Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: Chcę przejśc z 50D do 5D Mark I - czy warto?

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Chcę przejśc z 50D do 5D Mark I - czy warto?

Ja cenie sobie 50D w 90procentach ten sprzęt mi wystarcza, portrety, studio... z dobrą optyką idealnie się sprawdza, jak potrzebuje większego iso - ślubniaki to wtedy 5dmk2 od dobrego znajomego... jak Ci wąsko to spróbuj dorzucić jakiś inny obiektyw do kolekcji, coś szerszego :-)

u mnie do 50D gości 17-55 2.8 - idealnie do szerszych portretów, czasami widoczków, jakiś spacerowych akcji ...
    Sigma 85 główne narzędzie które używam do portretowania.

Jak ktoś potrafi z croopa wyciągnąć ostatnie soki, pozna możliwości sprzętu + troszkę doświadczenia, wiedzy, zapału/zajawki to będzie czuło się progres w umiejętnościach w warsztacie, będzie czerpało się satysfakcje ze zrobionych zdjęć, nie fizycznie namacalnego nowego sprzętu - który jest tylko dodatkiem. - i tak w efekcie końcowym liczy się światło ..

U mnie znajdziesz same portretowe, dawno przestałem się bawić w fotografie "różnorodną" : maxmodels.pl modelki, modele, fotograficy, wizażyści, fryzjerzy i styliści - w 90 procentach zdjęcia zrobione 50D
    Ostatnie strony w sumie pentax k100D i gdzieś pomiędzy analogi...

Ja bym prędzej stawiał na optykę , a później szukał lepszego body
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 09-12-2012 o 22:28

Dziękuję. :-)

opowiem ci moja historie
    mialem (mam 450d) i chciałem coś lepszego pod względem iso zastanawiałem się między 5d a 50d
    ok 5d nie ma live view co by mi bardzo pomogło ale głębia np z podstawowywm 50mm 1.8 jest cudna każde zdjęcia na 1.8-2.5 jest mega lepsze od 450d które miałem i wizjer jak wracam czasem do 450d to nie mogę uwierzyć że tam jest taka mała dziurka
    naprawde polecam 5d

Dopiero zaczyna

Hej,

Odswieżam kotleta, czasu trochę minęło. Powrót do głównego wątku używane 50d czy 5d?

Trochę o 'mnie'
    Zaawansowany amator (o ile można tak kogoś nazwać) nie wchodzący w zarobek, a wpatrzony głównie w portret, czasami jakiś reportaż narzeczeński lub kawalerski/panieński - tematy nie wybiegające poza grono znajomych...

Przesiadka z c450d
    Szkło Tamron 17-50 2.8 - kiedyś 50 1.4 lub 85 1.8 + 70-200 2.8 (bardzo kiedyś)

Budżet: czekam na okazję i się nie spieszę. Nie ukrywam, że lżej mi wydać +/- 1000 pln na 50d (przb. ok 20 tys) niż +/- 2000 pln na 5d (przeb. ok 40 tys). Czy za tą różnicę w cenie warto skusić się na 5d - dla amatora?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez k_gabra Zobacz posta
    Hej,

Odswieżam kotleta, czasu trochę minęło. Powrót do głównego wątku używane 50d czy 5d?

Trochę o 'mnie'
    Zaawansowany amator (o ile można tak kogoś nazwać) nie wchodzący w zarobek, a wpatrzony głównie w portret, czasami jakiś reportaż narzeczeński lub kawalerski/panieński - tematy nie wybiegające poza grono znajomych...

Przesiadka z c450d
    Szkło Tamron 17-50 2.8 - kiedyś 50 1.4 lub 85 1.8 + 70-200 2.8 (bardzo kiedyś)

Budżet: czekam na okazję i się nie spieszę. Nie ukrywam, że lżej mi wydać +/- 1000 pln na 50d (przb. ok 20 tys) niż +/- 2000 pln na 5d (przeb. ok 40 tys). Czy za tą różnicę w cenie warto skusić się na 5d - dla amatora?
    warto
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna

Mhm. Mocny argument :P

Troche boli swiadomosc kupowania uzywanego body z 2k.

Aczkolwiek juz widze ze szklo idzie w odstawke, bo na mk1 jest winieta...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez k_gabra Zobacz posta
    Mhm. Mocny argument :P

Troche boli swiadomosc kupowania uzywanego body z 2k.

Aczkolwiek juz widze ze szklo idzie w odstawke, bo na mk1 jest winieta...
    Boisz się używanego to kupuj nowe. Przebieg 5D można sprawdzić tylko w serwisie i często z tego faktu korzystają nieuczciwi sprzedający. To stary aparat i ryzyko zakupu rośnie z roku na rok, między innymi cena tez spada z roku na rok

Pełne uzależnienie Awatar aptur

tamron 17-50 nie nadaje się do FF. Zdecydowanie warto kupić 5D. Nawet jeśli miałbyś podpiąć do niego jedynie 50/1.8

Ja dokonałem 2 lata temu zamiany 40D na 5DmkI. 50/1.8 odeszło w niebyt (zwyczajnie "się spsuło"). 85/1.8 "dostało kopa" przy współpracy z 5D, Tamrona 17-50 sprzedałem z oczywistych powodów, choć na cropie to zacne szkło.
    Jednak czegoś mi brakowało - szerokości. Dokupiłem 20-35/3.5-4.5, nie jest to "L", ale do krajobrazów super sprawa.
    Skusiłem się też na 40/2.8 i muszę stwierdzić, że prawie go nie odpinam. Ostrość i plastyka z 5D bardzo mnie zadowalają.
    Reasumując: moim zdaniem warto przejść.
    Choć ostatnio miałem pomysł pozbycia się wszystkich posiadanych szkieł i zakupu 24L.
    P.S.
    Cały mój sprzęt kupiłem używany. Wszystko na Allegro. Jak na razie nie zdarzyła mi się żadna niemiła niespodzianka.
    Ostatnio edytowane przez mar_ko ; 18-02-2016 o 22:47

Dopiero zaczyna

Dzięki za tak liczne odpowiedzi!

Czy faktycznie jako amator odczulbym tak wielką różnice?

50d jednak jest 3 lata młodszą konstrukcja...

Niestety nowe body nie jest w moim zasięgu... Będąc przy 5d czy orientacyjnie mozecie określić w jakiej cenie i z jakim przebiegiem można uznać body w dobrej cenie? Nie chodzi tu o wasrtosci skrajne...

Oraz czy faktycznie serwis wymienia migawke bez problemu przy przebiegu < 150 000 cykli?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów