Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Aparat typowo amatorski, dla amatora

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Odp: Aparat typowo amatorski, dla amatora

A miałeś ustawiony jeden punkt ostrości czy wszystkie naraz?
    Popieram, w moim500D nie polecam ostrzenia manualnego, w 400D pewnie jest podobnie
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Początki nałogu

Zaczynam mieć wątpliwości o czym my tu rozmawiamy.
    Ogarnij może podstawy fotografii, część dotyczącą sprzętu (cyfrowego)- nie pisze tego złośliwie.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Nie mam nic przeciwko konstruktywnej krytyce.
    @tlustyx było od razu o matówce powiedzieć, dla kogoś kto uważał, że skoro wyszły dobre zdjęcia analogiem to tą samą metodą wyjdą dobre cyfrówką. Zapoznałem się z tematem matówki i chyba wiem co miałeś na myśli.

@reszta dobrze, więc postawmy problem w ten sposób: kupuję aparat z obiektywem kitowym, domyślam się że nie zauważę różnicy w jakości zdjęć na pełnym automacie bez stosowania podstaw. Pytanie brzmi czy można jednoznacznie określić który z aparatów będzie robił ładniejsze zdjęcia jak już nauczę się podstaw?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Zdecydowanie polecam 30D (mam go do dziś). W stosunku do 20D, który też miałem, ma kilka poprawek (choćby większy wyświetlacz). Poza tym łatwiej znaleźć sztukę zleżałą ale nie zajechaną niż w przypadku 20D.
    Podstawowym mankamentem 30D jest to, że jak zechcesz się przesiąść na coś "nowocześniejszego" to będziesz zdeprawowany jakością wykonania korpusu i ergonomią i powrót na półkę xxxD może być bolesny.
    Pomysł aby koniecznie nie używać AF w 30D uważam za ekscentryczny, który raczej nie przystoi młodemu człowiekowi .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Nie mam nic przeciwko konstruktywnej krytyce.
    Niekiedy głupie odpowiedzi są lepsze, wystarczyła propozycja wymiany aparatu na rower i zmieniłeś zdanie co do konieczności nauki

Co do aparatów to IMHO
    1 30D - lepszy jakościowo, "wyższa półka" Test Canon EOS 30D - Canon EOS 30D - Test aparatu - Optyczne.pl
    2 450D - "niższa półka", LV - pomaga przy ręcznym (i nie tylko) ostrzeniu, tańsze kartySD, czyszczenie matrycy Test Canon EOS 450D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Może faktycznie źle się wysłowiłem, dalej nie mam zamiaru się uczyć fotografowania, bo jeśli nawet poznam podstawy to co, mogę na siebie mówić fotograf amator? nie sądzę, prędzej powiem że jestem użytkownikiem aparatu bo nauczyłem się w podstawowym stopniu jego obsługi. Moim zdaniem od tego właśnie jest forum, żeby pokazać gdzie leży problem i zasugerować schemat działania.

Testy czytałem ale tak trochę się nie rozeznaję, poza tym opinie ludzi którzy mieli styczność z danym modelem czy marką bywają nieocenione. Teraz kilka kwestii, różnica w cenie 30D a 450D waha się między 0 a 100zł (pewnie chodzi o stan, subiektywną ocenę ceny przez sprzedającego, mniejsza o to). Trzymając się tych 100zł to czy lepiej kupić lepszy jakościowo aparat ale bez czyszczenia matrycy czy gorszy jakościowo z tym bajerem. Czytałem, że czyszczenie matrycy nie jest takie trudne tylko trzeba odpowiednich narzędzi (np nie za twardy pędzelek), prawda to?

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności nie jest to trudne. Swojego 30D czyszczę przeważnie raz do roku. Używam do tego pędzelka nylonowego (łatwo go naelektryzować, aby zbierał drobinki kurzu), każdorazowo dokładnie mytego i suszonego przed zabiegiem czyszczenia. Do tego mocna gruszka (do kupienia w każdej aptece).

Potem sprawdzenie rezultatu z białą kartką @F22 i jeśli trzeba powtórzenie "pędzlowania".

Oczywiście nie czyścimy przy piecu miałowym ani przy otwartym oknie

Z ważnych rzeczy, należy pamiętać o naładowaniu baterii, bo czytałem o przypadkach, że w trakcie czyszczenia komuś lustro opadło przycinając pędzelek i matryca była do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 28-11-2012 o 19:21
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Może faktycznie źle się wysłowiłem, dalej nie mam zamiaru się uczyć fotografowania
    , bo jeśli nawet poznam podstawy to co, mogę na siebie mówić fotograf amator?
    To czy będziesz o sobie mówił amator, czy profesjonalista nie ma większego znaczenia, liczą się zdjęcia jakie zrobisz.
    Co do nauki to się grubo mylisz - pomyśl jak dużo się dziś nauczyłeś, a czytając to forum i podpowiedzi użytkowników nauczysz się jeszcze więcej Nikt nie wysyła cię do szkoły
    Kolejna lekcja: http://www.canon-board.info/canon-ds...5/index25.html
    Jak przeczytasz to się dowiesz, że jest to łatwe, tylko trzeba kupić odpowiednie przyrządy.

Co do wyboru pomiędzy 30D, a 450D to pewnie zdania będą podzielone, ja stawiam na 30D

Edit
    Polecam: http://maciejko.net/cbsearch/
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-11-2012 o 19:32
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał

Szukam aparatu dla siostry głównie do kręcenia filmów. Zdjęcia będą robione bardzo rzadko. Ma być tani i podstawowy. Czy 1100d spełni jej wymagania ?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez stranger Zobacz posta
    Szukam aparatu dla siostry głównie do kręcenia filmów. Zdjęcia będą robione bardzo rzadko. Ma być tani i podstawowy. Czy 1100d spełni jej wymagania ?
    To zależy jakie siostra ma oczekiwania
    1100d z Magic Latern od biedy ujdzie. Ale np nie podłączysz mikrofonu zewnętrznego, do tego bardzo ograniczone możliwości filmowania - szukałem i nie mogę odnaleźć tego posta;/

edit. mam http://www.canon-board.info/canon-ds...ml#post1124390
    Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 28-11-2012 o 21:57

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów