-
Nie oczekuję oczywiście od obiektywu jakiejś wyjątkowej ostrości na brzegach przy pełnym otworze. Fizyka jest fizyką, optyka jest optyką. Oczekiwałbym tylko akceptowalnej jakości. Sigma wg. mnie jej nie zapewnia, ale to oczywiście rzecz subiektywna i do tego uzależniona od rozmiaru wykonywanych zdjęć/ odbitek. Używam, jak wspomniałem 10D, czyli niepełnoklatkowca i obiektyw 100/2,0 przy pełnym otworze jest na brzegach nie tylko akceptowalny, ale wręcz dobry (z pewnością brzegi Canona przy f/2 przewyższają centrum w Sigmie 30/1,4 ustawionej na f/1,4). Inaczej pewnie Setka wyglądałaby na pełnej klatce. Niestety Sigma jest obiektywem APS-C i brakuje jej tej "rezerwy" na brzegach. Nie wiem jak to wygląda w innych szkłach niepełnoklatkowych, bo Sigma to mój jedyny kropik. Z resztą 30/14 jest jak na dziś najjaśniejszym obiektywem do cropa, więc właściwie nie ma z czym ją porównywać. Tak czy siak- Trzydziestka 1,4 jest sprzętem bardzo mi przydatnym i sprzedawać jej nie zamierzam, czasem mnie tylko trochę wkurza.
Uprawnienia umieszczania postów