5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Po dłuższej analizie najciekawsze okazły się:
takumar f1,4
Planer f1,7
Yashica f1,4 lub f1,7
Zuiko f1,8
Tylko co z tego ma najciekawszy bokech i najlepiej oddaje kolory ? mam wrażenie że wszystkie są podobne do siebie... ale po zdjęciach w google juz sam nie wiem....
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Bardzo chętnie obejrzę jakieś fotki z tych szkieł![]()
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
mam propozycje, nie zasmiecaj sobie glowy takimi problemamibierz ktorys z nich i cykaj foty/video, na pewno nie bedziesz zawiedziony
co bys nie kupil
Co do Takumara to legenda podaje że Super jest ciut ostrzejszy od s-m-c/SMC i zapewne gorszy pod światło. Spotkałem się z opiniami że zafarb jest odwracalny, obiektyw musi leżeć na słoneczku albo pod UV. Czy to prawda- nie wiem, faktem jest że od fachmana wrócił bez zafarbu, zapomniałem dopytać czy nie walnął się na moją korzyść :wink: Miałem kilka egzemplarzy s-m-c/SMC, zauważalnie różniły się ostrością na pełnej dziurze. Ostrości można się spodziewać na 1.4 ale kontrast mocno się poprawia po przymknięciu do 2.
Nie widzę wielkich różnic między SMC Takumarem, Zuiko i Yashicą ML jeśli chodzi o 1.4. Z tym że Yashica dawała mi wyraźnie chłodniejsze kolory. Poza tym z Canonem 20D było tak że przy użycie dandeliona trzeba było korygować FF/BF w Zuiko i Yashicy a Takumarem chip sygnalizował ostrość poprawnie. Pod Pentaxem niestety też tak jest.
Tańsze i ciemniejsze Zuiko 1.8 to również rewelacja.
To ja zaproponuję wyjścia awaryjne - alternatywne: zenitar 50/1.7. Full Manual, konstrukcja czołg, ostry od 1.7, żadnych zafarbów. Wiem, bo mam i jestem zadowolony. Dobry jedynie jeżeli masz czas na ostrzenie, posiadasz LiveView i to co fotografujesz się nie rusza. Poza tym fajny kremowy bokeh. Ale po prawdzie brak AF bywa upierdliwy![]()
a ja mam takie pytanie odnośnie canon 50mm/f1.4 - czy autofocus jest szybszy niż 50mm/f1.8? i jak z celnością - tak samo, jak w f/1.8?
A co z Sigma 50 f1,4 nic o niej nie piszecie...
Czy to nie ta polka cenowa?