Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: crop czy ff co wybrać?

Domyślnie crop czy ff co wybrać?

Po wielu latach wracam do fotografowania. Proszę o pomoc w wyborze pomiedzy 7d a 5d mark ii. Mam na to przeznaczone ok.8-9 tys. ( ze szkłem). Jak więc widać sprzęt będzie używany. Fotografia głównie krajobrazowa, przyrodnicza. Od czasu do czasu portret i wnętrza. Zakładam pracę w trudnych warunkach oświetlenia (mgła, pomieszczenia gdzie nie można używać lampy. Proszę o pomoc w wyborze body. Pozdrawiam.

--- Kolejny post ---

Chciałbym jesze dodać, że czytając o w/w sprzęcie w 7d niepokoją mnie szumu przy wysokim ISO a w 5d niezbyt (jak opisywano) "błyskotliwy" autofocus.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: crop czy ff co wybrać?

Cytat Zamieszczone przez 02jaro Zobacz posta
    Fotografia głównie krajobrazowa, przyrodnicza. Od czasu do czasu portret i wnętrza. Zakładam pracę w trudnych warunkach oświetlenia (mgła, pomieszczenia gdzie nie można używać lampy. Proszę o pomoc w wyborze body. Pozdrawiam.
    Sam sobie odpowiedziałeś. FF.

Coś już napisał

A nie lepiej pojsc w stary sprawdzony 1ds mk II a reszte kasy wydac na dobre szkła ?

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków
    Ostatnio edytowane przez Adam71 ; 29-11-2012 o 12:34

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

02jaro, FF to fajna zabawka ale z drugiej strony przygotuj się, że dobre szkła do FF kosztują więcej niż EF-S.
    Jeżeli powyższe to nie jest dla Ciebie problem to bierz FF.
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 29-11-2012 o 12:32
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

No i koniecznie statyw do krajobrazu, bo niskich iso trzeba używać, żeby wyciągnąć maksimum tonalności z matrycy.

Coś już napisał

Ale komuś kto zastanawia się nad kupnem FF chyba nie trzeba mówić o konieczności używania statywu do krajobrazu.

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

swoją drogą zawsze zastanawiałem się jak zrobić takie "czyste" zdjęcie jak to http://farm9.staticflickr.com/8344/8...44e1fdde_b.jpg

Wg mnie do autora wątku. Jeśli masz kasę bierz FF, jeśli nie to APS-C. Ja mam 7D i jestem zadowolony, jednak nie ukrywam, że np. mój 17-40L na FF wygląda zupełnie inaczej niż na moim 7D. W górach się sprawdza. Jak potrzebuje szerokiego to robię np. 2 zdjęcia na 17mm i składam w PS. Jednak 8-9 tys na aparat ze "szkłami" to dosyć mało, zwłaszcza jeśli chce się brać FF.

Może poszukaj na allegro jakiejś używki FF z małym przebiegiem i najlepiej gwarancją i szkła też sobie kup na allegro. Czasami można znaleźć świetne okazje.

I tak jak pisali koledzy wyżej. Pamiętaj, że na tanim szkle na FF wyjdą wszystkie jego niedoskonałości podczas gdy na APS-C będzie pod tym względem lepiej.
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

swoją drogą zawsze zastanawiałem się jak zrobić takie "czyste" zdjęcie jak to http://farm9.staticflickr.com/8344/8...44e1fdde_b.jpg
    Zacznij od zdjęcia filtra UV, postawienia aparatu na statyw i naświetlania odpowiednio długiego... Można też zastosować filter FLW..
    Reszta to LR i PS
    Ale to off-topic
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    02jaro, FF to fajna zabawka ale z drugiej strony przygotuj się, że dobre szkła do FF kosztują więcej niż EF-S.
    Jeżeli powyższe to nie jest dla Ciebie problem to bierz FF.
    O tak, szczególnie 17-40/4 vs 10-22/3.5-4.5 albo 24/1.4 vs... oh, wait!
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów