Naprawdę : jak wciśniesz AEL- a i go trzymasz, to AF nie ruszy.
Nie jestem pewien czy można to jakoś obejść (Nikon ma mnóstwo opcji konfigurowalnych...).
Co do szybkości AF-a, to 5D na budżetowych szkłach jest odczuwalnie szybszy od D600.
Irytowało mnie w D600 także i to, że nie byłem w stanie określić na który punkt AF-a została ustawiona ostrość - aparat potwierdza ustawienie ostrości, ale błysk czerwonego światełka jest na tyle silny, że nie wiesz który dokładnie punkcik się zaświecił (świeci Ci w oko po prostu wielka czerwona plama).
5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II
Odświeżę starego kotleta :-) Mam 5d classic amatorsko portrety , rodzina i wycieczki. Af jest wyzwaniem przy biegającym dzieckuMam 135mm F2 , Tamron 70-300 VC i C28-70 II 3.5-4.5. Myślę o zakupie drugiej puszki 5d mII , 6d i prawie nie kupiłem 7d dalej myślę że względu na budowę i uszczelnienia i Af było blisko kupienia 7d z malutkim przebiegiem ale za długo myślałem i aukcja się skończyła
![]()
Ok czytam i czytam w międzyczasie doszło szkło 50 1.8stm było już blisko 6d ,ale ciągnie mnie w stronę 5d Mark 2. Pofocilem trochę na Af servo i w sumie daje radę pytanie w czym jest lepszy od 5dc?
Ma więcej pikseli, kreci filmy, ma mikroregulację i ma sporo lepszy ekranik na plecach.
Piksele mnie nie ruszają ,bo wielkoformatowych wydruków nie robię ,ale![]()
1 ekran w , którym więcej widać +
2 mikroregulacja +
3 średnia żywotność migawki 150tys cykli to też plus przy zakupie z małym przebiegiem przynajmniej w teorii powinien posłużyć dłużej niż 6d
4 stara szkoła magnezowa obudowa i uszczelnienia
Do jakiej kwoty jest sens kupować z małym przebiegiem 10tys max 20tys ?
Przez wiele lat używałem 6D, a kiedy on wysiadał albo szedł ze szkłami na Żytnią - brałem od mojego ojca 5D Mk2.
6D ma o wiele lepszy AF oraz jakość (ISO) obrazu. Nie ma czego nawet porównywać. Do tego duperele w stylu WiFi też się przydają.
Migawka wytrzyma tyle ile ma wytrzymać - to zawsze ruletka. Moje 6D ma ponad 200 tysięcy i żyje.
No wiadomo że to loteria jak samochodami ,ale miło słyszeć że taki przebieg osiągnąłeś. Fakt Wifi czy zarządzanie puszka przy pomocy smartfona czasem się przydaje. Ok lepszy AF , lepsze użyteczne ISO tylko martwi mnie co tak często na Żytnia szedł? Kolegi Mark II przez ten czas obszedł się bez serwisu? Pytam ,bo najlepszy aparat to taki ,który masz przy sobie i działa ?
6D centralnym trafia w ciemności gdzie 5D3 już nie wyrabia (z tego co widziałem na YT). Co prawda czasem w wizjerze nic nie widzę, a AF w mk3 dalej daje radę. Jeśli 6D jest lepsze to czapki z głów.
To nie było winą konstrukcji 6D. Raz podczas czyszczenia matrycy i czujnika AF moje kowalskie rączki połamały kawałek plastiku w środku - takiego obok czujnika AF, a inne razy to były przygody z moim szkłem - wolałem, żeby od razu wykluczyli, że to wina puszki.
6D jeżeli ma jakąś przypadłość to zarówno mnie jak i innym lubił odpadać kawałek plastiku, ten z namalowanymi ikonkami Av, T, M na pokrętle nastaw. Druga sprawa, gumy są przyklejone chyba na słowo honoru, bo po czasie odklejają się.
6D używałem parę lat, na sporcie i dawał radę. Nie wydaje mi się, żeby któraś z konstrukcji Canona była specjalnie lepsza czy gorsza od pozostałych. Nie mitologizowałbym tak żywotności 5D Mk2 ani nie deprecjonował innych modeli. Serio, może prócz 1D, które są pancerne cała reszta też nie jest znów taka z plasteliny.
--- Kolejny post ---
Jak już wspomniałem, wiele lat miałem 6D, używałem na sporcie, mogę potwierdzić, że centralny punkt jest czuły...ale trafianie to inna sprawa niż czułość
Porównywałem kiedyś 6D z 5d Mk2 - na białej ścianie był biały włącznik światła. W pomieszczeniu bardzo jasno - trudno było odróżnić włącznik od ściany. 5D Mk2 jeździł jak autobus od pętli do pętli i nic nie widział - 6D od razu łapał ostrość. Oba na sporcie tak samo ch... trafiały serią w obiekt
Jeżeli ktoś by obok 6D postawił 5D Mk3 to bym ukradł i szybko uciekał ... nie ma co porównywać nawet 5D Mk3 do 6D...
Ostatnio edytowane przez Dawid_Gaszynski ; 04-08-2018 o 20:53