Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: stabilizacja a "pewna ręka"

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: stabilizacja a "pewna ręka"

Cytat Zamieszczone przez shutter Zobacz posta
    Naszła mnie taka myśl: jaki masz ustawiony tryb AF w LV? Przed chwilą sprawdziłem, że przy wyłączonym AF i za pewnie również przy AF Live (pomiar kontrastu z matrycy), lustro pozostaje cały czas podniesione. Wcześniej tego nie zauważyłem, bo korzystam z szybkiego AF'u, ale w pierwszym przypadku "kopnięcie" aparatu jest znacznie delikatniejsze, bo chodzi tylko migawka. I mimo ciężkiego aparatu (grip) i wielkiego łapska, jestem w stanie wyczuć mocniejsze drganie aparatu, kiedy kłapie lustro. A jeżeli ja czuję, to pewnie układ IS również. A to w połączeniu ze statywem daje przedstawiony na początku efekt.
    Podejrzewam, że po wyłączeniu AF i podniesieniu lustra z menu aparatu otrzymamy nie poruszone zdjęcie, tak jak przy LV. Po prostu ruch samej migawki jest na tyle subtelny, że nie powoduje aktywacji IS'a, a kłapnięcie lustrem już tak.
    Wiesz, stayw był naprawdę stabilny, kolunna centralnie na dole i ponadto 10 sekund
    No i zauważ jak wygląda wędrówka świateł
    IS na statywie, 10 sekund - Digital Foto Video

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Gdy wchodził do użytku 24-105 IS ,nie stosowano jeszcze w lustrzankach Canona LV. Trudno oczekiwać aby uwzględniono w IS tego szkła nie istniejacą funkcje LV.

Są obiektywy z detekcją statywu i wyłączaniem IS w razie wykrycia tegoż.Ale 24-105 nie ma takiej funkcji.
    Jeżeli wyłączysz IS hebelkiem na obudowie obiektywu ,to jest wyłączony.
    Jeśli w 24-105 nie ma funkcji wykrywania statywu to dlaczego przy LV nie ma "wędrówki świateł" a w trybie normal jest ?
    To 10 sekund, charkterystyczny ruch, inny przy 70-200 a inny przy 24-105, ale zawsze ruch ciagły a nie rozmycie.
    Widac to wyraźnie dzieki owym światłom.
    Jak podasz mail to Ci te fotki 24-105 podeslę
    Chyba czegos nie wiemy.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-12-2012 o 15:39

Uprawnienia umieszczania postów