A jak wygląda sprawa lampy do takiego 5D MkI? Czy będzie chodziła z nim najtańsza Yongnuo dostępna na allegro?
A jak wygląda sprawa lampy do takiego 5D MkI? Czy będzie chodziła z nim najtańsza Yongnuo dostępna na allegro?
Będzie. Sam uzywałem tak kiedyś.
To przy okazji spytam, czym pod względem funkcjonalności różnią się tr najtańsze lampy od tych dwu czy trzykrotnie droższych tej samej marki?
Osobiście polecam (z tanich) YN-685. Duża moc, pełny ETTL, no i wbudowany odbiornik 622C, gdyby naszła Cię ochota na błyskanie bezprzewodowe. Sam mam (co prawda krótko) dwie takie i względem oryginału Canona (porównuję z posiadanym 580EX II) główny mankament jaki zauważyłem, to przy skierowaniu w sufit nie przestawia się automatycznie zoom na szeroki kąt. Druga wada, to gorsza dioda wspomagania AF (w Canonie oświetla znacznie szersze pole). Poza tym działa jak oryginał, jakość wykonania co najmniej dobra (niewiele odstaje od Canona) i potrafi błyskać radiowo, czego mój Canon nie potrafi. Biorąc pod uwagę, że kosztuje 1/3 tego, co oryginał, oferuje naprawdę świetny stosunek ceny do jakości. Nie mogę się tylko wypowiadać na temat jej żywotności, bo za krótko posiadam.
--- Kolejny post ---
Różnią się tym, że te najtańsze działają tylko w manualu, a te droższe (jak wspomniana YN685, YN-600EX-RT, czy YN-568EX) obsługują pełen ETTL. Poza tym część z nich (YN-685 i YN-600EX-RT) mają wbudowane odbiorniki do sterowania radiowego lampami.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Rozumiem, dziękuję.
Ja polecam lampę 430ex. Nic więcej nie potrzeba przy ff
----
A75(2004) -> 350D(2005) -> 600d(2013) -> 6d(obecnie) + 17-40mm f/4L; 50mm f/1,4 + 70-200mm f/2,8L USM;
VELBON Sherpa Plus 600 + VELBON PHD-52Q + Canon Speedlite 430EX II + Aputure Amaran HN100
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Ja kupiłem używaną mk2 w podobnej cenie
----
A75(2004) -> 350D(2005) -> 600d(2013) -> 6d(obecnie) + 17-40mm f/4L; 50mm f/1,4 + 70-200mm f/2,8L USM;
VELBON Sherpa Plus 600 + VELBON PHD-52Q + Canon Speedlite 430EX II + Aputure Amaran HN100