To zapytaj gościa dlaczego napisali, że 5D nie ma histogramu RGB podczas gdy to ustawia sie w menu.Zamieszczone przez oskarkowy
![]()
To zapytaj gościa dlaczego napisali, że 5D nie ma histogramu RGB podczas gdy to ustawia sie w menu.Zamieszczone przez oskarkowy
![]()
Możesz ewentualnie sprawdzić w FK. Ja nie kupowałem tylko poczytałem w Empiku![]()
A tak przy okazji to jestem ciekaw jednego. Ja przesiadłem się na Canona mjąc Nikona analoga. Przyczyną było to, że do Canona mogłem założyć manuala i światlomierz działa. W Nikonie niestety tak nie było. Ciekaw jestem jak jest np w 200D.
Napisał, że faktycznie wkradł się ten JEDEN błąd. Przeprosił twierdząc, że to niedopatrzenie. Na kolejne pytania odpisywał dość pokrętnie, oczywiście zarzucał mi stronniczość i działanie na czyjąś korzyść.
Nie odpisał mi jeszcze dlaczego w tak "nietypowy" sposób wybrał szkła do testu ani jeszcze kilku innych rzeczy.
Długo rozpisaliśmy się na temat rzetelności dziennikarskiej. Delikatnie napomknąłem, że ostatnimi czasy FK kojarzy się głównie ze stronniczością i brakiem obiektywizmu.
I hit: naczelny nie wiedział o wyznaniach Górki na żółtym forum. Chciał, żeby mu pokazać, to mu pokazałem. Twierdzi, że w takiej sytuacji ten pan już nie będzie pisał do FK.
Co prawda twierdzi też, że pan Górko nie jest pracownikiem FK i już nie pisze; co ciekawe w ostatnim numerze jakoś pisał on o lampach nikona, a strony FK wymieniają go jako pracownika tej firmy. Gdzie leży prawda, to już nie wiem, ale trochę czuję się robiony w konia.. W każdym razie czekam na kolejnego maila od naczelnego FK.
I jeszcze jedno: muszę przyznać, że człowiek jest dość cierpliwy i ma pewną klasę. Napisałem mu co myslę o ich testach (nie tylko tym ostatnim), sposobach pracy i w ogóle ile jest to warte i jakie zbiera recenzje w necie. Przyjął to raczej dzielnie, choć na pewno nie było mu miło.
Być może w ramach ratowania wizerunku pisemka (choć nie wiem czy jest co ratować po ostatnich kilku latach) pozwoli opublikować całą naszą korespondencję. Zobaczymy.
Jarek
O dziękiTak naprawdę to temat interesował mnie tylko w kontekście "rzetelności". Poza tym rozwarzania porównawcze mniej mnie obchodzą. Raczej interesuję się na ile sprzęt przeszkadza (hihihi) mi w tym co robię. Tak samo czytałem trochę o "szumach" i widzę, że są rózne opinie, ale stawiam ten problem bardzo daleko pomimo, że zdarza mi się robić zdjęcia na wysokich czułościach. Pozdrawiam i życzę owocnej korespondencji. Jak coś będziesz miał nowego to wrzuć może tutaj
![]()
A te kolejne pytania czego dotyczyly ?Zamieszczone przez oskarkowy
Bo abstrahujac od szkiel i szumow to powaznych bledow zauwazylismy tu co najmniej dwa: histogram RGB i obsluga trybu M (ze niby cos trzeba wciskac a tu wystarczy drugie kolko ustawic).
W sumie to ja nie odnosiłem się tylko do tego tekstu. Mam wrażenie, że ten "test" przepełnił u mnie czarę goryczy, która przelała się po tym ostatnim przegięciu. FK zawsze miał jakieś niedociągnięcia, potknięcia i nadużycia.Zamieszczone przez Vitez
Teraz już wiem, że ze strony redakcji nie ma dobrej woli do naprawienia takich kwestii.
Bardzo jestem ciekaw dwóch spraw: czy przeproszą za ten "test" i przyznają się do winy oraz czy Pan Naczelny dotrzyma słowa i "redaktor" Górko przestanie pisywać do FK. Sprawdzę to sobie w Empiku, bo na FK nie wydam już nigdy ani złotówki. Po prostu nie warto.
Jarek
ja FK nie miałem w dłoniach ze 3 lata i jakoś nie żałuję, mój znajomek pstryka 5d już od 2 miesięcy i jest bardzo zadowolony choć ostatnio przyznał, że z niewiadomych przyczyn zawiesza mu się co ok 100 cyklów, no ale obraz z 5D jest nie do podrobienia jak na razie, podobno Kodak zrobił coś z full frame, ale nie widziałem efektów....
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Zamieszczone przez oskarkowy
A jak nie to pozostaje wojna medialna... tylko gdzie znajdziesz papierzasta fotogazete przychylna Canonowi.
Zrobi sie jak w polityce i sprzyjajacych konkretnym frakcjom gazetach![]()
Jakie szkło?Zamieszczone przez zanussi
Jaka bateria (podróbka czy originał)?
Z gripem czy bez?
Czy formatuje kartę po stu cyklach i znowu po stu zwis?
and last but not least: czy ma wgrany ostatni firmware?