[QUOTE=bwiklak;1128040]Witam,
Jedna rzecz jenak zupełnie nie działa tak jak bym chciał. Jest to foografowanie z TTL w trybie Av (nie musi to być Av ale chę mieć kontrolę nad przesłoną - najczęścej zawsze najbardziej otwartą). Gdy fotografuję statyczne sceny radzę sobie doskonale w trybie manual, TTL myśli za mnie w kwestii naświetlenia. Fotografuję też z lampami i aparatem w trybie M ale tutaj skupiam się na dziłaniu z automatyką.
Gdy jestem "u cioci na imieninach" chciałbym pstrykać z jedną lampą w ręku lub na aparacie skierowaną na ścianę lub sufit i nie przestawiać co chwila aparatu/ustawiać gości. Fotografowanie, tak jak to robiłem w Olku, daje poruszone zdjęcia mimo że mam dużo jaśniejsze obiektywy i aparat kŧóry daje sobie radę z wysokim ISO + mocniejszą lampę + "mądrzejszy" tryb TTL. Dodam że ISO było ustawione na Auto.
Generalnie to czego szukam to tryb Av z ustawieniem: "preferuj nieporuszone zdjęcia nad dobrze doświetlone tło".
[\quote]
Jesli uzywasz lampy w TTLu to nie wlaczaj automatyki w aparacie, chyba ze chcesz korygowac kazde zdjecie kompensacja sily blysku i ekspozycji.
Ustawiasz aparat w tryb manualny, ustawiasz sobie parametry takie jak Ci pasuja (czasem kontrolujesz ilosc swiatla zastanego - TYLKO I WYLACZNIE, a przyslone i ISO ustawiasz tak zeby pasowala ci GO i lampa nie musiala sie za bardzo meczyc, ewentualnie zeby tlo bylo nalezycie doswietlone/nie doswietlone)
Zostawiasz lampe w Automacie i elektronika za ktora slono zabuliles robi tak zeby zdjecie wyszlo dobrze naswietlone.
Jesli uzywasz trybu Av (na prawde nie wiem po co, przy fotografowaniu z lampa) to musisz wprowadzac korekcje ekspozycji i sily blysku w zaleznosci od tego co masz w kadrze i jaki efekt chcesz uzyskac.
Nic nie przestawiasz. Tak jak wyzej pisalem. Ustawiasz jak Ci pasuje, a automatyka lampy robi reszte.Czego próbowałem:
1) aparat w M - nie jestem w stanie ciągle przestawiać aparatu, "wujek" stoi po jednej, nieoświetlonej części pokoju, "ciocia" pod lampą sufitową na tle kominka. Na takiej imprezie chciałbym po prostu cykać jak małpką.
Pamietaj tylko ze kompensacja ekspozycji wplywa takze na kompensacje sily blysku, wiec jesli dajesz -2EV to potem zeby to co oswietla lampa miec dobrze naswietlone musisz dac +2EV na lampie. W ten sposob tło/swiatlo zastane bedziesz mial niedoswietlone o 2EV a scene oswietlana lampa bedziesz mial poprawnie naswietlona.2) aparat w Av i ekspozycja +ileś EV na lampie - pod warunkiem że nikt nie stoi blisko lampy nawet działało...
Na prawde wygodniej sie to robi w trybie Manualnym.
Zrob jak pisalem wyzej.To wszystko kombinacje. Na impezie, chcę mieć małpkę współpracującą z moimi lampami i obiektywami. Słowem - "chcę by działało".
Skoro w takim staruteńkim Olku "działało" to nie wierzę, że nie da rady na Canonie - tylko jak?
Zrob sobie zdjecie testowe bez lampy, ustaw w Manualu parametry tak zeby bylo troszke niedoswietlone (no chyba ze chcesz miec wszystko rowno oswietlone)
Potem odpal lampe w TTLu i tyle, nie musisz nic wiecej korygowac.