czas synchronizacji nie zależy od lampy.
    Aparat w żaden sposób nie ustala magicznej liczby typu 1/250 (może poza tym ustawieniem o którym mówiliśmy). Fotografujący musi wiedzieć/przeczytać w manualu jaki jest czas synchro.
    Zatem czas 1/200 jest po nic - po prostu jest blisko granicy synchronizacji. W przypadku Av może to mieć jeszcze znaczenie w doświetleniu ale tu już nie będę "ojca uczył jak dzieci robić". Nie wydaje mi się by ktoś projektował specjalnie body pod szybszą synchronizację, szczególnie gdy mamy HSS a na słońce i 1/500 nie pomoże.
    Podstawy fotografii - minimalny czas synchronizacji (X-sync) jest najkrótszym czasem gdzie migawka jest całkiem otwarta - matryca/klatka filmu jest cała odsłonięta i możliwe jest jej naświetlenie bardzo krótko trwającym błyskiem lampy. Powyżej granicy X-sync migawka zaczyna być szczeliną, więc mówiąc skrótowo zaczyna się pojawiać ciemny (niedoświetlony) pasek na jednym z brzegów klatki. Natomiast pytanie Janusza Body z pewnością nie dotyczyło tej kwestii, tylko tego po co właściwie użytkownikowi tak krótkie czasy naświetlania przy fotografowaniu z lampą.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    ..... ale jak chcesz złapać trochę zastanego na wysokim iso, to lepiej skrócić czas
    Mógłbyś rozwinąć tą odkrywczą myśl? Jak u licha skrócenie czasu naświetlania ma zwiększyć ilość zastanego światła. Mnie się zawsze wydawało, że jest dokładnie odwrotnie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    .... tylko tego po co właściwie użytkownikowi tak krótkie czasy naświetlania przy fotografowaniu z lampą.
    Pewnie po to, zeby używać ISO milion pięćset i narzekać na szumy

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Wielokrotnie polecana na forum strona: Techniki fotografowania z lampą błyskową

Ogólna zasada na przyzwoite, prawie automatyczne, zdjęcia z imprezy u cioci:
    • ustawić ręcznie (w trybie M) ekspozycję na -2EV do -3EV w stosunku do światła zastanego (pomiar matrycowy) i tak trzymać - u cioci w pokoju imieninowym światło jest raczej stałe,
    • lampa w trybie TTL,
    • nie wiem jak jest w 50D, ale ogólnie należy ustawić w korpusie, że lampa nie wymusza czasu migawki 1/200,
    • oświetlenie pierwszego planu korygować kompensacją błysku lampy,
    • na początku imienin, przed składaniem życzeń, zrobić 2-3 zdjęcia kontrolne w celu optymalizacji ustawień,
    • przy dopieszczeniu czasu migawki, przysłony i korekcji na lampie, nawet świeczki na torcie ładnie wyjdą .

98,6% zdjęć będzie dobrych.
    Smacznego tortu życzę.

Uzależniony

Ustawienia dla lampy w trybie AV są tym o co autorowi wątku chodziło.
    Co do używania AV 60-200 to wadą tej opcji jest to że nie pozwala na automatyczne użycie HS mimo jej włączenia w lampie, dlatego trzeba o niej pamiętać. Nie raz podpinając lampę w pełnym słońcu tryb AV przechodził mi automatycznie po wykryciu lampy do czasów 60-200 ii..... żadna przyjemność w pełnym słońcu grzebać w menu puszki.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Wielokrotnie polecana na forum strona: Techniki fotografowania z lampą błyskową

Ogólna zasada na przyzwoite, prawie automatyczne, zdjęcia z imprezy u cioci:
    • ustawić ręcznie (w trybie M) ekspozycję[...]
    • lampa w trybie TTL,
    • nie wiem jak jest w 50D, ale ogólnie należy ustawić w korpusie, że lampa nie wymusza czasu migawki 1/200,
    W trybie M czas migawki "wymusza" wyłącznie fotograf..
    • oświetlenie pierwszego planu korygować kompensacją błysku lampy,
    • na początku imienin, przed składaniem życzeń, zrobić 2-3 zdjęcia kontrolne w celu optymalizacji ustawień,
    • przy dopieszczeniu czasu migawki, przysłony i korekcji na lampie, nawet świeczki na torcie ładnie wyjdą .

98,6% zdjęć będzie dobrych.
    [...]
    Aby ten przepis zadziałał, trzeba jeszcze dodać szczyptę ISO..

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    W trybie M czas migawki "wymusza" wyłącznie fotograf..
    Aby ten przepis zadziałał, trzeba jeszcze dodać szczyptę ISO..
    To dość oczywisty wierzchołek trójkąta, a widać, że założycielowi tematu takich rzeczy nie trzeba wyjaśniać.
    Na ogół 400 wystarczy.
    Ciocia też musi mieć dość dużo światła w pokoju, bo inaczej -3EV wypada na 3 sekundach i z pięknego zastanego w tle nici . A lepiej nie schodzić poniżej 1/30, jak już napisano.
    Ale tu już wchodzimy w szczegóły, które są dokładnie opisane na wspomnianym fotojasiu.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć tą odkrywczą myśl? Jak u licha skrócenie czasu naświetlania ma zwiększyć ilość zastanego światła. Mnie się zawsze wydawało, że jest dokładnie odwrotnie.
    wyrwałeś z kontekstu, napisałem, że daje wysokie iso, żeby wydobyć jak najwięcej zastanego i doświetlić pierwszy plan

jak błysk dominuje, to faktycznie, nawet naswietlenie pare sekund wyjdzie Ci nieporuszone (przy 2giej kurtynie), ale jak tylko doswietlasz to lepiej skrocic czas, ot tyle

Uzależniony

[...]
    Na ogół 400 wystarczy.
    A ja twierdzę, że na ogół 400 nie wystarczy, jeśli lampa nie ma być głównym źródłem światła. ISO400 jest automatycznie ustawiane po to, żeby lampa w ogóle dała radę doświetlić scenę. Przy ISO100, już w małym pokoju będzie walić pełną mocą.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów