Po pierwsze - wygląda na to, że już niedługo staniesz się posiadaczem bardzo fajnego sprzętu.:razz: Jeżeli chodzi o 5D:
- problemy z AF to raczej problemy wynikające z obecności tylko jednego punktu krzyżowego (no chyba że o czymś nie wiem), swoją drogą ten środkowy punkt jest znakomity, a że trzeba się przyzwyczaić do ostrzenia środkiem - cóż poradzić. Boczne w dobrym świetle są też jak najbardziej użyteczne, mogłyby być jednak bardziej oddalone od środkowego - ale, ponownie - cóż poradzić ;-)
Na Twoim miejscu - przed zakupem oddałbym 5D do serwisu na przegląd - obie wady o których piszesz - LCD i lustro wymieniane są z tego co wiem za darmo. Też kupiłem używane 5D w maju, co prawda trochę nowsze (z 2007roku), z większym przebiegiem ale póki co lustro nie odpadło, może kiedyś zaniosę profilaktycznie na wymianę - a może mój egzemplarz jest wolny od wady? Twój też może być.
Zrób zdjęcie jasnego nieba na f/22 - oceń czystość matrycy - tego już nie robią za darmo, można się potargować ;-) Możesz też ocenić czystość matówki - zapnij jakieś ciemniejsze szkło niż 1.4 (2.8 albo 4 albo przymknij przysłonę) i wyceluj na jasny obszar - zobaczysz czy jest dużo paprochów, a nawet jak będą, mogą Ci wcale nie przeszkadzać
Odnośnie do canona 50/1.4 - tutaj głównie chodzi o mechanikę - jeżeli ma tyle lat co body i nadal ostrzy w pełnym zakresie odległości bez wydawania dziwnych dźwięków/zauważalnego zwalniania w którymś miejscu i nie ma znacznych luzów na wysuwanym tubusie - no to ok. Warto go używać z osłoną, a filtr uv bym sobie darował - kwestia subiektywna.