Cytat Zamieszczone przez janf Zobacz posta
Chcę przejśc z 50D do 5D Mark I - czy warto?
Wszyscy pięknie doradzają o cudowności i przewadze 5D czy 5DII - ale konkretnie pokażcie obrazek, który dowodzi tej przewagi ?
Naczytałem się testów i porównań, bawiłem się wszystkimi trzema i w zasadzie widzę przewagę pikseli, która pozwala lepiej kadrować, jest też różnica GO - ale tak naprawdę na szkłach 1.4 czy 2.0 to i tak nie ma wielkiego znaczenia. Jako dla użytkownika amatorskiego 600d dla mnie różnica jest w wizjerze i to w zasadzie wszystko. Może faktycznie ładniej wygląda obrazek przy wysokich ISO i szum nie jest tak męczący ale żeby tak od razu wpadać w uwielbienie nad 5d ? Przecież i tak większość zdjęć robimy na niskich ISO.
LV - użyłem kilka razy ale przy produktach się przydaje,
Video - użyłem raz ale moim zdaniem lepiej mieć niż nie mieć,
AF - hmm wolę 600d najwięcej zdjęć jest celnych,
Obiektyw dostaje kopa ... hmm pokażcie na video i zdjęciach jak dostaje kopa - ja tego nie widzę na 70-200is (wręcz na 600d jest 2x bardziej celne) czy 85/1.8, czy 40/2.8. Jak ktoś porównuje 50/1.8 to może faktycznie dostaje kopa ... tyle że dal mnie to kopanie leżącego bo 20% zdjęć nie trafione na 5d
LCD - w 5d nie da się sprawdzić gdzie jest ostrość i czy zdjęcie się udało,

Dlatego zacząłem sobie zadawać pytanie czy to nie jest czasem jak z religią, że po wmówieniu sobie czegoś czujemy coś czego nie ma ? Czy ma ktoś jakieś konkretne zdjęcia na niskich ISO które by ewidentnie udowodniły przewagę 5D/5DII nad 50/60d ?