Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrotto

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott

Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę

W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny a to fajna zaleta
    Ostatnio edytowane przez k-9 ; 03-12-2012 o 23:36

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę

W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny a to fajna zaleta
    Rachunki zaczęliśmy po prostu od różnych stron, stąd nieporozumienie.
    Jeśli producent deklaruje nośność 5 kg, a twój sprzęt waży 4,5 to skutek jest taki, że wprawdzie aparat sam ze statywu nie spadnie, ale nie ma co liczyć na stabilność całego zestawu.
    Stąd też zasada: dzielimy nośność statywu lub głowicy (zawsze bierzesz mniejszą wartość!) przez trzy albo mnożymy wagę sprzętu razy trzy.
    W teorii powinno wystarczyć, ale ja tą zasadę traktuję jako minimum z minimum.
    Sam mam też lekki sprzęt, 1,5 kg max. Zarówno statyw jak i głowica mają udźwig deklarowany 12 kg. Wg opisywanej zasady aż nadto, prawda?
    Jednak przy dokręcaniu pokręteł na głowicy trzeba ciągle uważać, żeby obiektyw nie opadł. Nie wiem czy to taki urok głowic kulowych, czy Triopo B-3 jest kiepsko wykonana. A może po prostu mam za duże wymagania?
    Niestety - to jest jedyna głowica jaką posiadam, nie mam z czym porównać...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Stąd też zasada: dzielimy nośność statywu lub głowicy (zawsze bierzesz mniejszą wartość!) przez trzy albo mnożymy wagę sprzętu razy trzy.
    Chyba, że bierzesz Gitzo. Tam deklarowany udźwig można pomnożyć razy 2-3, a całość i tak będzie stała niewzruszona :-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Chyba, że bierzesz Gitzo. Tam deklarowany udźwig można pomnożyć razy 2-3, a całość i tak będzie stała niewzruszona :-)
    Nie moja półka cenowa, nawet nie macałem statywów tej firmy.
    Mowa o statywach klasy Triopo/Manfrotto/Sirui.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie moja półka cenowa, nawet nie macałem statywów tej firmy.
    Mowa o statywach klasy Triopo/Manfrotto/Sirui.
    Radzę popatrzec także na Benro, tańsze od Manftotto a (co mnie zaskoczyło) lepsze zarówno w wykonaniu jak i używaniu.
    Mam z obu firm.

jp

Uprawnienia umieszczania postów