Cytat Zamieszczone przez McKiller Zobacz posta
[...]

1. Sprzęt mam dobry ale zdjęcie w finalnej wersji po obróbce średnie, potrzebuję poradników, książek, filmików na YT oraz wszystkiego co może mi się przydać w zakresie jak ustawiać aparat podczas danej sceny (kościół / sala weselna) oraz obróbki zdjęć w programie Light Room.
Jeśli znasz angielski, to na YT masz milion filmów z których dowiesz się czego dusza zapragnie. Po polsku znacznie mniej, ale szukaj a znajdziesz - nie wiem co konkretnie chcesz wiedzieć, po prostu wpisuj frazy w google i klikaj.
2. Zauważyłem że kilku fotografów robiło zdjęcia z centralnie ustawionym fleszem na osobę fotografowaną (nie odbijał światła od sufitu, tak ja to zazwyczaj robię). Jakie jest Wasze zdanie jeżeli chodzi o taką technikę fotografowania, plusy i minusy.
Technika jest mniej ważna od tego, jak potrafisz się nią posłużyć - w ten sposób można zrobić bardzo dobre zdjęcie, oraz bardzo słabe. Konkretnie chodzi o to, że flash jest używany jako światło wypełniające - wspomagające światło zastane. Naświetlasz na światło zastane, a flash lekko doświetla pierwszy plan. Pomoże Ci wyższe ISO i dłuższe czasy.

Taki efekt mi się podoba http://img855.imageshack.us/img855/3156/62527770.jpg (zdjęcie znalezione w google, autor nieznany)

Jeżeli są tu życzliwe osoby które mogą mi pomóc będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Jesli masz nam myśli flarę, to jest sztucznie dodana, co widać po ilości "promieni". Takie zdjęcia trzeba potrenować, bo inaczej tylko przypadkiem coś Ci wyjdzie. Generalnie trzeba prześwietlać, a potem odzyskiwać kontrast w postprocesie, oczywiście diabeł tkwi w szczegółach i wielu pewnie tutaj zaprotestuje - nie mam nic na przeciw . Najłatwiej potrenować na początek na koleżance/koledze i zachodzącym słońcu..