Wymienia do 100k
Cena: okolo 1600zl z przebiegiem w okolicy 50k
Wymienia do 100k
Cena: okolo 1600zl z przebiegiem w okolicy 50k
SONY
Jak bierzesz 5D, szukaj modelu po podklejeniu lustra, gdyż darmowa akcja serwisowa skończyła się prawie pół roku temu.
bierz 5d, ja nie wahałbym się mając do wyboru nawet 80d a 5d wybierając ten drugi. Szczególnie że piszesz o portrecie. 5D aparat do robienia zdjęć, bez wodotrysków itd. zresztą już wszystko już zostało powiedziane na jego temat. Z czasem kupisz 28/1.8 albo 35/2 i 85/1.8 i będziesz zadowolony.
Warto, warto.
Ja przesiadłem się kilka lat temu z 50d na 5d co prawda MK2 ale obrazek podobny.
Różnica jest bardzo duża oczywiście na "+ "dla FF.
Bierz 5d, ja właśnie wymieniłem 50d, którego używałem jako zapas na 5d. Niebo a ziemia.
Trafiłem sztukę po podklejaniu lustra z przebiegiem 32000 poniżej 1900. Jak parę lat temu kupowałem 50d rozważałem też 5d. Żałowałem tych 500-800 zł więcej i z perspektywy czasu to był jednak błąd.
6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II
Nie wkurza mały wyświetlacz czy brak mikroregulacji?
Jak nie jestes zdecydowany to ja Ci powiem, ze zmienilem 60d na 5d i tez bylem zadowolony. Jakosc obrazka na plus a chyba o to chodzi. Wszystkie szkla odzyly. Polecam
SONY
Ja swoje 50D chciałem zamienić na 5Dmk2. Ostatecznie trafiło się okazyjnie 6D. 5Dmk1 odpadało bo nie wnosiło dla mnie nic nowego poza FF. Podobne ISO, gorszy wyświetlacz, widoczne zużycie oferowanych sztuk. Do tego ceny 5D zaczynają się od 2tys. za body z sensowym przebiegiem i dobrym stanem wizualnym. Już lepiej zostać przy 50D lub dozbierać do mk2.
Sama przesiadka na FF to bajka. Zupełnie inne spojrzenie przez szkła i zupełnie inne fotki.
Co do mikroregulacji... Mam dwa body z tym ficzerem (7D i 5D2) i nigdy nie użyłem. Ale oczywiście body kupowałem koniecznie z mikroregulacją
Wyświetlacz mały, fakt, no i w dodatku w tyluletnich puszkach na ogół nieco blady, powypalany. Tylko do czego on ma służyć? Żeby zobaczyć że fota poruszona - starczy. Żeby zobaczyć histogram - starczy. Żeby ocenić ostrość zdjęcia - żaden wyświetlacz jeszcze mnie nie zadowolił w tym zakresie (tak naprawdę to na monitorze w warunkach domowych dopiero dobrze widać). Ergo ten wyświetlacz taki kluczowy się nie okazuje...