Nie, od dłuższego czasu przeglądam allegro, gdzie takowych pełno a oferte zobaczyłem niedawno na forum, jednakże tez jest ona w temacie wątku :P
Nie, od dłuższego czasu przeglądam allegro, gdzie takowych pełno a oferte zobaczyłem niedawno na forum, jednakże tez jest ona w temacie wątku :P
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Mnie cena nie dziwi, bo to świetny aparat a canon poza lepszym AF niewiele zaproponował w mkIII. Mnie bardzo dziwi brak zróżnicowania cen używek.
Sam mam 5d mkII i rozważałem jego sprzedaż - nowy model kusi a na swoje zabawki na szczęście zarabiam sam. Amator to słowo które mnie doskonale określai jak mam sprzedać puszkę z przebiegiem 10tys i w stanie fabrycznym za 5tys , tak jak profi puszkę z przebiegiem 150tys to... puszka zostaje w domu
![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Bolek - o tą cene sie nie martw bo w tym juz moja głowa aby takowa otrzymać
Myślę, że tyle w temacie![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Ja ostatnio w sumie można powiedzieć, że już sprzedałem Swoje pierwsze 5D2 z przebiegiem około 140tys. + grip zamiennik za 4300zł i uważam to za cenę adekwatną do stanu sprzętu. Chociaż z drugiej strony zastanawiam się jak to jest, że ludzie kupują jeszcze 5D1 (7letnią puszkę!) za 3-3,5k. To jest dopiero chore.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
dla mnie to nie jest chore, co takiego oferuje 5dmk2 że 5dmk1 jest zły?
5Dmk2 daje nam tylko większe iso, tryb filmowania, więcej pikseli, lepszy ekranik. - czy jest to warte dopłacenia 2000zł? - dziękuje ale nie dopłacę tyle.
5Dmk1 ma iso 3200 w pełni używalne, 12mpx wystarcza jak na repo - do studia troszkę mało, ekranik - jak się człowiek nauczy to wie kiedy zdjęcie jest ostre a kiedy z ostrością problem, funkcja filmowania - nie używam.
druga sprawa sprzedałeś z przebiegiem 140tyś za 4300zł - więc należy spodziewać się wydatku rzędu 1000-1200zł na nową migawkę - a kiedy to już nie wiadomo - czyli na aparat trzeba mieć zarezerwowane ponad 5000zł
5dmk1 jeszcze można wyrwać z sensownym przebiegiem na poziomie 30-40tyś zdjęć za cenę 2800zł-3500zł (zależnie co w zestawie - dodatkowe baterie, grip, karty CF itp.) i uważam że jest to cena adekwatna do przebiegu i stanu. natomiast nie rozumiem zakupu 5dmk1 z przebiegiem 100tyś zdjęć za cenę 3000zł - to już nie warto, max co można zapłacić za ten sprzęt to 2300-2500zł.
Fakt przyznam że jak na dzień dzisiejszy miał bym kupować FF to pewnie brał bym 5dmk2 z racji na więcej pikseli. W innym wypadku nie posiadając szkieł pod FF brał bym 5dmk1 i kasę przeznaczał na szkła.
Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 03-12-2012 o 11:01
Regulamin pkt 8.
Po pierwsze to nie wiem według jakiej matematyki wyszła Ci dopłata 2000zł?
Poza tym:
Migawka ma większą wytrzymałość deklarowaną przez producenta, kostrukcja o 3,5roku młodsza - dla elektroniki to bardzo dużo, nowsze komponenty co często też oznacza większą wytrzymałość - szczególnie dla kondensatorów dla których wiek ma ogromne znaczenie - a jak Ci padnie na płycie głównej kondensator to gwarantuje, że w serwisie nie będą się bawić w szukanie (znaczy szukać w sumie to raczej nie będzie potrzeba jak będzie spuchnięty) i wymianę jednego kondensatora tylko zaśpiewają Ci 800zł za wymianę całej PG.
Co do tego 3200 to mocno bym polemizował. Używałem i osobiście się z tym nie zgadzam. Ponadto z mkII moim skromnym zdaniem dużo ładniej wyciąga się pliki na iso 1600-6400, któe jeszcze dodatkowo są niedoswietlone o 1/2-1EV
A puszkę akurat sprzedałem filmowcowi
Jak napisałem puszka poszła do filmowca więc jemu przebieg robi dużo mniej niż fotografowi. Poza tym jest w pełni świadomy przebiegu.
Wiara w 7letni aparat z segmentu (jak na Polskie warunki i tamte czasy) PRO z przebiegiem 30tys. od amatora co cykał zdjęcia na wakacjach dzieciom i żonie można ustawić niemalże w jednej linii z wiarą w świętego mikołaja, zębową wróżkę, elfy, smoki, czy w bezwypadkowe 10 letnie BWM z niemiec, z przebiegiem 100tys. km od 70 letniego dziadka i inne tym podobne. Mogą się takie aparaty zdarzyć - owszem, ale jak patrze na allegro to nagle 90% 5DmkI pochodzi od amatorów. Może, ale obstawiam, że w znakomitej większości są oni 2-3-4 właścicielem tej puszki a te 30tys. to na drugiej bądź już trzeciej migawce. Tak znam 4 amatorów co maja obecnie 5D1, ale wszyscy są którymś z kolei właścicielem i żadna z tych puszek nie ma przebiegu 30-40tys. na pierwszej migawce.
Natomiast znam 2 amatorów co mają 5D2 o niskim przebiegu.
I prędzej uwierzę w 5D2 z przebiegm 30tys od amatora niż w takie samo 5D1. Dlaczego? Bo jednak realia ekonomiczne 7lat temu a 3,5 roku temu były o wiele inne. A po premierze te puszki kosztowały mniej więcej tyle samo, tylko, że sytuacja ekonomiczna (patrz pensje w 2005 a 2008 jednak się już sporo różniły). Poza tym patrząc po tym forum chociażby amatorzy, posiadacze 5D1 zaczęli się pojawiać dopiero po premierze 5D2 (czyli, że nabyli aparat używany, z dużą dozą prawdobodbieństwa od profesjonalisty, już z przebiegiem 40tys. i więcej lub dużo więcej). Natomiast aż byłem zdziwiony ile ludzi, z dużym odsetkiem amatorów wyczekiwało na 5D2 w okresie, kiedy go nie było a tematem się interesowałem mocno bo sam kupowałem mkII w wakcje 2009 kiedy kolejki po niego były niebotyczne. Może też głupia sprawa ale też patrząc po stopkach - przed premiera 5D2 "zadeklarowanych" użytkowników 5D1 było jak na lekarstwo, a jak byli to często daleko im było do amatorów. Natomiast jeżęli chodzi o 5D2 to tutaj to wygląda zupełnie inaczej. Od początku amatorów było bardzo duży (profesjonalistów, również) i coraz więcej amatorów, którzy kupili nowe 5D2 przybywało (niestety nowych 5D1 już kupić nie było można)
A ja bym brał 5D2 nie tylko ze względu na ilość pikseli, tylko ze względu na to iż w świętego mikołaja, niebite 10 letnie BMW z niskim przebiegiem od niemca i 7letnie 5D1 od amatora z przebiegiem 30tys. nie wierzę
Oraz dlatego, że 5D2 to ogólnie o wiele lepszy aparat (co nie oznacza, żę uważam 5D1 za zły) - Ci, co twierdzą inaczej to po prostu w większości ludzie, których na 5D2 nie stać i starają się udowodnić za wszelką cenę, że 5D2 nie jest wcale lepszy ani wart swoje ceny.
Taka forma pocieszania samego siebie![]()
Ostatnio edytowane przez Goomis ; 03-12-2012 o 16:52
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk