Panoramy składa się z dużą zakładką: 1/4 do 1/3 kadru z każdej strony. To czy rogi i winieta mają aż takie znaczenie?
A co sądzicie o 20/2.8?
No właśnie ja również prowadzę podobne dywagacje ostatnio ... i moje myśli zaczęły ostatnio krążyć wokół tej sigmy 12-24 i samyanga 14.
Byłem wczoraj pomacać samyanga i robi dobre wrażenie. Natomiast ta wielka wystajaca przednia soczewka jest dość przerażająca. Ma sie wrażenie, że nie ma siły i po jakimś czasie coś musi się jej przydarzyć. Sigma, z tego co widze na zdjęciach, ma chyba podobnie wystającą.
Czy ktoś może podzielić się wrażeniami z użytkowania 'takich' obiektywów? Szczrgólnie samyanga?
(MF samyanga mnie nie przeraża , do lanndszaftow jakoś się to ogarnie :-))
Pozdr
Canon i Fuji X
Proszę zignorować pytanie o samyanga , właśnie zauważyłem cały ogromny wątek jemu poświęcony, łącznie z komentarzami odnośnie soczewek. Przepraszam za gapiostwo!
Pozdr
Canon i Fuji X
Co do soczewki to chyba zależy od człowieka ... chyba że chcesz robić sigmą reporterkę w tłoku
Po pierwsze Sigma ma na stałe zalozoną oslonę ktora niejako chroni soczewkę, po drugie dekielek to nie dekielek ale nakładka jak kubek, ma taki patent że mozna zdjąc tylko denko i wtedy na 24 możesz robić nawet bez zdejmowania calości. No i generalnie, dloń jako ochrona przy chodzeniu gdzieś w tłoku w ciasnych miejscach z aparatem przy boku.
Ale z tego co wiem landszaftów nie robi sie w tłoku więc nie widzę problemu. Przez ulicę też nie nlezalo by przechodzić bo można wpaść pod samochód.
Jeżeli chodzi o ostrość 17-35 a 17-40 to chodzi o cały obrazek nie tylko rogi, nie wiem jaki wiek był 17-35 możliwe, że specyfika tego właśnie egzemplarza.
No właśnie, z jednej strony dobrze jest mieć zapas światła (2.8) a z drugiej to po co to światło jak obraz jest nieostry?
Z trzeciej strony stałka jednak ogranicza.
Z czwartej strony chyba nowsze powinno być lepsze?
To co warto kupic kalkulując na chłodno i biorąc pod uwagę tylko jakość? Chodzi oczywiście o UWA.
pozdrawiam
Przemek
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
nikkora... Canon ostrego zooma jeszcze nie wyprodukowal.
Sa tylko niezbyt ostre i niezbyt drogie oraz troche bardziej ostre i drogawe![]()