I jak to mowi jeden pan w madrej ksiazce. Dobrze jakby kluczowy ton byl naswietlony tak w polowie miedzy miedzy bialym i czarnym, czyli te 18% szarosci. Nie bez kozery tak kalibruje sie (a raczej kalibrowalo sie) swiatlomierze.
I jak to mowi jeden pan w madrej ksiazce. Dobrze jakby kluczowy ton byl naswietlony tak w polowie miedzy miedzy bialym i czarnym, czyli te 18% szarosci. Nie bez kozery tak kalibruje sie (a raczej kalibrowalo sie) swiatlomierze.
Ja polecam zbieranie doświadczenia, podnoszenie umiejętności z zakresu fotografii i rozwijanie zmysłu artystycznego (tzw. dobre oko i komponowanie przyjemnych dla oka zdjęć). A w jaki sposób? Cóż do tego sam musisz dojść bo nikt lepiej od Ciebie nie wie w jaki sposób rozwijasz powyższe obszary.
Albo po prostu zarzucenie fotografii reportażowej bo możesz się do tego zwyczajnie nie nadawać.
Trzeba dużo eksperymentować na sali. Inne ustawienia są dla zdjęć w ruchu, inne dla statycznych. Wiele zależy od oświetlenia na sali. Jeśli masz szczęście i są kolorowe światła to można zrobić naprawdę świetne foty, a jeśli jest MROOOK, to trzeba polegać jedynie na własnym sprzęcie oświetleniowym.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
to chyba jakas prowokacja...........
dziwny post jak dla mnie, duzo przegladam tutaj watkow i duzo sie ucze, ale twoj post mnie zaskoczyl.
masz sprzet ktory robi swietne zdjecia, ty jestes fotografem ktory robi sluby??? bez obrazy, ale kto taki pyta sie jaka powinna byc przeslona, czas?? przeciez to zalezy od wielu czynnikow, przeciez nikt z toba z forum nie pojedzie do kosciola i nie bedzie mowic jaki ma byc czas,... ja ci powiem powiem ustaw f4 a inny powie ze f8 i co wybierzesz??
pytasz o ksiazki.... przeciez tego jest miliony... szukasz na tym forum lub google.......!!
wydaje ze chcesz aby podac ci wszystko na tacy, zeby poprowadzic jak dziecko do przedszkola, no to troszke slabe....
ogarnij sie kolego, bo takie pytania zadaja ludzie ktorzy kupia lustrrzane a na nastepny dzien zarejestruja sie na forum.
.... patrzac z inne strony, nie wstawiles zadnego porownania czyli nie wiemy generalnie o co chodzi.
ksiazki pomagaja bardzo, a jeszcze bardziej metoda prob i bledow, na yt jest pelno filmow pokazowych
mimo wszystko pozdrawiam
6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II
ja bym raczej proponował ustawić na 5,6, czas na 1/60, lampa na wprost i weselicho jak się patrzy będzie
jak piszesz poważnie to pokaż przykładowy efekt Twojej pracy i pana fotografa
Sam ciągle jestem na początku drogi do robienia dobrych zdjęć, więc nie mnie udzielać rad jak je robić.
Jednak co do książek, to już trochę zdanie sobie na ich temat wyrobiłem.
65% to bzdety, którymi nie potrzebnie przeładowałem sobie łepetynę.
Najlepszą księgą jest to forum. Tu poruszonych zostało większość problemów z którymi się spotkasz - i ludzie je rozwiązują.
Cóż, trzeba poczytać trochę wątków a potem samemu wykonać to co inni pokazują np. Janusz Body.
No i oczywiście wypróbować KAŻDĄ funkcję w DPP.
Gdybym mniej czasu poświęcił na książki a więcej na forum i praktykę, robiłbym dziś lepsze zdjęcia.
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Dłuuuugo walczyłem z obróbką w lightroomie szczerze mówiąc jeśli chodzi o "polepszenie" jakości zdjęć... Powiem Ci tak szczerze jeśli chcesz zająć się ślubami to musisz sam do własnego stylu dojść, jeśli chodzi o obróbkę zastanów się nad kupnem jakiś presetów (ja używam VSCOfilm 01 i 02) ale jeśli nie masz na to kasy to po prostu kombinuj, nie czytaj żadnych poradników, tutoriali itp bo to nie ma sensu W E D Ł U G M N I E i musisz sam dojść do konsensusu jeśli chodzi o obróbkę (sam w to nie wierzę, że to piszę... Sam wracam do zdjęć 100 razy i coś w nim zmieniam bo mogło być lepsze zawsze). Co do ISO, przesłony, czasów to już sam musisz się tego dowiedzieć co i jak z własnego doświadczenia. Również musisz pamiętać, że np przy 35 1.4 możesz robić zdjęcia na 1/30 przy pewnej ręce a już na 85 1.8 będziesz miał o wiele więcej nietrafionych zdjęć w kościele i ciemnych pomieszczeniach bez lampy(jeśli się mylę proszę o poprawę).
Życzę powodzenia i pozdrawiam!