.. albo focić na MF i wtedy ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć błyskawiczność ustawiania manualnej ostrości, ewentualnie samemu wybierać jaki punkt ma ostrzyć
.. albo focić na MF i wtedy ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć błyskawiczność ustawiania manualnej ostrości, ewentualnie samemu wybierać jaki punkt ma ostrzyć
Ostatnio edytowane przez tomaszek1981 ; 02-12-2012 o 15:38
Miałem kilka dni 500D w domu i jak podpinałem swoje szkła to był szok. Nie chciał łapać ostrości. Chyba jak się człowiek przyzwyczai do dobrego AF to jak weźmie coś gorszego do ręki to jest słabo. Dla mnie 500D ma paskudny AF i tyle. Szkoda kasy na takie szkło do takiej zabawki .
Ostrość szkła jest dobra.
L-ki same w sobie absolutnie nie spowodują, że czyjeś zdjęcia będą ostrzejsze. Mało tego, niektórym będzie się wydawać że są mniej ostre na APSC.
Jak fotografowałeś ciemnym obiektywem, to miałeś większą tolerancję ostrości - to po pierwsze.
Po drugie - tryb auto-wyboru punktu AF jest w tych aparatach przeznaczony dla amatorów fotografujących kitowymi szkłami, gdzie GO jest większa niż w jasnym L na pełnym otworze. Ten tryb zawsze da bardziej lub mniej przypadkowe wyniki i inaczej być nie może.
Po trzecie - jak już kilku kolegów napisało, ostrzenie centralnym punktem AF i przekadrowywanie powinno zostać Twoim podstawowym trybem ustawiania ostrości tym body + 24-70L. O ostrzeniu manualnym w tym body możesz w wielu przypadkach zapomnieć (mały, ciemny wizjer).
p.s. Moim zdaniem bardziej zadowolony byłbyś zakupując do tego body EF-S 15-85 niż 24-70L..
Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 02-12-2012 o 19:11