Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Po raz kolejny o tym, ktore body jest profesjonalne i co to znaczy...

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Jak dla mnie to było pytanie retoryczne.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Amator, a amator. Amator pasjonujący się sportem będzie nabijał licznik w kompletnie innym tempie aniżeli ktoś fotografujący cioteczkę w niedzielę. Sporo jednak osób zastanawia się nad szóstką jako kolejnym body lub nawet podstawowym do pracy. Właśnie te osoby niezwykle boleśnie odczują co znaczy spadek wartości gdy po roku (sezonie) pracy korpus osiągnie niemal połowę deklarowanej żywotności migawki. Psychologicznie na kupującego to działa bez dwóch zdań.

Pełne uzależnienie

Cały ten podwątek kto amator, kto profi jest z definicji pozbawiony sensu. Sam sprzęt ma niby spełniać wymogi pewnych ramowych, statystycznie określonych i w ten sposób wyimaginowanych nabywców, jednak ci - jako prawdziwi już ludzie - po prostu kupują taki sprzęt, na jaki ich stać. Stąd statystyczny i niewyimaginowany użytkownik CB drapie się po brodzie, że jak to: amator? z 1DX-em? i bardzo dużą białą lufą? jak to? Albo że profi, w rozumieniu osoba zarabiająca na zdjęciach, leci 60D z kitem. Oczywiście 6D nie jest modelem, który spełnia wymogi współczesnego sprzętu zawodowego, ale jeżeli kupi go zawodowiec i będzie sprzedawał zrobione nim zdjęcia warte miliony, to co? Dywagowanie ile aparat straci za rok, to dla mnie jest już w ogóle kosmos. Canon to marka użytkowa, jak komuś zależy na inwestycji, to ma Leicę. Albo GPW i inne rynki finansowe. Mówiąc jeszcze inaczej - jak ktoś się trzęsie czy migawka nie padnie po 100 tysiącach, to niech kupi sobie jedyneczkę i śpi spokojnie. O ile go na to stać :-D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Po raz kolejny o tym, ktore body jest profesjonalne i co to znaczy...

odkleilem od watku nt 6D, bo z tamtym korpusem ten OT mial coraz mniej wspolnego.

zycze powodzenia w dalszym biciu piany...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Po raz kolejny o tym, ktore body jest profesjonalne i co to znaczy...

No i dobrze :P

To już wiem jak to wygląda, od dziś widząc kogoś z 5dmk3 i białym obiektywem będę się kłaniał w pas profesjonaliście ! :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    No i dobrze :P

To już wiem jak to wygląda, od dziś widząc kogoś z 5dmk3 i białym obiektywem będę się kłaniał w pas profesjonaliście ! :-)
    a bo ja wiem? profesjonalny to inaczej zawodowy, a zawodowy fotograf na dzien dzisiejszy w 9 na 10 przypadkow klepie do kotleta.
    czy to jest powod, zebym ja, amator widoczkowy, mial sie czuc gorszy... ? w zyciu!

juz wole zarabiac na chleb w swojej dzialce, a fotografie robic wylacznie dla przyjemnosci. koniec koncow finansowo moge sobie w ten sposob na lepszy sprzet pozwolic ale moge te pieniadze, zamiast w klocki, wlozyc w podroze albo splate hipoteki
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    juz wole zarabiac na chleb w swojej dzialce, a fotografie robic wylacznie dla przyjemnosci. koniec koncow finansowo moge sobie w ten sposob na lepszy sprzet pozwolic ale moge te pieniadze, zamiast w klocki, wlozyc w podroze albo splate hipoteki
    Zgadzam się z tym co napisałeś, dlatego doszedłem do wniosku, że przeczkam sytuacje na rynku, wymienie migawke w mojej 5D + dokupię sobie nowość od Sigmy a za resztę na wczasy Nie ma co się spianać.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Moi znajomi z innej dziedziny twierdzą, że "lepiej profesjonalnie uprawiać amatorkę, niż amatorsko silić się na profesjonalizm." Cokolwiek by to miało oznaczać...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Dobre określenie
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów