Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: Chcę przejśc z 50D do 5D Mark I - czy warto?

Domyślnie Odp: Chcę przejśc z 50D do 5D Mark I - czy warto?

A jak wygląda sprawa lampy do takiego 5D MkI? Czy będzie chodziła z nim najtańsza Yongnuo dostępna na allegro?

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Będzie. Sam uzywałem tak kiedyś.

To przy okazji spytam, czym pod względem funkcjonalności różnią się tr najtańsze lampy od tych dwu czy trzykrotnie droższych tej samej marki?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Osobiście polecam (z tanich) YN-685. Duża moc, pełny ETTL, no i wbudowany odbiornik 622C, gdyby naszła Cię ochota na błyskanie bezprzewodowe. Sam mam (co prawda krótko) dwie takie i względem oryginału Canona (porównuję z posiadanym 580EX II) główny mankament jaki zauważyłem, to przy skierowaniu w sufit nie przestawia się automatycznie zoom na szeroki kąt. Druga wada, to gorsza dioda wspomagania AF (w Canonie oświetla znacznie szersze pole). Poza tym działa jak oryginał, jakość wykonania co najmniej dobra (niewiele odstaje od Canona) i potrafi błyskać radiowo, czego mój Canon nie potrafi. Biorąc pod uwagę, że kosztuje 1/3 tego, co oryginał, oferuje naprawdę świetny stosunek ceny do jakości. Nie mogę się tylko wypowiadać na temat jej żywotności, bo za krótko posiadam.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez borys609 Zobacz posta
    To przy okazji spytam, czym pod względem funkcjonalności różnią się tr najtańsze lampy od tych dwu czy trzykrotnie droższych tej samej marki?
    Różnią się tym, że te najtańsze działają tylko w manualu, a te droższe (jak wspomniana YN685, YN-600EX-RT, czy YN-568EX) obsługują pełen ETTL. Poza tym część z nich (YN-685 i YN-600EX-RT) mają wbudowane odbiorniki do sterowania radiowego lampami.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Rozumiem, dziękuję.

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Sącz

Ja polecam lampę 430ex. Nic więcej nie potrzeba przy ff
    ----
    A75(2004) -> 350D(2005) -> 600d(2013) -> 6d(obecnie) + 17-40mm f/4L; 50mm f/1,4 + 70-200mm f/2,8L USM;
    VELBON Sherpa Plus 600 + VELBON PHD-52Q + Canon Speedlite 430EX II + Aputure Amaran HN100

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez marmor_ns Zobacz posta
    Ja polecam lampę 430ex. Nic więcej nie potrzeba przy ff
    Na pewno dobry wybór, tylko nowa kosztuje sporo drożej od YN a pytanie dotyczyło tanich lamp. A od używanej 430 (mk I) o niepewnej przeszłości wolałbym jednak nową YN, która dodatkowo da mi możliwość błyskania bezprzewodowego.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Sącz

Ja kupiłem używaną mk2 w podobnej cenie
    ----
    A75(2004) -> 350D(2005) -> 600d(2013) -> 6d(obecnie) + 17-40mm f/4L; 50mm f/1,4 + 70-200mm f/2,8L USM;
    VELBON Sherpa Plus 600 + VELBON PHD-52Q + Canon Speedlite 430EX II + Aputure Amaran HN100

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów