Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: stabilizacja a "pewna ręka"

Domyślnie Odp: stabilizacja a "pewna ręka"

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    2. "pewna reka" IMHO konczy sie okolo 20 Mpix w FF, 12 w cropie. bo nagle okazuje sie, ze bez stabilizacji i czas 1.5/F (mozna po prostu liczyc 2/3 dzialki powyzej 1/F) nie jest 100% bezpieczny. gdzie stabilizacja pozwoli zejsc zauwazalnie ponizej...
    Uff. Bo już myslałem, że ze mną jest coś źle. Po kupnie D800 mam te same spostrzeżenia co do opisanej reguły. Ale jak to napisałem na sąsiednim forum to część osób to podważała, twierdząc, że przecież u canonierów nikt tego nie stwierdził. Jak widzę jednak ktoś stwierdził to samo.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

To chyba Kelby pisał żeby wyłączać IS na statywie, bo niepotrzebnie trzepie aparatem. Natomiast instrukcje Canona podają tylko oszczędność prądu.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Już gdzies wcześniej pisałem o używaniu IS na statywie w 100-400 i 24-105... Oba świetnie sobie radzą pod JEDNYM warunkiem. Czas ekspozycji nie może przekraczać czasu działania stabilizacji, inaczej parkujący mechanizm "poruszy" torem optycznym i będzie rozmazane a nie ostre Jle czasu zajmuje to poszczególnemu obiektywowi należy szukać w instrukcji, bądź zrobić jakieś własne pomiary. Nie wiem co ma udowodnić fota z ekspozycją 10s, skoro po około 3 mechanizm parkuje. To jasne jak słońce i po 3-4 takich fotach człowiek powinien się zorientować o co chodzi. Poniżej tego czasu stabilizacja w niczym nie przeszkadza na statywie w 24-105 i 100-400.
    Na koniec jeszcze taka ciekawostka... proszę powtorzyć test na statywie z tą 10 sekundową ekspozycja, ale tym razem trzymając cały czas wciśniety spust podczas robienia zdjęcia.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...że przecież u canonierów nikt tego nie stwierdził...
    Może jest tak, że użytkownicy canonów mniej męczą kapucyna i dlatego ręce im mniej drżą - w co osobiście śmiem wątpić

EDIT:

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Teoria jest piękna, można się doktoryzować itd....
    JAA-VOL można!
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 09-12-2012 o 13:15
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

1. na statywie zawsze wyłącza się IS, bo stabilizacja wykonuje wtedy wolne, płynne "ruchy bładzące", reguła - wyłączać i szlus
    2. chcesz mieć pewną łapę, jak Pudzian? - no to jak ci wychodzi za długi czas, to cykaj serią - zawsze któraś klatka z tej serii będzie ostra, im więcej klatek - tym większe prawdopodobieństwo ustrzelenia nieporuszonej klatki
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez RHF Zobacz posta
    Już gdzies wcześniej pisałem o używaniu IS na statywie w 100-400 i 24-105... Oba świetnie sobie radzą pod JEDNYM warunkiem. Czas ekspozycji nie może przekraczać czasu działania stabilizacji, inaczej parkujący mechanizm "poruszy" torem optycznym i będzie rozmazane a nie ostre Jle czasu zajmuje to poszczególnemu obiektywowi należy szukać w instrukcji, bądź zrobić jakieś własne pomiary. Nie wiem co ma udowodnić fota z ekspozycją 10s, skoro po około 3 mechanizm parkuje. To jasne jak słońce i po 3-4 takich fotach człowiek powinien się zorientować o co chodzi. Poniżej tego czasu stabilizacja w niczym nie przeszkadza na statywie w 24-105 i 100-400.
    Na koniec jeszcze taka ciekawostka... proszę powtorzyć test na statywie z tą 10 sekundową ekspozycja, ale tym razem trzymając cały czas wciśniety spust podczas robienia zdjęcia.
    Przynajmniej u Canona stabilizacja :
    - włacza się w chwil nasiśnięcia spustu
    - po około 1 sec działa (muszą sie "silniczki" i giro)
    - wyłącza po około 3 sec po wykonaniu zdjęcia/zamknięciu migawki

Działa równiez podczas filmowania
    Canon in-lense image stabilizers — for easy photography without blur caused by camera shake

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-12-2012 o 16:04

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów