Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 112

Wątek: Ceny używanych 5D MKII

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: Ceny używanych 5D MKII

Nie, od dłuższego czasu przeglądam allegro, gdzie takowych pełno a oferte zobaczyłem niedawno na forum, jednakże tez jest ona w temacie wątku :P
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec

Mnie cena nie dziwi, bo to świetny aparat a canon poza lepszym AF niewiele zaproponował w mkIII. Mnie bardzo dziwi brak zróżnicowania cen używek.
    Sam mam 5d mkII i rozważałem jego sprzedaż - nowy model kusi a na swoje zabawki na szczęście zarabiam sam. Amator to słowo które mnie doskonale określa i jak mam sprzedać puszkę z przebiegiem 10tys i w stanie fabrycznym za 5tys , tak jak profi puszkę z przebiegiem 150tys to... puszka zostaje w domu

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Pisałem o podwyżce cen o których widac nie doczytałeś , kolejna sprawa nic nie jest naciągane wystarczyło zadzwonic do Sławka i sie dopytać o cenea potem pisac o licytacji. Nie raz u niego kupowałem w cenie licytacji. To że nie brakuje mi kasy nie znaczy że lubie za to samo przepłacać tyle kasy Szkoda, że tego nie rozumiesz i masz tak prostolinijne myślenie

Pozdrawiam
    Prostolinijne myślenie pozwala unikać dywagacji na temat ..... zbyt wydumanych
    Zgadzam się, że nie warto przepłacać, ale przecież to Ty podałeś cenę 6500zł za nowy. Za tyle nawet TIP nie sprzeda, bo musi przecież coś zarobić.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Bolek - o tą cene sie nie martw bo w tym juz moja głowa aby takowa otrzymać

Myślę, że tyle w temacie
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Ja ostatnio w sumie można powiedzieć, że już sprzedałem Swoje pierwsze 5D2 z przebiegiem około 140tys. + grip zamiennik za 4300zł i uważam to za cenę adekwatną do stanu sprzętu. Chociaż z drugiej strony zastanawiam się jak to jest, że ludzie kupują jeszcze 5D1 (7letnią puszkę!) za 3-3,5k. To jest dopiero chore.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    a myślisz że jest wart więcej ? no ok, może troszkę, dopiero co poszedł na Alle za 8,5
    Mk3 za tę cenę, to chyba od złodzieja, albo od komornika (lub osoby z komornikiem na karku).

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Ja ostatnio w sumie można powiedzieć, że już sprzedałem Swoje pierwsze 5D2 z przebiegiem około 140tys. + grip zamiennik za 4300zł i uważam to za cenę adekwatną do stanu sprzętu. Chociaż z drugiej strony zastanawiam się jak to jest, że ludzie kupują jeszcze 5D1 (7letnią puszkę!) za 3-3,5k. To jest dopiero chore.
    dla mnie to nie jest chore, co takiego oferuje 5dmk2 że 5dmk1 jest zły?
    5Dmk2 daje nam tylko większe iso, tryb filmowania, więcej pikseli, lepszy ekranik. - czy jest to warte dopłacenia 2000zł? - dziękuje ale nie dopłacę tyle.
    5Dmk1 ma iso 3200 w pełni używalne, 12mpx wystarcza jak na repo - do studia troszkę mało, ekranik - jak się człowiek nauczy to wie kiedy zdjęcie jest ostre a kiedy z ostrością problem, funkcja filmowania - nie używam.
    druga sprawa sprzedałeś z przebiegiem 140tyś za 4300zł - więc należy spodziewać się wydatku rzędu 1000-1200zł na nową migawkę - a kiedy to już nie wiadomo - czyli na aparat trzeba mieć zarezerwowane ponad 5000zł
    5dmk1 jeszcze można wyrwać z sensownym przebiegiem na poziomie 30-40tyś zdjęć za cenę 2800zł-3500zł (zależnie co w zestawie - dodatkowe baterie, grip, karty CF itp.) i uważam że jest to cena adekwatna do przebiegu i stanu. natomiast nie rozumiem zakupu 5dmk1 z przebiegiem 100tyś zdjęć za cenę 3000zł - to już nie warto, max co można zapłacić za ten sprzęt to 2300-2500zł.

Fakt przyznam że jak na dzień dzisiejszy miał bym kupować FF to pewnie brał bym 5dmk2 z racji na więcej pikseli. W innym wypadku nie posiadając szkieł pod FF brał bym 5dmk1 i kasę przeznaczał na szkła.
    Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 03-12-2012 o 11:01
    Regulamin pkt 8.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    5Dmk2 daje nam tylko większe iso, tryb filmowania, więcej pikseli, lepszy ekranik. - czy jest to warte dopłacenia 2000zł? - dziękuje ale nie dopłacę tyle.
    oj nie tylko... chyba nie doczytałeś bo brakuje duuuuużo na tej liście...
    Jednak w kwestii co jest dla kogo ile warto do dopłacenia to nie ma uniwersalnych reguł, więc każdy rozważa to podług siebie.
    600D | X-M1

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Po pierwsze to nie wiem według jakiej matematyki wyszła Ci dopłata 2000zł?
    Poza tym:
    Migawka ma większą wytrzymałość deklarowaną przez producenta, kostrukcja o 3,5roku młodsza - dla elektroniki to bardzo dużo, nowsze komponenty co często też oznacza większą wytrzymałość - szczególnie dla kondensatorów dla których wiek ma ogromne znaczenie - a jak Ci padnie na płycie głównej kondensator to gwarantuje, że w serwisie nie będą się bawić w szukanie (znaczy szukać w sumie to raczej nie będzie potrzeba jak będzie spuchnięty) i wymianę jednego kondensatora tylko zaśpiewają Ci 800zł za wymianę całej PG.

5Dmk1 ma iso 3200 w pełni używalne, 12mpx wystarcza jak na repo - do studia troszkę mało, ekranik - jak się człowiek nauczy to wie kiedy zdjęcie jest ostre a kiedy z ostrością problem, funkcja filmowania - nie używam.
    Co do tego 3200 to mocno bym polemizował. Używałem i osobiście się z tym nie zgadzam. Ponadto z mkII moim skromnym zdaniem dużo ładniej wyciąga się pliki na iso 1600-6400, któe jeszcze dodatkowo są niedoswietlone o 1/2-1EV
    A puszkę akurat sprzedałem filmowcowi

Druga sprawa sprzedałeś z przebiegiem 140tyś za 4300zł - więc należy spodziewać się wydatku rzędu 1000-1200zł na nową migawkę - a kiedy to już nie wiadomo - czyli na aparat trzeba mieć zarezerwowane ponad 5000zł
    Jak napisałem puszka poszła do filmowca więc jemu przebieg robi dużo mniej niż fotografowi. Poza tym jest w pełni świadomy przebiegu.

5dmk1 jeszcze można wyrwać z sensownym przebiegiem na poziomie 30-40tyś zdjęć za cenę 2800zł-3500zł (zależnie co w zestawie - dodatkowe baterie, grip, karty CF itp.) i uważam że jest to cena adekwatna do przebiegu i stanu. natomiast nie rozumiem zakupu 5dmk1 z przebiegiem 100tyś zdjęć za cenę 3000zł - to już nie warto, max co można zapłacić za ten sprzęt to 2300-2500zł.
    Wiara w 7letni aparat z segmentu (jak na Polskie warunki i tamte czasy) PRO z przebiegiem 30tys. od amatora co cykał zdjęcia na wakacjach dzieciom i żonie można ustawić niemalże w jednej linii z wiarą w świętego mikołaja, zębową wróżkę, elfy, smoki, czy w bezwypadkowe 10 letnie BWM z niemiec, z przebiegiem 100tys. km od 70 letniego dziadka i inne tym podobne. Mogą się takie aparaty zdarzyć - owszem, ale jak patrze na allegro to nagle 90% 5DmkI pochodzi od amatorów. Może, ale obstawiam, że w znakomitej większości są oni 2-3-4 właścicielem tej puszki a te 30tys. to na drugiej bądź już trzeciej migawce. Tak znam 4 amatorów co maja obecnie 5D1, ale wszyscy są którymś z kolei właścicielem i żadna z tych puszek nie ma przebiegu 30-40tys. na pierwszej migawce.

Natomiast znam 2 amatorów co mają 5D2 o niskim przebiegu.

I prędzej uwierzę w 5D2 z przebiegm 30tys od amatora niż w takie samo 5D1. Dlaczego? Bo jednak realia ekonomiczne 7lat temu a 3,5 roku temu były o wiele inne. A po premierze te puszki kosztowały mniej więcej tyle samo, tylko, że sytuacja ekonomiczna (patrz pensje w 2005 a 2008 jednak się już sporo różniły). Poza tym patrząc po tym forum chociażby amatorzy, posiadacze 5D1 zaczęli się pojawiać dopiero po premierze 5D2 (czyli, że nabyli aparat używany, z dużą dozą prawdobodbieństwa od profesjonalisty, już z przebiegiem 40tys. i więcej lub dużo więcej). Natomiast aż byłem zdziwiony ile ludzi, z dużym odsetkiem amatorów wyczekiwało na 5D2 w okresie, kiedy go nie było a tematem się interesowałem mocno bo sam kupowałem mkII w wakcje 2009 kiedy kolejki po niego były niebotyczne. Może też głupia sprawa ale też patrząc po stopkach - przed premiera 5D2 "zadeklarowanych" użytkowników 5D1 było jak na lekarstwo, a jak byli to często daleko im było do amatorów. Natomiast jeżęli chodzi o 5D2 to tutaj to wygląda zupełnie inaczej. Od początku amatorów było bardzo duży (profesjonalistów, również) i coraz więcej amatorów, którzy kupili nowe 5D2 przybywało (niestety nowych 5D1 już kupić nie było można)

Fakt przyznam że jak na dzień dzisiejszy miał bym kupować FF to pewnie brał bym 5dmk2 z racji na więcej pikseli. W innym wypadku nie posiadając szkieł pod FF brał bym 5dmk1 i kasę przeznaczał na szkła.
    A ja bym brał 5D2 nie tylko ze względu na ilość pikseli, tylko ze względu na to iż w świętego mikołaja, niebite 10 letnie BMW z niskim przebiegiem od niemca i 7letnie 5D1 od amatora z przebiegiem 30tys. nie wierzę
    Oraz dlatego, że 5D2 to ogólnie o wiele lepszy aparat (co nie oznacza, żę uważam 5D1 za zły) - Ci, co twierdzą inaczej to po prostu w większości ludzie, których na 5D2 nie stać i starają się udowodnić za wszelką cenę, że 5D2 nie jest wcale lepszy ani wart swoje ceny.
    Taka forma pocieszania samego siebie
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 03-12-2012 o 16:52
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał Awatar matijaz
    Miasto
    Wrocław/Bad Wimpfen

Np. czyszczenie matrycy i mapowanie syfów na matrycy Dla mnie mega pożyteczna funkcja. 5dmk1 nie jest zły, tylko przestarzały.
    Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
    Stanisław Lem

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów