Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Tryb Av + lampa = poruszone zdjęcia

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Tryb Av + lampa = poruszone zdjęcia

ja daje stosunkowo wysokie iso zeby wyciagnac nieco zastanego swiatla, a nie spawac lampą na pełnej mocy

jesli błysk dominuje to wtedy faktycznie 1/30 zamrozi, ale jak chcesz złapać trochę zastanego na wysokim iso, to lepiej skrócić czas

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    ..... ale jak chcesz złapać trochę zastanego na wysokim iso, to lepiej skrócić czas
    Mógłbyś rozwinąć tą odkrywczą myśl? Jak u licha skrócenie czasu naświetlania ma zwiększyć ilość zastanego światła. Mnie się zawsze wydawało, że jest dokładnie odwrotnie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć tą odkrywczą myśl? Jak u licha skrócenie czasu naświetlania ma zwiększyć ilość zastanego światła. Mnie się zawsze wydawało, że jest dokładnie odwrotnie.
    wyrwałeś z kontekstu, napisałem, że daje wysokie iso, żeby wydobyć jak najwięcej zastanego i doświetlić pierwszy plan

jak błysk dominuje, to faktycznie, nawet naswietlenie pare sekund wyjdzie Ci nieporuszone (przy 2giej kurtynie), ale jak tylko doswietlasz to lepiej skrocic czas, ot tyle

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    wyrwałeś z kontekstu, napisałem, że daje wysokie iso, żeby wydobyć jak najwięcej zastanego i doświetlić pierwszy plan

jak błysk dominuje, to faktycznie, nawet naswietlenie pare sekund wyjdzie Ci nieporuszone (przy 2giej kurtynie), ale jak tylko doswietlasz to lepiej skrocic czas, ot tyle

Bo zowu bedzie, ze wyrwałem z kontekstu. To na pierwszej kurtynie wyjdzie poruszone? A na drugiej nie? Jakaś magiczna ta druga kurtyna.

A jak doświetlam to skrócić czas? Zawsze mi się wydawało, że jest jednak odwrotnie, że zdjęcie to "malowanie światłem". Zwykle najlepiej zastanym. Skracanie czasu wymusza albo silniejszy błysk albo zwiększone ISO albo bardiej otwartą przysłonę. Dalej nie wiem po co?

A w sprawie ISO. Canon po coś wstawił w automacie te 400 ISO. To raczej oznacza, że również wg. nich 400 powinno wystarczyć pstrykaczowi na imieninach.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Skracanie czasu wymusza albo silniejszy błysk albo zwiększone ISO albo bardiej otwartą przysłonę. Dalej nie wiem po co?
    Może po to 1/200, aby na zdjęciu było widać "ciocię na imieninach" która siedzi obok, a wujka dwa krzesła dalej już nie, bo ma przepity r** (nie jest fotogeniczny i zepsułby zdjęcie)
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Może po to 1/200, aby na zdjęciu było widać "ciocię na imieninach" która siedzi obok, a wujka dwa krzesła dalej już nie, bo ma przepity r** (nie jest fotogeniczny i zepsułby zdjęcie)
    No, to to ja rozuumiem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów