Ano. Sugerujesz producentów alternatywnych?Mam wrazenie, ze gdybym sie nie odezwal to co poniektorzy gotowi sa kazdemu wcisnac 17-40 tylko dlatego, ze Canon nie bardzo oferuje godna alternatywe...
Ano. Sugerujesz producentów alternatywnych?Mam wrazenie, ze gdybym sie nie odezwal to co poniektorzy gotowi sa kazdemu wcisnac 17-40 tylko dlatego, ze Canon nie bardzo oferuje godna alternatywe...
Hmmm nie mam wprawdzie C17-40 ale miałem okazję pożyczyć go od kolegi i pobawić się jeden dzień nim. Następnego dnia nie chciałem go oddawać i proponowałem, że go odkupię tak mi się spodobał. Jak dla mnie był bardzo ostry a kolorki tez fajne produkował. I to na 7D gdzie podobno na pełnej klatce ten obiektyw jest lepszy (nie wiem, słyszałem tylko). Może kwestia egzemplarza, a może tego, żem kompletny amator i się nie znam. Dla każdego wahającego się - jak jest możliwość pożyczyć i samemu się przekonać.
był 350D, 4D, 7D - jest 5D
16-35 II dałem porównanie. Na szczęście nie urywa to genitaliów. Pytanie czy warto dopłacać. Samyang stałka i bez AF. Czyli generalnie alternatyw brak. N 14-24 to chyba kiepski żart z Twojej strony. Ciężko to pod C podpiąć.N 14-24
C 17TS-E
Zeiss 21mm
C 16-35 II
Samyang 14mm
Zeiss 18mm
Ten Zeiss 18 mm nawet fajnie wypada. Nie chcę znać ceny. I ciągle jest to stałka bez AF.
Dzięki za takie podejścieDla mnie jednak ważna jest dziura 2.8, bo szukam szkła przede wszystkim pod śluby i kluby, a nie pod krajobrazy [pisałem już wcześniej że mój nowy wątek został scalony z tym]... Dlatego też skłaniam się ku 16-35 I, czekam na sample od sprzedającego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jałowość tej dyskusji leży po części w tym, że nie zostało określone czy się poszukuje najostrzejszego UWA "na świecie"czy też użytecznego szerokiego obiektywu do FF Canona.
Jeśli ostry od pełnej dziury to N14-24 co zostało potwierdzone wielokrotnie. Kto się godzi na legendarną już wrażliwość na flary, brak wkręcanych filtrów i manual w Canonie to już znalazł.
David Noton (ten od "Czekając na światło") zilustrował swoją książkę całkiem sporym zestawem zdjęć z C17-40L (to był z gruba 2008 rok), teraz widzę ostatecznie przestawił się na C16-35L. I tyle ma póki co do zaoferowania Canon dla amatora i profi. W drugiej połowie przyszłego roku będzie C14-24/2.8L.
Może marketingowcy z Canona zrozumieją że pora przestać szkalować dobre imię firmy dziadkiem C17-40L i w cholerę go wycofają - wiele dylematów to rozwiąże. Zawsze będzie można przejść do N i mieć takie stabilizowane rogi:
Canon EF 17-40mm f/4 L USM Lens Image Quality
niewrażliwe na przysłanianie.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Jak światło to światło. Ale 16-35 mk II? Bo 1 z tego co widziałem porównanie z 17-40 to jest niezbyt fajne.
Canon EF 17-40mm f/4 L USM Lens Image Quality
I to samo na The Luminous Landscape pokazali. Więc jak L to raczej tylko II.