W D600 przeszkadza to, że gdy zablokuję ekspozycję AEL-em, nie da się już ustawić ostrości !
W D600 przeszkadza to, że gdy zablokuję ekspozycję AEL-em, nie da się już ustawić ostrości !
5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II
Też stalem przed podobnym wyborem pod koniec zeszłego roku. Wybór padł na 5d MK II + L'ki. Za przemawiały te czynniki:
* plastyka zdjęć -> po obejrzeniu prawdopodobnie tysięcy zdjęć nim robionych, plastyka dla mnie absolutnie najlepsza.
* cena całego systemu FF -> zależało mi na FF oraz systemowych obiektywach 24-70 i 70-200 2.8. Taki komplet był w tym przypadku najlepszy cenowo.
* pozycja na rynku -> 5d MK II to aparat legenda. Szkla o których wyżej pisze to również legenda. To zdecydowanie najpopularniejszy FF, który robi wszystko. Używany przez profesjonalistów wszelkiej maści. Posiada znane niedoskonałości, które można przeskoczyć (stad kalibrowałem obiektywy od razu z moim body).
* nieufność wobec nowych egzemplarzy -> w dzisiejszych czasach nowe egzemplarze bardzo często sąpełne niedociągnięć oraz konkretnych usterek. Bałbym się wydawać tyle na sprzęt, który nie został dobrze zweryfikowany przez rynek. Testy internetowe nie są obiektywne.
Naprawdę : jak wciśniesz AEL- a i go trzymasz, to AF nie ruszy.
Nie jestem pewien czy można to jakoś obejść (Nikon ma mnóstwo opcji konfigurowalnych...).
Co do szybkości AF-a, to 5D na budżetowych szkłach jest odczuwalnie szybszy od D600.
Irytowało mnie w D600 także i to, że nie byłem w stanie określić na który punkt AF-a została ustawiona ostrość - aparat potwierdza ustawienie ostrości, ale błysk czerwonego światełka jest na tyle silny, że nie wiesz który dokładnie punkcik się zaświecił (świeci Ci w oko po prostu wielka czerwona plama).
5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II