Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Do użytkowników 5d mark II - prośba o wyjaśnienie problemu

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar artur678
    Miasto
    Wodzisław Śl., Silesia Superior

Domyślnie Do użytkowników 5d mark II - prośba o wyjaśnienie problemu

Witam serdecznie. Mam pytanko do użytkowników 5d mII. Proszę powiedzieć na czym polega specyfika rzekomo kapryśnego AF-u w tym modelu? Użytkuję Nikona d700 i muszę stwierdzić, że w tym modelu nie wiem co to błędy AF. Obecnie zastanawiam się nad drugim FF i mam dylemat bo ceny bardzo zbliżone: nowy nikon d600 (circa 7000 PLN, ale wiadomo syfiąca się matryca trochę zniechęca), alternatywnie canon 5d mII, ale tylko z obiektywem 28 lub 35 ewentualnie 50. Chętnie kupiłbym ponownie nikona d700 ale niestety nie ma go już na rynku.

Proszę napisać o tym mityczny, (?) błądzącym AF w canonie ... . Pewnie problem przesadzony, ale jeżeli decydowałbym się na jego zakup to z jakim obiektywem - chodzi mi narazie o budżetowe stałki 28, 35 lub 50.

Z góry dzięki za odpowiedzi - czytałem i przeglądałem wątki o AF w canonie, ale bardziej chodzi mi o spostrzeżenia wieloletnich praktyków, użytkowników w/w szkieł. Jeszcze raz dzięki.
    Moja strona, Nikon + Canon www.az-foto.eu

Uzależniony

Domyślnie Odp: Do użytkowników 5d mark II - prośba o wyjaśnienie problemu

chodzi o to że w 5d2 trafia ale centralny (zwykle trafia) natomiast boczne to loteria... próbowałem z 35 1.4L - na bocznych nie da się nic robić
    czyli jeśli dasz radę na centralnym i ewentualnie przekadrowywać to będziesz z 5d2 zadowolony

budżetowo na początek 35 2.0 lub/oraz 50 1.4 (chyba że już totalnie budżetowo to 50 1.8)

Miasto

Czyli, aż tak źle? Jeżeli chodzi o boczne to masz na myśli skrajne pkt-y? A iso? Na 2500 jak jest? Górna granica to jak sądzę 3200?
    I jeszcze jedno pytanko: 35 nie zepsuje obrazka z tego body?

Uzależniony

Przesadzasz z tymi nietrafiającymi bocznymi. Na jasnych szkłach często nimi robię żeby nie utracić ostrości przy przekadrowaniu i jest bardzo dobrze. Problemwm może być jedynie to, że boczne są usytuowane blisko centrum co nie jest zbyt komfortowe. Naczytaliście się pierdół i chyba domyślnie walicie na centralnym bo panicznie boicie się bocznych, które według niektórych są chyba dla dekoracji. To body naprawdę bardzo dobrze się sprzedawało i sprzedaje i jeśli rzeczywiście ten słynny AF byłby do kitu to mało kto by go kupował. Zaraz się pewnie odezwą głosy, że nie ma innego wyboru więc się brało ale przecież zawsze można mieć cropa 7d ze wspaniałym AF lecz miłośnik FF pewnie nie zniży się do tego poziomu
    Ostatnio edytowane przez horak ; 05-12-2012 o 22:37

W sumie do centralnego punktu nie ma się co przyczepić, zwłaszcza po regulacji AF'u (microadjustment AF). Z 50/1.4 nie miałem nigdy problemu, z tym że trzeba mieć świadomość gdzie się celuje i jak potem kadruje, bo margines błedu jest tu wyjątkowo mały. Za to przy szybszych akcjach zaczynają się problemy, ze względu na słabą prędkość w trybie servo.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Miasto

No więc o to pytam? Czy problem jest przesadzony czy realny? Sam aparat z 35 lub 28 zamierzam wykorzystywać do fotografii okolicznościowej (nie tylko śluby) ale do scen raczej statycznych, nie żadna mega szybka reporterka. Górne iso to powiedzmy 3200 (ale to max).

Uzależniony

jak statycznie to będziesz mega zadowolony z obrazka
    ja robię nim tylko fashion i nie narzekam

mam kolegę który używa 5d2 z 70-200 2.8 IS do sportu motorowego i też nie narzeka

reasumując - problem przesadzony

ze wszystkich szkieł jakie mam/miałem tylko 35 1.4L było na kalibracji w serwisie - przed kalibracją serwisową do body
    trafiało ale tylko na mikroregulacji z poziomu body na -20 czyli na koniec skali, po regulacji serwisowej trafia
    z wyłączoną mikroregulacją w puszce

Cytat Zamieszczone przez artur678 Zobacz posta

Proszę napisać o tym mityczny, (?) błądzącym AF w canonie ... .
    Jest wiele mitycznych rzeczy jak w nikonie tak w canonie, nie poświęcaj im zbytnio uwagi. AF w 5DII jest Ok, boczne są blisko centrum i nie są krzyżowe więc nie są aż tak dobre ja środkowy, ale nie są złe.

Uzależniony

Jeśłi robisz zdjęcia statyczne to nawet się nie zastanawiaj. ISO 3200 wygląda na tym body bardzo odbrze a i AF przy tej czułości radzi sobie świetnie. To body mimo premiery 6d i 5d3 szybko nie odejdzie do lamusa.

Miasto

No to dzięki wszystkim. Cena powolutku spada. Sądzę, że premiery spowodują jeszcze spadek cen. Super fajne te nowe FF-mowe zabawki tylko jeszcze dręczą je choroby wieku dziecięcego. Nie wiem jak 6 - tka canona, ale nikon d600 to z matrycą ma niezłą porażkę. Za dużo ostatnio tych wpadek... . A jak 35-tka 2.0 sprawuje się z 5d? Jak dla mnie ogniskowa idealna.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów