Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Canon EOS 5D Mark II czy Canon EOS 6D czy Nikon D600 ???

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon EOS 5D Mark II czy Canon EOS 6D czy Nikon D600 ???

W D600 przeszkadza to, że gdy zablokuję ekspozycję AEL-em, nie da się już ustawić ostrości !
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Też stalem przed podobnym wyborem pod koniec zeszłego roku. Wybór padł na 5d MK II + L'ki. Za przemawiały te czynniki:

* plastyka zdjęć -> po obejrzeniu prawdopodobnie tysięcy zdjęć nim robionych, plastyka dla mnie absolutnie najlepsza.

* cena całego systemu FF -> zależało mi na FF oraz systemowych obiektywach 24-70 i 70-200 2.8. Taki komplet był w tym przypadku najlepszy cenowo.

* pozycja na rynku -> 5d MK II to aparat legenda. Szkla o których wyżej pisze to również legenda. To zdecydowanie najpopularniejszy FF, który robi wszystko. Używany przez profesjonalistów wszelkiej maści. Posiada znane niedoskonałości, które można przeskoczyć (stad kalibrowałem obiektywy od razu z moim body).

* nieufność wobec nowych egzemplarzy -> w dzisiejszych czasach nowe egzemplarze bardzo często sąpełne niedociągnięć oraz konkretnych usterek. Bałbym się wydawać tyle na sprzęt, który nie został dobrze zweryfikowany przez rynek. Testy internetowe nie są obiektywne.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez ERR Zobacz posta
    W D600 przeszkadza to, że gdy zablokuję ekspozycję AEL-em, nie da się już ustawić ostrości !
    Serio? Ani spustem, ani AF-on?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Serio? Ani spustem, ani AF-on?
    Naprawdę : jak wciśniesz AEL- a i go trzymasz, to AF nie ruszy.
    Nie jestem pewien czy można to jakoś obejść (Nikon ma mnóstwo opcji konfigurowalnych...).

Co do szybkości AF-a, to 5D na budżetowych szkłach jest odczuwalnie szybszy od D600.
    Irytowało mnie w D600 także i to, że nie byłem w stanie określić na który punkt AF-a została ustawiona ostrość - aparat potwierdza ustawienie ostrości, ale błysk czerwonego światełka jest na tyle silny, że nie wiesz który dokładnie punkcik się zaświecił (świeci Ci w oko po prostu wielka czerwona plama).
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Uprawnienia umieszczania postów