Cytat Zamieszczone przez kosa666 Zobacz posta
Chyba powoli się przekonuję do pierwszej wersji 35mm F2.0. IS rzeczywiście chyba nie wykorzystam, a trzykrotna różnica w cenie jest spora.

Czy ktoś ma jakieś widoki z tego obiektywu? No i na szeroki porterecik rodzinny przy kotlecie się nada

EDIT:

właśnie na Optyczne poczytałem test tego obiektywu i wychodzi mi, że rozdzielczość od F4.0 jest podobna do 24-105 - generalnie landszafty robię od F4 - pytanie: czy jest sens na taką stałkę? Oczywiście dla mnie jest ważniejsza plastyka zdjęcia - stąd pytanie...

EF 35/2, o czym już wielokrotnie było to najlepsza "budżetowa" stałka Canona do 50mm - i z chęcia to potwierdzam. AF pomimo że bzyczy jest szybszy i znacznie celniejszy niż ten z 50/1.8 czy 28/2.8, jest też moim zdaniem celniejszy niż 50/1.4. Wykonanie w zasadzie lepsze niż 50/1.4, ogólny feel jest lepszy (może to sprawa dyskusyjna, tymbardziej że po zaliczonym upadku na przedni tubus - 35tka odmówiła posłuszeństwa - ale łatwiej mi sobie wyobrazić 10letnią 35tkę bez zastrzeżeń niz 10 letnią 50/1.4). Kolory reprodukuje ładnie, poprawnie ale bez żadnego efektu WOW - trochę tak "analogowo", nie wiem jak to opisać.

Na f/4 będziesz miał bardzo ostre brzegi i rogi. Nie mam z niego landszaftów, jest tak ostry na f/2 i f/2.8 i tak plastyczny, że szkoda go przymykać