Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 125

Wątek: Jakie UWa do panoram i landszaftów (pod FF)?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Jakie UWa do panoram i landszaftów (pod FF)?

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Dzieki, ja juz kupilem co mialem kupic. Zmiany rozwaze jak wyjdzie nowy 17-40, ewentualnie gdy bede przechodzil na Nikona

na chwile obecna smutna rzeczywistosc jest taka, ze chcac niechcac 85% pytajacych o UWA i tak w koncu bedzie sie sklanialo w kierunku 17-40.

Chodzi mi tylko i wylacznie o to zeby nie pisac, ze 17-40 jest ostry bo najzwyczajniej tak nie jest. Niech te 85%, a juz w szczegolnosci pozostale 15% co potrzebuje naprawde dobrej jakosci i jest w stanie za to zaplacic chociaz wie, ze idzie na kompromis (ktory w zaleznosci od zastosowan jest mniejszy lub wiekszy). Niech beda swiadomi, ze kosztem innych wyrzeczeń typu: stalka, niesystemowy obiektyw, bulwiasta soczewka, mimo wszystko sa w stanie osiagnac ZNACZNIE lepsza jakosc.

Mam wrazenie, ze gdybym sie nie odezwal to co poniektorzy gotowi sa kazdemu wcisnac 17-40 tylko dlatego, ze Canon nie bardzo oferuje godna alternatywe...
    No nic... wnioskuje tylko o bardziej obiektywne podejscie, a nie upiekszanie rzeczywistosci, ktora ani nie jest skrajnie jasna ani skrajnie ciemna
    A ja wnioskuję, że smutne jest to co piszesz bardzo eksponując swoją "rację" - tu nie ma obiektywizmu, którego tak oczekujesz.

"Chodzi mi tylko i wylacznie o to zeby nie pisac..." - czemu?
    "Mam wrazenie, ze gdybym sie nie odezwal..." - Niezłe ego.
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 17-12-2012 o 15:28
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

PioterD - jeszcze jakeis zlote mysli?, to 3-ci raz zacytuj.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Ano. Sugerujesz producentów alternatywnych?
    N 14-24
    C 17TS-E
    Zeiss 21mm
    C 16-35 II
    Samyang 14mm
    Zeiss 18mm

(przy zalozeniu, ze 24 mm to za wasko)
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 17-12-2012 o 15:32

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Hmmm nie mam wprawdzie C17-40 ale miałem okazję pożyczyć go od kolegi i pobawić się jeden dzień nim. Następnego dnia nie chciałem go oddawać i proponowałem, że go odkupię tak mi się spodobał. Jak dla mnie był bardzo ostry a kolorki tez fajne produkował. I to na 7D gdzie podobno na pełnej klatce ten obiektyw jest lepszy (nie wiem, słyszałem tylko). Może kwestia egzemplarza, a może tego, żem kompletny amator i się nie znam. Dla każdego wahającego się - jak jest możliwość pożyczyć i samemu się przekonać.
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Pełne uzależnienie

N 14-24
    C 17TS-E
    Zeiss 21mm
    C 16-35 II
    Samyang 14mm
    Zeiss 18mm
    16-35 II dałem porównanie. Na szczęście nie urywa to genitaliów. Pytanie czy warto dopłacać. Samyang stałka i bez AF. Czyli generalnie alternatyw brak. N 14-24 to chyba kiepski żart z Twojej strony. Ciężko to pod C podpiąć.

Ten Zeiss 18 mm nawet fajnie wypada. Nie chcę znać ceny. I ciągle jest to stałka bez AF.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Włocławek

konradl -> możesz sobie kupić i 16-36 II i 24 II (świetną reckę ktoś tu napisał ostatnio, rekomendacja na 100%). Ale to co żeście zrobili anty to bez sensu. Człowiek boi się kupić szkiełka. Namawiacie go na diablo drogie 16 - 35 II (i wcale nie tak znowu ostre). Bo każde inne szkło nie robi zdjęć.
    Dzięki za takie podejście Dla mnie jednak ważna jest dziura 2.8, bo szukam szkła przede wszystkim pod śluby i kluby, a nie pod krajobrazy [pisałem już wcześniej że mój nowy wątek został scalony z tym]... Dlatego też skłaniam się ku 16-35 I, czekam na sample od sprzedającego.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Popieprzone są te wymiany zdań tutaj.
    Bardzo bym prosił żeby powstrzymać się od takich stwierdzeń na forum.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bardzo bym prosił żeby powstrzymać się od takich stwierdzeń na forum.
    Zawsze do usług.

Jałowa jest ta dyskusja niczym step w Mongolii.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Jałowość tej dyskusji leży po części w tym, że nie zostało określone czy się poszukuje najostrzejszego UWA "na świecie"czy też użytecznego szerokiego obiektywu do FF Canona.

Jeśli ostry od pełnej dziury to N14-24 co zostało potwierdzone wielokrotnie. Kto się godzi na legendarną już wrażliwość na flary, brak wkręcanych filtrów i manual w Canonie to już znalazł.

David Noton (ten od "Czekając na światło") zilustrował swoją książkę całkiem sporym zestawem zdjęć z C17-40L (to był z gruba 2008 rok), teraz widzę ostatecznie przestawił się na C16-35L. I tyle ma póki co do zaoferowania Canon dla amatora i profi. W drugiej połowie przyszłego roku będzie C14-24/2.8L.
    Może marketingowcy z Canona zrozumieją że pora przestać szkalować dobre imię firmy dziadkiem C17-40L i w cholerę go wycofają - wiele dylematów to rozwiąże. Zawsze będzie można przejść do N i mieć takie stabilizowane rogi:
    Canon EF 17-40mm f/4 L USM Lens Image Quality
    niewrażliwe na przysłanianie .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Jak światło to światło. Ale 16-35 mk II? Bo 1 z tego co widziałem porównanie z 17-40 to jest niezbyt fajne.

I to samo na The Luminous Landscape pokazali. Więc jak L to raczej tylko II.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Włocławek

Jak światło to światło. Ale 16-35 mk II? Bo 1 z tego co widziałem porównanie z 17-40 to jest niezbyt fajne.

Dzięki jellyeater, takiej właśnie strony szukałem

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów