Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: Sigma 30mm/1.4 opinie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Sigma 30mm/1.4 opinie?

Coś mało o tym szkla na forum...na innych są różne opinie...ponoć ostra w centrum i to od 1.4 ale kiepskie boki, ktoś miał problemy z ostrzeniem na nieskończoność, ktoś inny duży FF...
    jakie macie doświadczenia z tym szkłem, wiem że niektórzy je mają i jakoś się czają... :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Coś mało o tym szkla na forum...na innych są różne opinie...ponoć ostra w centrum i to od 1.4 ale kiepskie boki, ktoś miał problemy z ostrzeniem na nieskończoność, ktoś inny duży FF...
    jakie macie doświadczenia z tym szkłem, wiem że niektórzy je mają i jakoś się czają... :-)
    Ja kupiłbym 50/1.4 jeśli potrzebne ci teraz lub poczekał do końca lutego.
    Może Canon wypuści nowe 50L Ale to już nie w tych samych pieniążkach.

Wracając do tematu: za dużo się słyszy o problemach FF, BF. To jest kłopot. Musisz to słać do serwisu, tam to chipują, może się uda, może nie. Najwięksi entuzjaści Sigmy jak Petteri Sulonen spasowali po tym jak kazano im czekać kilka miesięcy na nieskuteczną naprawę (regulację) szkła.
    Podsumowując: jeśli ostrzy w punkt to jest to bombowe szkiełko.
    Przetestuj doookładnie zanim zapłacisz.
    Czasami niektórzy wspominają, że nie podoba im się bokeh.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Ja kupiłbym 50/1.4 jeśli potrzebne ci teraz
    A ja się pozbyłem 50/1.8 - za wąsko. 30mm po cropie jak dla mnie o wiele bardziej uniwersalne i światło 1.4 rewelka, tylko ta QC Sigmy...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    A ja się pozbyłem 50/1.8 - za wąsko. 30mm po cropie jak dla mnie o wiele bardziej uniwersalne i światło 1.4 rewelka, tylko ta QC Sigmy...
    Nie w tą stronę przeliczyłem, przepraszam.
    Zawsze pozostaje 35L ;-)

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Było o tym szkle kiedyś już na forum. Mam to szkło i napisze ci to co inni. Zaskakująco ostre tyle że w centrum, po bokach to już cienko mimo że szkło tylko do crop. Szybko ostrzy, wygląda na dobrze wykonane. Jego podstawowa zaleto to że po crop jest jak 50mm bardzo jasna. Do pomieszczeń gdzie nie da się używać lampy polecam. Ogniskowa i jasność dobrze się sprawdzają. Polecanie 50mm zamiast tego szkła jest bez sensu. 50 po crop to się robi lekkie tele i ciężko zrobić w pomieszczeniu zdjęcia

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Link do zdjęć wykonanych Sigmą 30mm/1,4

http://www.fotoworkz.com/sigma30mm/

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No cóż, odświeżam wątek.

Dawno nie pojawiały się opinie o Sigmie 30 1,4. Na forum są jedynie stare posty z tym tematem. A ja właśnie dojrzewam do zakupu Sigmy 30 1,4 lub Canona 28 1,8.

Jest parę entuzjastycznych opinii o Sigmie, większa jasność też nie do pogardzenia, cropowość szkła mi zupełnie nie przeszkadza.

Z przeglądu postów wynika, że sigma miała kłopot z dużym rozrzutem jakościowym samej optyki i celnością AF. TO drugie jest do skorygowania w serwisie ale jak z optyką? Czy są jacyś nowi nabywcy tego szkła?

Canon droższy, ciemniejszy, nieco mniej ostry na środku od ostrych sigm ale bardziej przewidywalny, tak mi się wydaje po analizie tego, co na temat tych obiektywów znalazłem na forum.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

sigma ma zalete jest uzywalna na 1,4 nie tak jak np 50 1,4 canona , lepsza jest 35 1,4 tylko jezli nie zalezy ci na 1,4 kup 28 1,8

mialem sigme na nikonie af kalbrowalem pod d200 i bylo bdb potem ale z d70 i s3 ta sama sigma chodzila dobrze po kalibracji juz nie nie mialem wpadek z tym szklem bardzo je lubilem

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    sigma ma zalete jest uzywalna na 1,4 nie tak jak np 50 1,4 canona , lepsza jest 35 1,4 tylko jezli nie zalezy ci na 1,4 kup 28 1,8
    Powiem szczerze że mógłbym z tobą po polemizować :wink: moje doświadczenia (zdjęcia) z 50/1.4 mówią mi coś innego

Pzdr.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów